Beta

Explore every episode of Koplopers | BNR

Dive into the complete episode list for Koplopers | BNR. Each episode is cataloged with detailed descriptions, making it easy to find and explore specific topics. Keep track of all episodes from your favorite podcast and never miss a moment of insightful content.

Rows per page:

1–50 of 104

Pub. DateTitleDuration
27 May 2024CEO Urenco blij met plannen extra kerncentrales nieuw kabinet00:32:29

Urenco is enthousiast dat het kabinet maar liefst vier nieuwe kerncentrales wil realiseren, vertelt directeur van het uraniumbedrijf Ad Louter tijdens Koplopers in ESG. “In 2030 willen we 75 procent van onze elektrische energie uit hernieuwbare bronnen halen, uit wind en zon. Het lijkt erop dat we dat gaan halen”, zegt Louter overtuigd. “Maar, we moeten ons wel realiseren dat we dan nog niet eens op de helft zijn.”

“Want”, vervolgt Louter, “dan hebben we alleen onze elektriciteitsproductie gedaan. De volgende helft is dat we onze industrie, transport en gebouwen moeten verduurzamen en dat is veel ingewikkelder. Dat gaat niet lukken met alleen wind en zon en daarom ben ik zo enthousiast dat deze regering ook kiest voor kernenergie.”

“Er zijn geen simpele oplossingen, we zullen alle bronnen moeten gebruiken die we hebben"

Ad Louter, directeur Urenco

Louter heeft een uitgesproken mening over de taak die we hebben en geeft aan dat het niet zo zwart-wit is als het soms wordt gepresenteerd. “Ik denk dat we veel meer ons best moeten doen om goed uit te leggen dat kernenergie een hele goede optie is, en misschien nog wel belangrijker, dat we alle opties nu nodig hebben.”

“De klimaatverandering maakt de energietransitie urgent, maar ook groot en complex”, vervolgt de topman zijn verhaal. “Er zijn geen simpele oplossingen, we zullen alle bronnen moeten gebruiken die we hebben. En alle bronnen hebben hun voordelen en hun nadelen en daar zullen we mee moeten leren omgaan.”

Tegenstanders

Wat Louter opvalt is dat tegenstanders van kernenergie en kerncentrales vaak vervallen in het stellen van dezelfde vragen: ‘Is het wel veilig’, ‘is het niet te duur’ en dat schiet volgens hem niet op. “Die vragen die kennen we, daar zijn goede antwoorden op gegeven. Wat mij wel eens tegenvalt is dat naar de antwoorden helemaal niet geluisterd wordt en dat opnieuw dezelfde vraag gesteld wordt. Of dat er gevraagd wordt om nieuw onderzoek”, zegt hij. “Die tijd hebben we niet.”

Volgens Louter is alles grondig onderzocht en wetenschappelijk onderbouwd en moeten we nu doorpakken. “Als we maar steeds in kringetjes blijven ronddraaien, komen we niet verder. We kunnen wel zeggen ‘we hebben goede alternatieven, we doen het wel met zon en wind’, maar dat gaat gewoon niet lukken.”

‘De zestig seconden van Sophie’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'.

Deze week ‘De zestig seconden van Sophie’, waarin Sophie Kuijpers, advocaat ondernemingsrecht gespecialiseerd in duurzaamheid en governance, je in een minuut (en een beetje) meeneemt in haar duurzame wereld.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven.

Deze week een koud uitstapje naar de Noordpool, waar start-up Arctic Reflections het ijs tijdens de wintermaanden dikker wil maken zodat het in de zomer minder snel smelt. De opwarming van de aarde heeft het volume van het Arctische zee-ijs in de afgelopen 40 jaar met 75 procent verminderd. Zelfs in de meest optimistische scenario's wordt verwacht dat de Arctische zee, het gebied rond de Noordpool, een eerste ijsvrije zomer voor 2050 is al bijna onvermijdelijk.

Mede-oprichter Fonger Ypma legt uit welke techniek ze daarvoor gebruiken en hoe haalbaar hun plannen zijn. Het feit dat deze techniek al wordt gebruikt in Canada bewijst voor de start-up dat het kan. Maar, dit soort projecten kosten geld, veel geld. Het zal waarschijnlijk erop aankomen dat overheden of klimaatfondsen financieel zullen moeten bijspringen.

Volgende week schuiven Annemieke Sirre, directeur Transport en Rob Heesen, directeur Partnerships & Business development aan, beide werkzaam bij Albert Heijn. Welke uitdagingen liggen op het bord van Nederlands grootse supermarkt?

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

07 Nov 2022#63 | Hoe maak je jezelf klaar voor klimaatverandering?00:28:55

Voorkomen is beter dan genezen, maar hoe weren we ons tegen klimaatverandering waar we vandaag de dag al hinder van ondervinden? Een handleiding voor de extremen die ons te wachten staan.

Sabrina Helmyr is sectorleider waterschappen bij Arcadis en weet precies hoe je jezelf als ondernemer kunt aanpassen op de klimaatverandering. Want: klimaatverandering is een bedrijfsrisico van vandaag de dag.

Steven Delva is landschapsarchitect en ontwerpt landschappen waar gebouwen integraal deel uitmaken van hun omgeving. Ook zijn ze klimaat-adaptief. Een lichtend voorbeeld is het casino dat Delva ontwikkelde, die naast zijn functie als gokhal ook dienstdoet als duin.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

25 Jul 2022Zomerspecial #2 | Biodiversiteit00:22:09

Wat kunnen wormpjes, bomen en een inheemse plant aan waarde toevoegen voor jouw onderneming? De komende zes weken blikken Donatello en Werner terug op de beste interviews uit Koplopers van het afgelopen jaar. Met deze week: ondernemen in een divers ecosysteem.

Louise Vet is hoogleraar ecologie aan de Wageningen Universiteit en weet alles van de achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland. "Het is alsof je uit een toren van steentjes elke keer een steentje verwijdert. Je weet niet wanneer de toren zal instorten." 

ASN Bank-directeur Arie Koorneef vertelt welke rol ASN samen met andere financiële instellingen heeft in de bevordering van  biodiversiteit in Nederland. Hoe doen ze dat? Koorneef geeft een kijkje in de strategie rondom biodiversiteit van ASN.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

20 Aug 2021Nieuw: Koplopers00:00:23

Mede mogelijk gemaakt door: Zwitserleven, VP Capital, Lamb Weston, BNP Paribas, Gasunie

See omnystudio.com/listener for privacy information.

25 Aug 2021#1 | Duurzame woningen, bestand tegen klimaatverandering00:23:56

Mede mogelijk gemaakt door: Zwitserleven, VP Capital, Lamb Weston, BNP Paribas, Gasunie

In de eerste aflevering van Koplopers spreken Liesbeth Staats en Werner Schouten met architect Koen Olthuis, die wil bouwen op water, in plaats van er tegen te vechten, en Lars van der Meulen, duurzaamheidsdirecteur bij VolkerWessels.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

01 Sep 2021#2 | De echte prijs00:24:08

Mede mogelijk gemaakt door: Zwitserleven, VP Capital, Lamb Weston, BNP Paribas, Gasunie

Robert Metzke, Global Head of Sustainability bij Royal Philips legt uit hoe zij de prijs van CO2 intern al hanteren, en welke andere 'impact metrics' hij gebruikt om het bedrijf op een duurzame koers te houden.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

08 Sep 2021#3 | Gezond en klimaatbewust eten op de zaak00:23:46

Mede mogelijk gemaakt door: Zwitserleven, VP Capital, Lamb Weston, BNP Paribas, Gasunie

Gezonde medewerkers en een klimaatbewust bedrijf: met een nieuw bedrijfsrestaurantmenu tackle je beiden. Welke rol heeft het bedrijfsleven als het om het aanbieden van duurzame voeding gaat? Zitten collega's wel te wachten op een vleesvrij menu?

In deze aflevering van Koplopers pakken we een dienblad en lopen we een rondje door het bedrijfsrestaurant van de toekomst. Presentatoren Liesbeth Staats en Werner Schouten gaan in gesprek met Marjolein Brasz, zij is algemeen directeur van voedselinnovatieplatform Foodvalley. Ook spreken ze met Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer bij Jaarbeurs. Want: hoe zien onze eetgewoonten van de toekomst er uit en wat kan het bedrijfsleven hier aan bijdragen?

See omnystudio.com/listener for privacy information.

15 Sep 2021#4 | Bloemetjes, bijtjes en jouw business00:23:55

Mede mogelijk gemaakt door: Zwitserleven, VP Capital, Lamb Weston, BNP Paribas, Gasunie

In deze aflevering van Koplopers gaan Liesbeth Staats en Werner Schouten in gesprek met ASN-bank directeur: Arie Koorneef. Welke rol heeft ASN bank samen met andere financiële instellingen om biodiversiteit te bevorderen en vooral: hoe doen ze dat? Arie geeft een kijkje in de strategie rondom biodiversiteit van ASN.

Ook gaan Werner en Liesbeth in gesprek met Sander Mager. Sander is bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en richt zich daar onder andere op biodiversiteit. Voor het waterschap heeft Sander recent een biodiversiteitsherstelplan ontwikkeld. Hoe dat er in de praktijk uit ziet, hoor je in Koplopers.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

22 Sep 2021#5 | Duurzaam transporteren per binnenvaartschip00:23:16

Mede mogelijk gemaakt door: Zwitserleven, VP Capital, Lamb Weston, BNP Paribas, Gasunie

In deze aflevering gaan Liesbeth Staats en Werner Schouten in gesprek met Khalid Tachi. Khalid is managing director bij het Expertise- en Innovatiecentrum Binnenvaart en probeert duurzame impact te maken in de binnenvaart.

De tweede gast is Hein Oomen, head of business development bij Zero Emission Services. Hij staat aan de wieg van het eerste elektrische binnenvaartschip van Nederland: de Alphenaar. Met batterijcontainers vaart dit schip vrachten van Heineken rond in Nederland.

Hoe krijg je met persoonlijk leiderschap een conservatieve branche mee? Je hoort het in deze aflevering van Koplopers.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

29 Sep 2021#6 | Het nieuwe woon- werkverkeer00:23:28

Mede mogelijk gemaakt door: Zwitserleven, VP Capital, Lamb Weston, BNP Paribas, Gasunie

Liesbeth Staats en Werner Schouten gaan in gesprek met Ingrid Staffhorst, CEO van deelmobiliteitsaanbieder Hely. In zogenaamde hubs kunnen gebruikers hun vervoer uitkiezen, van fiets tot elektrische auto. Hoe duurzaam is dit alternatief op vervoer als privébezit en zit er ook echt toekomst in?

Marco te Brömmelstroet is hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam en heeft een sterke visie op hoe wij mobiliteit in de toekomst kunnen benaderen. Deze zomer won hij als coauteur van het boek 'Het recht van de snelste' de Brusseprijs, de titel voor het beste journalistieke boek. Te Brömmelstroet geeft inzichten in hoe we om kunnen gaan met het vraagstuk mobiliteit. Moeten we wel willen leven in een samenleving waar forenzen en het faciliteren van autoverkeer een groot onderdeel is van ons dagelijks leven?

Je hoort het in deze aflevering van Koplopers.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

06 Oct 2021#7 | Biobased bouwen00:24:10

Mede mogelijk gemaakt door: Zwitserleven, VP Capital, Lamb Weston, BNP Paribas, Gasunie

Liesbeth Staats en Werner Schouten gaan in gesprek met de bouwers die vooroplopen in de verduurzaming van de sector met biobased bouwprojecten. 'Nagroeibaar bouwen', zo noemt Patrick Schreven van Eco+Bouw het. Bouwen met de natuur als hofleverancier. In 2013 werden zijn ideeën nog weggehoond, nu bellen collega's hem op voor advies over materiaalgebruik.

Onno Dwars is directeur van Ballast Nedam Development en zij werken naar eigen zeggen aan toekomstbestendige leefomgevingen en gebouwen. Hoe legt Dwars een stevige fundering voor een duurzame toekomst bij Ballast Nedam?

Je hoort het in deze aflevering van Koplopers.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

13 Oct 2021#8 | E-waste neutrale devices00:24:12

Mede mogelijk gemaakt door: Zwitserleven, VP Capital, Lamb Weston, BNP Paribas, Gasunie

Hoewel het meeste e-waste dat in Nederland ontstaat een relatief duurzame bestemming krijgt, wordt er ook illegaal naar ontwikkelingslanden getransporteerd. Joost de Kluijver is oprichter van Closing the Loop en compenseert e-waste voor bedrijven. Dat doet hij door elektronisch afval op te halen per vrachtschip uit landen als Ghana en Nigeria.

Monique Lempers is Impact Innovation Director bij Fairphone en heeft recent het eerste model van de Fairphone gelanceerd dat e-waste neutraal is. Met verwisselbare onderdelen, het inruilen van oude modellen en een lokale recycling hub werkt Fairphone aan een toekomst met minder e-waste.

Luister naar Koplopers via bnr.nl/koplopers of via de bekende podcast apps.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

20 Oct 2021#9 | Duurzaam en innovatief productontwerp00:22:59

Mede mogelijk gemaakt door: Achmea, Renewi, Vattenfal, Ebbinge

In deze uitzending van Koplopers spreken presentatoren Liesbeth Staats en Werner Schouten met Bob Hendrikx. Bob is biodesigner en staat op de Dutch Design Week met zijn levende doodskist van de schimmel 'mycelium'. Hij bekijkt verschillende toepassingen van levende materialen en heeft ideeën voor lichtgevende bomen en t-shirts die meegroeien met de drager er van.

Hoe zit het met producten die niet van levend materiaal gemaakt kunnen worden? De tweede gast in deze uitzending is hoogleraar Circular Product Design Ruud Balkenende. Hij was in 2017 de eerste hoogleraar ter wereld op deze leerstoel en pleit voor initieel circulair productontwerp in plaats van de conservatieve 'end of pipe solutions'.

Luister naar Koplopers via bnr.nl/koplopers of via jouw favoriete podcast app!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

27 Oct 2021#10 | Dealen met droogte00:23:04

Mede mogelijk gemaakt door: Achmea, Renewi, Vattenfal, Ebbinge

Wilrik Kok is Chief Commercial Officer bij Field Factors en werkt aan duurzaam regenwater-hergebruik. Van het zuiveren en hergebruiken van regenwater voor openbare ruimtes tot aan een extra 'regenwaterleiding', waarmee je in de toekomst misschien wel je wc doorspoelt.

Marjolein Mens is expert droogte en waterverdeling bij kennisinstituut Deltares. Wat zegt het Klimaatsignaal '21 over de droogte in Nederland in de toekomst en wat kunnen ondernemers doen om hun watermanagement te verbeteren?

Luister naar Koplopers via bnr.nl/koplopers of via jouw favoriete podcast app!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

03 Nov 2021#11 | Toppers in textiel00:23:38

Mede mogelijk gemaakt door: Achmea, Renewi, Vattenfal, Ebbinge

Liesbeth en Werner gaan in gesprek met Joline Jolink. Geen uitverkoop, in Europa geproduceerde kleding en geen relaties met grote winkelketens. Met haar duurzame merk 'Joline Jolink' wil Joline het verschil maken. Ze onderhoudt een duurzame band met haar personeel en twijfelt zelfs over haar eigen bestaansrecht in een wereld waar al zo veel kleding geproduceerd is.

Arnoud van Vliet is manager Corporate Social Responsibility & Quality bij kleding discounter Zeeman. Vorige week sleepte hij met Zeeman de titel van 'ABN-AMRO Sustainable Retailer of the Year' in de wacht vanwege transparantie in de supply chain en de samenwerking die Zeeman heeft met kringloopwinkel Het Goed. Wat krijgt hij zoal voor elkaar bij Zeeman?

Je beluistert Koplopers in de BNR-app of op jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

10 Nov 2021#12 | Het medicijn tegen klimaatproblemen00:22:37

Mede mogelijk gemaakt door: Achmea, Renewi, Vattenfal, Ebbinge

Dokter Jeroen Meijerink is initiatiefnemer van de Groene OK, een samenwerkingsverband van wetenschappelijke- en beroepsverenigingen met verduurzaming van de operatiekamer als doel. Wat kan Meijerink vanaf de werkvloer bewerkstelligen?

Cathy van Beek is kwartiermaker Duurzame Zorg in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hoe brengt zij duurzaamheid onder de aandacht in de zorg en wat zijn de stappen die ondernomen moeten worden?

Luister Koplopers via de BNR-app of via jouw favoriete podcast platform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

17 Nov 2021#13 | De zon, wind en jouw zaak00:22:53

Mede mogelijk gemaakt door: Achmea, Renewi, Vattenfal, Ebbinge

Liesbeth en Werner gaan in gesprek met Roebyem Anders, co-founder van Sungevity. Zij zou niet rusten voordat ieder dak bedekt is met zonnepanelen. Nu 1 op de 7 huishoudens zelf groene stroom opwekt met zonnepanelen, heeft ze de ruimte om vooruit te kijken. Hoe heeft zij al die huishoudens overtuigd van het nut van zonnepanelen?

De tweede gast is Arthur Vermeulen. Hij levert met zijn bedrijf Pure Energie groene stroom, voornamelijk afkomstig van windmolens. Hoe gaat hij om met weerstand vanuit de maatschappij en de politieke strijd die wordt gevoerd rondom de plaatsing van windmolens? Tipje van de sluier: de sleutel ligt in de in het betrekken van je doelgroep bij de plannen die je hebt.

Je beluistert Koplopers in de BNR-app en uiteraard op jouw favoriete podcast app!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

24 Nov 2021# 14 | Science based targets stellen00:22:44

Mede mogelijk gemaakt door: Achmea, Renewi, Vattenfal, Ebbinge

Kreten over verduurzaming van bedrijven vliegen ons om de oren: minder plastic, minder zakenreizen en meer emissiereductie. Wat zijn nu de doelen die jij als ondernemer kunt stellen om op wetenschappelijke basis zoden aan de dijk te zetten? Science based targets moeten jouw zaak écht laten verduurzamen.

Liesbeth en Werner gaan in gesprek met Misha Elkerbout, climate lead bij adviesbureau Sustainalize. Hij helpt bedrijven duurzame doelstellingen op te tuigen en weet hoe benchmarks en rapportages kunnen helpen met het formuleren van zichtbare resultaten.

Maurice Loosschilder is global head of sustainability bij Signify, een spinoff van het lichtdepartement van Philips. Maurice gelooft er in dat duurzaamheid in de kern van je zaak moet leven om echte stappen te kunnen zetten. Hoe heeft Signify haar science based targets geformuleerd?

Je luistert Koplopers in de BNR-app en op jouw favoriete podcast platform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

01 Dec 2021#15 | IMVO in de koffiebranche00:23:23

Mede mogelijk gemaakt door: Achmea, Renewi, Vattenfal, Ebbinge

Rik van Paassen is impactmanager bij koffiebranderij Peeze. Met verschillende projecten probeert hij met Peeze een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat en de arbeidsomstandigheden van boeren aan de andere kant van de wereld. Hoe kun je als gevestigde partij toch grip krijgen op je supply chain?

Guido van Staveren van Dijk is founder van Moyee Coffee en heeft een radicaal vernieuwende visie als het aankomt op koffie. Moyee Coffee brandt het grootste deel van haar koffiebonen in het land van herkomst en gelooft in een transparante keten. Van Staveren van Dijk is niet begonnen in de koffiebranche om koffie te verkopen, maar om de keten eens grondig aan te pakken.

Je luistert Koplopers bij BNR of via jouw favoriete podcast-app.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

07 Mar 2022#29 | Duurzaam vakantie vieren00:28:30

Minder vliegen, een CO2 budget en duurzame activiteiten. Houd jij rekening met de klimaatimpact van jouw vakantie? Deze week in Koplopers: in gesprek over duurzaam vakantie vieren.

Mattijs ten Brink is CEO van Sunweb en wil in de toekomst duurzamere vakanties gaan aanbieden met zijn reisorganisatie. Hoewel hij met Sunweb naar eigen zeggen nog een flinke slag te slaan heeft op duurzaamheidsvlak, liggen de ideeën over verduurzaming wel op de plank.

Hugo van Donselaar is CEO van Campspace, een platform dat bemiddelt tussen vraag naar en aanbod van kampeerplaatsen. Van Donselaar gelooft dat er nog te weinig kennis is van de klimaatimpact die vakanties hebben.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app en op jouw podcastplatform!

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

18 Nov 2024Arriva: ‘Helemaal naar nul terugdringen, dat lukt niet’00:33:57

Het is een enorme uitdaging, het verduurzamen van bussen en treinen, maar volgens Anne Hettinga, ceo van vervoersmaatschappij Arriva lopen ze goed op schema. “In totaal hebben we 1200 bussen en ongeveer 150 treinen, een-derde rijdt elektrisch”, licht hij toe. Het gaat om ongeveer 50 treinen en 400 bussen die elektrisch rijden. “Maar dat is nu, maar er vindt een enorme transformatie plaats”, zegt Hettinga.

Hij voegt toe dat steeds minder bussen en treinen fossiel rijden. “Dat komt doordat een belangrijk deel dat nu op diesel rijdt op HVO rijdt, de zogenaamde biodiesel”, zegt Hettinga. “Dat leidt tot een reductie van de CO2-productie met negentig procent - een fors deel van die treinen en bussen is dus al fossielvrij.”

'Zachte dwang' niet nodig

Hettinga vindt dat zij op het gebied van scope 3 hun partners een bepaalde richting op moeten kunnen duwen, volgens hem lukt dat ook. “We slagen er goed in om onze toeleveranciers mee te krijgen op de reis naar volledig fossielvrij.” ‘Zachte dwang’ is volgens hem tot nu toe nog niet nodig geweest. “Iedereen ervaart toch wel de noodzaak om er iets aan te doen”, zegt hij. “Zeker als een partij als Arriva bereid is om daar financieel een beetje in mee te delen, dan krijg je de partijen echt wel zo ver.”

“Uiteindelijk zal je toch een klein percentage overhouden, omdat je daar geen invloed op hebt"

Anne Hettinga

In 2035 wil Arriva helemaal CO2-neutraal zijn, in 2025 willen ze de totale productie van CO2 tot 10 procent terug hebben gebracht. Het helemaal in de ban doen van fossiele brandstoffen, dat kan volgens Hettinga niet. “Uiteindelijk zal je toch een klein percentage overhouden, omdat je daar geen invloed op hebt. De kunst is om dat dat te compenseren. Voor de laatste 5 tot 10 procent zal je andere maatregelen moeten nemen en dan ben je uiteindelijk wat betreft de totale productieschaal op nul”, zegt hij. “Maar helemaal naar nul terugdringen, dat lukt je niet.”

De COP29 is in volle gang – maar wat levert het op?

De eerste week zit erop, de tweede week is vandaag van start gegaan: De COP29, die dit jaar plaatsvindt in Baku, Azerbeidzjan. Op deze jaarlijkse klimaattop komen wereldleiders, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en bedrijven samen om te onderhandelen over maatregelen tegen de klimaatcrisis.

Tijdens deze klimaattop moeten overheden nieuwe stappen zetten om de klimaatcrisis te beperken en de doelstelling van maximaal 1,5 graden opwarming van het klimaat te halen. De conferentie is essentieel om wereldwijde afspraken te maken en hiervoor klimaatfinanciering te vinden.

Dat bekt natuurlijk lekker, maar of het in de praktijk ook echt iets oplevert, of dat het vooral een sterk staaltje internationale greenwashing is, bespraken we met Ingeborg ter Laak, Europarlementariër namens het CDA, die net is aangekomen in Baku.

De zestig seconden van Sophie

In deze serie nemen twee experts op het gebied van ESG om de beurt anderhalve minuut voor hun rekening, die ze vrij mogen invullen met als enige voorwaarde: 'deel je kennis'. Deze week is het de beurt aan advocaat Sophie Kuijpers met 'de zestig seconden van Sophie'.

Koffievrije koffie: goed tegen ontbossing, maar hoe is de smaak?

Koffie, een van de drankjes die wereldwijd het meest wordt gedronken. Er zijn inmiddels zoveel varianten: Espresso, ristretto, cappuccino, flat white, americano, cortado.  Start-up Northern Wonder komt met een hele andere variant: Koffievrije koffie.

Het is exact dat, koffie gemaakt zonder koffiebonen. Volgens oprichter David Klingen zijn koffiebonen in een grote veroorzaker van ontbossing, koffie staat volgens hem inmiddels in de top tien van producten die ontbossing veroorzaken. Hoeveel verschil koffievrije koffie kan maken als het aankomt op ontbossing en of het net zo lekker smaakt als een ‘gewoon’ kopje koffie, legt hij uit tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG.

Volgende week is Theo Henrar, voorzitter bij FME te gast in de studio.

Koplopers in ESG is elke maandag om 14.00 te beluisteren bij BNR Nieuwsradio

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

14 Mar 2022#30 | Duurzaam ondernemen in jouw gemeente00:29:20

Gemeenten hebben een belangrijke uitvoerende rol te vervullen in duurzame transities. Hoe draag je als ondernemer bij aan de verduurzaming van je gemeente en welke do's en don’ts zijn er in de samenwerking met de lokale overheid?

Laetitia Ouillet is voorzitter van energiecoöperatie de Windvogel en expert op het gebied van verduurzaming in gemeenten. Liesbeth en Werner gaan met haar in gesprek over hoe je als ondernemer een duurzame samenwerking aan kunt gaan met jouw stad of dorp.

Rutger Bergboer is projectleider bij Energiek Nagele. In 2018 werd 'zijn' Nagele aangewezen als een proeftuin in het Programma Aardgasvrije Wijken van het Rijk. Bergboer was destijds al volop bezig met het plannen van een dergelijk duurzaam project. Hoe krijgt hij inwoners van Nagele helemaal van het gas af?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, de BNR app en via een podcast platform naar keuze!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

08 Nov 2022SPECIAL: De prijs van Poetin00:27:38

Speciaal voor luisteraars van Koplopers: een bijzondere podcasttip. Hoe zijn we in deze energiecrisis terecht gekomen? Den Haag wijst naar Rusland van Poetin. Maar is dat het hele verhaal? In deze driedelige podcastserie gaat energie- en klimaatverslaggever Mark Beekhuis aan de slag om antwoord te vinden op die vragen. Luister nu naar aflevering 3, met Werner Schouten en Sophie van Leeuwen. Luister de hele serie in je podcastapp!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

29 Aug 2022#53 | Verduurzamen in Afrika00:29:04

Nederlandse ondernemers die verduurzamen in Afrikaanse landen. Vandaag start de African Climate Week, georganiseerd door de VN. Leiders uit heel Afrika komen samen om te praten over klimaatverandering. In Koplopers spreken Donatello en Werner met Nederlandse ondernemers die in Afrika het verschil willen maken.

Ruben Walker is CEO van African Clean Energy. Hij wil met zijn ACE One het gebruik van houtskool terugdringen, door koken op biomassa mogelijk te maken. Is dat een duurzame oplossing? 

Aart van den Beukel is algemeen directeur van Safisana. Van den Beukel zet fecaliën, dat zijn menselijke uitwerpselen, in voor het opwekken van energie en het produceren van mest. Daarmee voorkomt hij dat het organisch afval wordt gedumpt in de zee.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

18 Apr 2022#35 | Duurzaam busvervoer00:28:48

Ov-bedrijven krijgen tot en met eind 2022 financiële steun van het Rijk om de geleden schade tijdens de coronacrisis te compenseren. Vervoerders zagen reizigersaantallen de afgelopen twee jaar namelijk drastisch verminderen ten gevolge van Covid-19. Is nu, in de post-covid periode, hét moment om ons busvervoer te verduurzamen?

Thea de Vries is secretaris directeur bij de Vervoerregio Amsterdam en draagt pro-actief bij aan de verduurzaming van de regio. Onder andere in de vorm van hulp bij het aanleggen van de infrastructuur en het verstrekken van een lening voor de aanschaf van elektrische bussen.  In 2025 moet in de regio emissieloos busvervoer de realiteit zijn.

Peter Bijvelds is CEO bij bussenfabrikant Ebusco. Data intelligente en een grote investering in R&D maken de innovatiekracht van Ebusco groot. Na een financieel slecht jaar zijn de vooruitzichten voor Bijvelds veelbelovend.

Je luistert Koplopers in de BNR-app, op BNR.nl, Change.inc of op jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

12 Dec 2022#68 | Duurzaam je huis inrichten met IKEA en The Substitute00:35:31

Jouw huiskamer of kantoorruimte als canvas voor duurzame inspiratie. Inrichten, maar dan duurzaam. In deze aflevering van Koplopers onderzoeken Donatello en Werner de kansen die we hebben in de verduurzaming van ons meubilair.

Toen Machteld Rijnten haar eigen huis probeerde duurzaam in te richten bleek dat nog niet zo makkelijk. En dat kan beter, vond ze. Nu voert Rijnten een strijd tegen goedkoop plaatmateriaal met haar community The Substitute.

Zou er iemand hier in Nederland zijn die niéts van IKEA in huis heeft staan? Met zoveel invloed op onze inrichting, kan IKEA een kettingreactie aan verduurzaming veroorzaken. Hanneke van de Vijfeijke is country sustainability manager bij het Zweedse bedrijf en vertelt over haar missies.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

11 Nov 2024KLM: ‘Activisten houden ons scherp maar we zijn tegenover elkaar komen te staan'00:42:03

“Klimaatorganisaties en NGO’s die elke stap die je neemt kritisch volgen helpt, maar werkt ook tegen”, zegt Zita Schellekens, senior VP Strategy and sustainability bij KLM. “Iedereen heeft zijn rol te spelen in dit ecosysteem om te verduurzamen. Activisten en NGO’s houden ons echt scherp maar we zijn wel heel erg tegenover elkaar komen te staan. 

“Ik merk dat dat voor best veel mensen soms ook demotiverend kan zijn omdat het soms voelt of je helemaal niks goed kan doen”, vervolgt Schellekens. “Ik merk twee dingen, enerzijds is er echt sprake van polarisatie. Er ontstaan twee kampen, activisten en mensen die aan de andere kant komen te staan en daar ook in verharden, dus klimaat sceptisch worden.

Negentig procent van de mensen op deze wereld heeft nog nooit gevlogen en wil dat wel gaan doen”

Zita Schellekens, senior VP Strategy and sustainability bij KLM

Ook onder collega’s merkt ze de impact. “Het gebeurt best vaak dat we nieuwtjes naar buiten brengen over dingen waar mensen echt hard aan hebben gewerkt en heel trots op zijn. Daar krijgen ze dan hele kritische reacties op en dat werkt demotiverend.” Schellekens geeft aan dat dat voelt ‘alsof je toch niets goed kan doen’.

De mogelijkheid om te stoppen met vliegen omdat dat klimaat technisch gezien het best zou zijn, verwijst Schellekens naar het rijk der fabelen. “Dat kan niet, en dat klinkt misschien veel te simpel, maar negentig procent van de mensen op deze wereld heeft nog nooit gevlogen en wil dat wel gaan doen”, licht ze haar mening toe.

Ik ben heel erg voor grote ambitieuze doelstellingen, maar ze moeten wel realistisch zijn

 Zita Schellekens

“Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, maar we weten wel dat deze sector echt gaat groeien omdat steeds meer mensen tot de middenklasse gaat horen en ook gebruik willen maken van de mogelijkheden die vliegen biedt. “

“We kunnen het niet willen, maar ik denk dat stoppen niet realistisch is”, vervolgt Schellekens haar visie. “Ik denk niet dat er een wereldwijde behoefte of wens is om het vliegen te stoppen. Ik ben heel erg voor grote ambitieuze doelstellingen, maar ze moeten wel realistisch zijn en deze is het niet.”

Praatje van Plugge

Deze aflevering weer het tweewekelijkse ‘Praatje van Plugge’, waarin Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerde term bespreekt. Ditmaal bespreekt hij in anderhalve minuut 'langetermijnwaardecreatie'.

Binnen anderhalf uur in New York, met alle klimaatgevolgen van dien

Met KLM in de studio blijven we ook met de actualiteit in de lucht. Als het aan China ligt vliegen we straks van Amsterdam naar New York in anderhalf uur tijd en dat allemaal door een nieuw Chinees supertoestel. Fabrikant Space Transportation belooft een topsnelheid van 5000 kilometer per uur, vijf tot zesmaal zo snel als de huidige vliegtuigen.

Het supervliegtuig komt wel met een tweeledig prijskaartje. Een voor de bankrekening en dan dat andere prijskaartje: het kerosineverbruik van supersonische vliegtuigen is driemaal zo hoog als een normaal toestel. Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft legt uit wat de impact is van dit soort superjets op het klimaat.

De strijd aan met vernietiging overtollige cosmeticaproducten

Veel cosmetica die niet wordt verkocht, wordt vernietigd. Het gaat jaarlijks om grote hoeveelheden make-up. Sinem Tuncer is het brein achter het bedrijf Arkive dat cosmeticamerken helpt overtollige voorraden alsnog te verkopen en zo verspilling tegen te gaan. Zij legt uit op welke manier Arkive te werk gaat en aan wie ze de overtollige voorraden poedertjes, mascara, lippenstift en oogschaduw verkopen.

Niet alleen in de cosmeticabranche worden overtollige voorraden heel gemakkelijk vernietigd. De modewereld ligt al jaren onder vuur vanwege het vernietigen van nieuwe of geretourneerde kleding. Tuncer hoopt dat dit tij van verspillen en vernietigen ooit keert, maar het is volgens haar een enorme uitdaging.

Volgende week is Anne Hettinga, ceo bij vervoersmaatschappij Arriva te gast in de studio.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

19 Dec 2022#69 | Verduurzamen in de EU met Diederik Samsom00:26:59

Beprijzing van uitstoot voor bedrijven en burgers, de uitrol van de Europese Green Deal terwijl een oorlog woedt op Europees grondgebied en gemakkelijk duurzaam reizen met de trein door Europa. Het zijn de duurzame topics die op de EU-balans staan bij Koplopers vandaag.

Donatello en Werner gaan erover in gesprek met Diederik Samsom. Hij is kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans en houdt zich bezig met de verduurzaming van de EU. Hoe ziet verduurzamen in de EU eruit? 

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

04 Jul 2022#46 | Hoe jij kan leren van duurzame festivals00:26:48

Stroomvoorzieningen op accu's met hernieuwbare energie, een veganistische keuken en plastic bekers in de ban. De festivalbranche verduurzaamt als proefkeuken van onze samenleving. Waar zitten de duurzame big-wins?

Paul Schurink is CEO van Zap. Hij stemt op festivals over de hele wereld vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af. Het resultaat: energie-efficiëntie.

Jasper Goossen is eigenaar van Apenkooi Events, waarmee hij onder andere DGTL organiseert. Een van de duurzaamste festivals ter wereld.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

17 Jun 2024Unilever: “Wij moeten de schizofrene consument opleiden en verleiden”00:33:38

Unilever heeft een ‘enorme to-do list' als het aankomt op de klimaatdoelstellingen, zo vertelt Thor Tummers, eindverantwoordelijke External Affairs bij Unilever. “En ook nog binnen een klein tijdsframe", voegt hij toe.

In deze aflevering van 'Koplopers in ESG' duiken we in de wereld van de levensmiddelen met een grote internationale speler, Unilever. Niet alleen zorgen ze voor eten op je bord, ze hebben zelf ook aardig wat op hun bord: de enorme uitdagingen wat betreft de gestelde klimaatdoelstellingen. En daarin moet  volgens Tummers ook Unilever prioriteiten stellen waarbij verschillende afwegingen meespelen.

Prioriteit

“Het ligt een beetje aan de regio’s, maar de prioriteit die we in Europa erg belangrijk vinden is onder andere circulaire economie. Dat gaat over verpakkingen en het voorkomen van voedselverspilling. Maar ook regeneratieve landbouw, dat over duurzame ingrediënten gaat die wij weer in producten verpakken”, legt Tummers uit.

“Consumenten-gedragsverandering is ontzettend moeilijk om te beïnvloeden”

Thor Tummers, eindverantwoordelijke External Affairs bij Unilever

Unilever moet op veel verschillende vlakken voldoen aan de gestelde klimaatdoelen, waarbij ze afhankelijk zijn van verschillende partijen en factoren. Op sommige uitdagingen hebben ze simpelweg minder invloed, bijvoorbeeld de klant zelf, zo vertelt Tummers. “Consumenten-gedragsverandering is ontzettend moeilijk om te beïnvloeden en om te zorgen dat mensen zich structureel anders gedragen.”

Samenwerking

“Gelukkig zit ook een heel groot deel van de uitstoot niet bij de consument”, vervolgt Tummers. “Die zit namelijk in de keten, waardoor we ook met professionele partijen in de toeleveranciersketen en klanten zoals retailers kunnen samenwerken. Dus ik denk zelfs dat je niet te veel van de consument kan verwachten.”

“Je moet de consument opleiden en verleiden, zodat de consument weet waarom het product beter is”

Thor Tummers

Tummers spreekt wel over ‘de schizofrene consument’ als het aankomt op koopgedrag. “Aan de ene kant zegt de consument 'meer te willen betalen voor duurzaamheid', ‘ik wil meer voor dierenwelzijn’, ‘ik wil ook extra inzet op eerlijk loon’, maar in de praktijk kiest de consument toch anders", zegt Tummers. "Dat gaat dan om merk, om prijspromoties, smaak en niet per se over duurzaamheid. We zijn daar gewoon eerlijk in, we weten dat consumenten zich zo gedragen."

“De consument maakt keuzes in wat hij belangrijk vindt en soms vinden ze de duurzame keuze niet de meest aantrekkelijke”, voegt hij toe. Volgens hem is het de taak aan Unilever om juist daar meer aan te doen. “Je moet de consument opleiden en verleiden, zodat de consument weet waarom het product beter is en ook verleiden dat het een aantrekkelijk gevoel geeft.”

‘Het praatje van Plugge’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering aandacht voor de ‘plug and play’ batterij van Charged, een bedrijf gestart in 2016 door Twan Vooijs en Roeland Nagel.

De twee sportvrienden ontwikkelden een batterijsysteem waardoor mensen thuis zelf energie kunnen opslaan om deze dan op andere tijdstippen weer te gebruiken. De grote batterijsystemen zijn vooral gericht op bedrijven en ook heel kostbaar, maar met de kleinere batterij, de 'Sessy', kan het dus ook op kleinere schaal.

In deze aflevering legt Roeland Nagel uit hoe hun systeem werkt en op welke manier het bijdraagt aan de verlichting op het overvolle stroomnet.

Volgende week is Peter Berdowski, ceo van ‘s werelds grootste baggermaatschappij, Boskalis te gast.

Luister elke maandag om 14.00 naar Koplopers in ESG op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

02 Sep 2024'Gronings gas kan de energietransitie ‘fluitend’ betalen'00:31:44

In de afgelopen afleveringen gingen we met verschillende bedrijven en organisaties dieper in op de doelen die zij zich hebben gesteld op het gebied van energietransitie, duurzaamheid en klimaat. Maar, niet geheel onbelangrijk, hoe ziet het financiële plaatje van de hele energietransitie eruit? Willem-Jeroen Stevens, managing partner en oprichter van Clear Corporate Finance de energietransitie biedt op financieel vlak ‘ontzettend veel kansen’. “Als je ziet wat er nu allemaal aan het gloren is qua nieuwe bedrijven, nieuwe kansen die het verschil gaan maken, dat is fenomenaal. Over vijftien jaar zitten we in een heel andere wereld.”

Nog voor dat het gesprek goed en wel begonnen is, kaart Stevens alvast een volgens hem zeer essentieel punt aan: Nederland gaat van het gas af, een beslissing waarvan hij niet zeker weet of dat nou wel de oplossing is. “We hebben een prachtig gasnetwerk liggen en daarnaast hebben we een bel vol zitten met Nederlands gas en daar kun je natuurlijk nog van alles mee doen.” Stevens doelt op de gasbel die in Groningen onder de grond ligt maar waarover is besloten deze vanwege de gevolgen voor de omgeving, aardbevingen en schade, deze niet meer te gebruiken.

“De Groningers die ‘beven’, die gaan we heel goed compenseren”

Willem-Jeroen Stevens, managing partner en oprichter van Clear Corporate Finance

Volgens Stevens was er ook een andere oplossing geweest voor de problematiek rondom de gasboringen in Groningen. “Je zou ook kunnen zeggen, we maken ‘m weer open en we halen de 100 tot 200 miljard euro die er nog inzit aan gas eruit. De Groningers die ‘beven’, die er last van hebben, die gaan we heel goed compenseren.”

“Er zit daar nog voor 150 miljard euro aan gas in de grond. Vijftig miljard is niet voor de staat, maar zeg dat je van die 100 miljard 20 of 30 miljard euro aan de Groningers geeft, dan heb je 70 of 80 miljard euro over”, stelt Stevens. “Daar kun je de hele energietransitie fluitend van betalen.”

"Daarnaast gaan we het gasnetwerk ook hergebruiken voor de transitie naar waterstof", vervolgt Stevens. "Mensen kunnen dan voor hun huisverwarming kiezen tussen een gasbrander CV of een waterstofbrander CV.” 

“Bij technologiebedrijven is nog wel een tekort aan investeringsgeld. Dat is echt wel een probleem”

Willem-Jeroen Stevens

Wat betreft de financiële ontwikkelingen op het gebied van de energietransitie valt het Stevens op dat er veel geld wordt gestoken in de renewables, de alternatieven voor fossiele energie. “Er gaat heel veel geld naar solar en wind, dat is heel makkelijk en tastbaar en daar zitten veel leveringscontracten aan vast. Iedereen begrijpt dat als je een zonnepaneel koopt, je dat geld binnen zeven jaar hebt terugverdiend. Hetzelfde geldt voor windmolens op zee, na verloop van tijd krijg je dat geld ook weer terug.”

“Een logische investering”, concludeert Stevens. “Maar bij technologiebedrijven die nieuwe dingen aan het bedenken en maken zijn, daar is nog wel een tekort aan investeringsgeld. Dat is echt wel een probleem.” Een oplossing zou volgens hem zijn als Nederlandse pensioenfondsen extra zouden investeren.

‘Het praatje van Plugge’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering reizen we -figuurlijk gezien- af naar de Haven van Rotterdam. Want daar vinden vanaf vrijdag 6 september de jaarlijkse Wereldhavendagen plaats.

Drie dagen lang zullen duizenden mensen zich vergapen aan de meest bijzondere schepen. Dat ook de Wereldhavendagen niet voorbijgaat aan de verduurzaming van de scheepvaart en de havens, dat vertelt directeur Sabine Bruijninckx tijdens Koplopers in ESG. Ook de speciale waterstof ‘insperience’ van MissieH2 die tijdens de Wereldhaven te bewonderen is, komt aan bod.

Volgende week is Janneke Hermes, CFO bij Gasunie in de studio. Zij gaat dieper in op hun doelstellingen en uitdagingen.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

09 Feb 2022#25 | De kunst van afval (her)gebruiken00:21:46

Er is meer dwang nodig om onze kringloopeconomie te stimuleren. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving vorige week in het Voortgangsbericht Circulaire Economie. Geen lovende publicatie. We hebben in Nederland maar weinig vooruitgang geboekt het afgelopen jaar op het gebied van circulaire economie.  Welke koplopers nemen het heft in eigen hand?

Michel Baars is CEO van New Horizon Urban Mining en verwerkt afval van sloopgebouwen tot nieuw bouwmateriaal. Gips, beton en bitumen worden gebruikt in nieuwe bouwprojecten. Baars stelt dat empathie onmisbaar is om zijn businessmodel te laten werken, zijn doelgroep heeft namelijk niet vanzelfsprekend duurzame intenties. 

Christian van Maaren is oprichter van Excess Materials Exchange en runt hiermee een ‘datingsite voor afval’. De een zijn afval, is de ander zijn grondstof. Moeten we onze kijk op afval maatsschappijbreed veranderen en hoe krijg je als ondernemer nog beter zicht op je afvalstromen? 

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in onze BNR-app of via jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

24 Oct 2022#61 | De duurzame cv ketel00:29:13

Het herfstseizoen is begonnen en dat betekent dat de thermostaat weer wat vaker een paar graden omhoog gaat. Niet echt goedkoop, maar ook niet heel duurzaam. Als je nog gebruikmaakt van een oude cv-ketel. Wat zijn de mogelijkheden om in de toekomst duurzaam te gaan verwarmen met centrale verwarming? Een vragenronde met Tarnoc en Remeha.

Vincent Wijdeveld is CEO van Tarnoc. Hij wil met zijn turbineketel de all-electric vervanger van de gangbare cv-ketel op de markt gaan zetten. Het voordeel: er is weinig hak en breekwerk nodig om de turbineketel te installeren, ook in oude huizen. Is dit de sleutel tot succes in de warmtetransitie?

Rick Bruins is business development manager bij Remeha. Hij vind het belangrijk om consumenten mee te nemen in mogelijkheden tot verduurzaming. Gasgebruik voor verwarming zal voorlopig niet helemaal verdwijnen, zegt hij. Hoe realistisch is dat?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

05 Jan 2022#20 | Vlammen in 202200:22:34

Een nieuw jaar, met nieuwe kansen om te verduurzamen. In deze aflevering van Koplopers doen Liesbeth en Werner een inspirerende kickoff van 2022. 

David Uijttewaal is mede-oprichter van Fast Feet Grinded en ontwikkelde samen met zijn compagnon 's werelds eerste machine om schoenen te recyclen. Nu, vijf jaar na de eerste poging om schoenen te recyclen, is het tijd om verder op te schalen. Een groter pand in Nederland is de eerste stap op de korte termijn. Later dit jaar een vestiging in Duitsland.

Waterstof speelt een essentiële rol in de transitie van meerdere sectoren. Het vorige maand opgerichte bedrijf HyCC gaat de grootschalige productie van waterstoffabrieken in Nederland op zich nemen. Marcel Galjee is managing director bij HyCC en vertelt over de toepassingen van waterstof en de toekomstige projecten van HyCC.

Je beluistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app en op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

24 Jun 2024Boskalis: “Zelfs bij onze nieuwe schepen is de aandrijving fossiel”00:32:39

‘Hogere wiskunde’ is volgens Peter Berdowski, CEO van baggermaatschappij Boskalis ‘een wel heel complexe term’ om de uitdaging van inspelen op duurzaamheid en tegelijkertijd succesvol te ondernemen, te beschrijven. “Het is wel balanceren maar ik vind dat in de transitie die wij als bedrijf doormaken, die balans prima te vinden is.”

Volgens Berdowski wordt er wat betreft hun schepen te makkelijk gepraat over verduurzaming, zij zijn ook een bedrijf dat een belangrijke rol speelt in de transitie zelf. “We zijn niet alleen een baggerbedrijf, maar ook een maritieme dienstverlener. Daarin zijn we volop actief in de windenergie, dus ook in de energietransitie.”

“Zelfs met de nieuwe schepen die we bouwen, is het nog steeds zo dat de aandrijving fossiel is”

Peter Berdowski, CEO Boskalis

Volgens Berdowski heeft Boskalis juist daarom ‘een beetje een apart profiel’, zo legt hij uit tijdens Koplopers in ESG. “Enerzijds zijn we een speler in de transitie en adaptatie, anderzijds doen we dat natuurlijk wel met ruim 400 schepen”, legt hij uit “Die schepen worden nog steeds voor het overgrote deel fossiel aangedreven en hebben dus ook een fors CO2 footprint.”

‘Niet haalbaar’

Wetende dat een schip 25 tot 30 jaar meegaat, is het volgens Berdowski zelfs met een goed alternatief voor fossiele brandstof financieel niet haalbaar om in een keer te verduurzamen en de schepen te vervangen. “Zelfs met de nieuwe schepen die we bouwen is het nog steeds zo dat de aandrijving fossiel is.”

Berdowski voegt er wel aan toe dat ze de nieuwe schepen aan het voorbereiden zijn op alternatieve brandstoffen, want uiteindelijk zal dat voor de scheepvaart de toekomst moeten zijn. “Maar de alternatieve brandstof is er nog niet om zelfs onze nieuwe schepen volledig CO2-vrij te kunnen laten varen,” zegt hij.

“Ik heb de bestuurlijke verantwoordelijkheid om af te wegen of ik vanuit Nederland nog steeds internationaal voldoende concurrerend kan optreden”

Peter Berdowski

In een interview met de Telegraaf eind 2021 zei Berdowksi dat een vertrek uit Nederland een mogelijkheid is als in ons land qua zakelijk klimaat steeds meer wordt afgeweken van de rest van Europa en de wereld. Anno 2024 lijkt de CEO daar niet anders in te staan. “Ik denk dat de afwegingen niet anders zijn dan toen. Je moet je realiseren dat we nog maar tien procent van de omzet van het hele bedrijf in Nederland zelf doen.”

“We zijn natuurlijk een oer-Holland bedrijf, Hollandse glorie in vele opzichten en in die zin zou ik heel graag in Nederland willen blijven”, vervolgt Berdowski. “Ik heb alleen wel de bestuurlijke verantwoordelijkheid om af te wegen of ik vanuit Nederland, vanuit Europa, nog steeds internationaal voldoende concurrerend kan optreden. Want dat is voor mij doorslaggevend.”

‘Geen andere keuze’

“Als wij de conclusie zouden trekken dat dat te knellend wordt in het internationale speelveld […] en als onze positie op een gegeven moment erodeert, dan rest mij geen andere keuze dan daar de consequenties aan te verbinden. En dus dat wij de vestiging zouden moeten verplaatsen”, concludeert Berdowski.

‘De zestig seconden van Sophie’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers je meeneemt in haar juridisch duurzame wereld.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering aandacht voor een sector die steeds meer onder druk komt te staan om duurzaam en ethisch verantwoord te werken: de mode-industrie.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van duurzamere materialen bij het maken van kleding, maar ook het productieproces zelf, de arbeidsomstandigheden en het loon. Transparantie wat betreft het bedrijf en de herkomst van retail is belangrijk.

Supply chain data

In 2020 richtte Bart Westerman en Jolanda Kooi het bedrijf tex.tracer op: door het verzamelen van supply chain data en het checken via blockchain-technologie proberen zij inzicht te geven in de herkomst van kleding.

Jolanda Kooi legt uit hoe het precies werkt, of het helemaal betrouwbaar is en waarom ze hebben gekozen voor deze technologie.

Volgende week blijven we nog even in de maritieme sector, want dan is Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam onze gast.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

08 Aug 2022Zomerspecial #4 | Lekker duurzaam op vakantie00:22:22

Slow traveling, CO-2 neutraal reizen en lokaal genieten van wat het landschap ons te bieden heeft: in een goede vakantie maak je al weer plannen voor de volgende. Laat die dan eens écht duurzaam zijn.

Mattijs ten Brink is CEO van Sunweb en wil in de toekomst duurzamere vakanties gaan aanbieden met zijn reisorganisatie. Hoewel hij met Sunweb naar eigen zeggen nog een flinke slag te slaan heeft op duurzaamheidsvlak, liggen de ideeën over verduurzaming wel op de plank.

Hugo van Donselaar is CEO van Campspace, een platform dat bemiddelt tussen vraag naar en aanbod van kampeerplaatsen. Van Donselaar gelooft dat er nog te weinig kennis is van de klimaatimpact die vakanties hebben.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

07 Oct 2024Eneco: ‘Goed op weg, maar nog een lange weg te gaan’00:34:07

Als het aankomt op verduurzaming en de energietransitie is Eneco volgens Kees-Jan Rameau, lid Raad van Bestuur bij de energieleverancier ‘eigenlijk heel goed op weg, maar hebben ze nog een lange weg te gaan’. Het verduurzamen van elektriciteit in Nederland gaat volgens Rameau ‘heel goed’. “De helft is inmiddels al duurzaam opgewekt”, zo stelt hij tijdens Koplopers in ESG.

De lange weg die nog voor hen ligt, zit volgens Rameau in het feit dat elektriciteit maar 20 procent is van hun totale energieverbruik. “De uitdaging zit in die andere 80 procent, die moeten we nog grotendeels verduurzamen. Dan hebben we het over olie, gas en kolen.”

“Ik hoef niet bij mijn commissaris aan te komen dat een project met vier jaar wordt vertraagd”

Kees-Jan Rameau, lid Raad van Bestuur bij Eneco

“Die 80 procent móeten we verduurzamen”, licht Rameau toe. “Dat zal voor 60 procent ook naar elektriciteit gaan, die resterende 20 procent zal naar duurzame moleculen gaan. Daar gaat groene waterstof een rol spelen.”

Een flinke uitdaging, helemaal omdat Eneco zichzelf als doel heeft gesteld om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Een belangrijk en essentieel onderdeel daarvan is het uitfaseren van aardgas. De grootste uitdaging daarbij zit volgens Rameau in scope 3. “Daar zit bijna 90 procent van onze uitstoot. Dat is wat onze klanten uitstoten als ze ons gas verbranden.”

‘Vervelend’

Een van de belangrijke, groene vervangers voor Eneco wordt, zoals eerder gezegd, waterstof. Het recente nieuws dat de Delta Rhine Corridor met vier jaar is vertraagd, vindt Rameau ‘vervelend’.

De Delta Rhine Corridor (DRC) is een grootschalig infrastructuurproject dat de haven van Rotterdam via industriegebied Chemelot in Zuid-Limburg met industrieën diep in Duitsland moet verbinden. Deze ondergrondse corridor is bedoeld om industriële stoffen via buizen en kabels te transporteren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om waterstof, CO2 en stroom.

“Ik vind het ook vervelend dat het meteen met vier jaar tegelijk gaat”, voegt Rameau toe. “Als wij zelf als Eneco grote projecten doen kan daar ook wel eens iets van vertraging bij komen. Maar ik hoef niet bij mijn commissaris aan te komen dat het met vier jaar wordt vertraagd.”

Tata Steel investeert in steenkool, tot grote ergernis van strafrechtadvocaat

Tata Steel investeert €2,9 miljard in een fabriek in India. Saillant detail, zonder enige overheidssteun, terwijl Tata Steel Nederland voor de verduurzaming van de productie die hen miljarden zal kosten, aangeklopt bij de Nederlandse overheid voor een flinke financiële bijdrage. Alle nullen even achterwege gelaten, ook op het gebied van verduurzaming loopt er in dit geval iets scheef.

“Als je het mondiaal bekijkt is het een groot drama en bizar”

Bénédicte Ficq, strafrechtadvocaat

Terwijl Tata Steel Nederland in Den Haag onderhandelt over miljarden aan overheidssteun voor groene investeringen in de staalfabriek in IJmuiden, heeft het moederbedrijf in India miljarden gestoken in de grootste hoogoven van India, die nog altijd op steenkool draait.

Strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq klaagde in 2021 namens duizenden omwonenden Tata Steel aan voor het schaden van de gezondheid. In deze aflevering geeft zij haar mening op de miljardeninjectie in een op steenkolen draaiende fabriek. “Als je het mondiaal bekijkt is het een groot drama en bizar”, aldus Ficq.

De zestig seconden van Sophie

Deze week is het weer tijd voor de tweewekelijkse column van advocaat Sophie Kuijpers met haar ‘zestig seconden van Sophie'. Ditmaal geeft ze antwoord op de twee vragen die mede-columnist en hoogleraar ESG Albert Plugge vorige week aan haar voorlegde.

Eerste energiehub in Utrecht

In Utrecht is de allereerste energiehub gelanceerd. Deze is tot stand gekomen doordat verschillende bedrijven samenwerkten, waaronder Stedin, Groendus, Stiho, Platra en Picnic.

“We wilden beter begrijpen hoe we de energie beter konden verdelen”

Michiel Muller, medeoprichter Picnic

Deze energie-hub moet de oplossing bieden voor het steeds groter wordende probleem van netcongestie, dat in de Provincie Utrecht op veel plaatsen bedrijven belemmert in hun energievoorziening.

Michiel Muller, medeoprichter van Picnic legt uit hoe zo'n samenwerking tot stand komt en wat een energiehub inhoudt. “We zijn met verschillende partijen bij elkaar gaan zitten omdat we allemaal problemen hadden met tekort aan energie”, zegt Muller. “We wilden beter begrijpen hoe we de energie beter konden verdelen.”

Volgende week is Marc van den Tweel, algemeen directeur bij NOC*NSF te gast in de studio, waarbij we dieper ingaan op de duurzame uitdagingen in de sportbranche.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

05 Sep 2022#54 | Slimme oplossingen voor onduurzaam plastic00:27:47

Nu al zitten de vuilnisbelten, verbrandingsovens en oceanen vol met plastic afval en de vraag naar plastics neemt alleen maar toe. Hoe kunnen we onze honger naar plastic op een duurzame manier stillen?

CEO Tom van Aken gaat daar met Avantium mee aan de slag. Hij werkt aan plantaardig geproduceerd plastic: PEF. De eerste commerciële fabriek wordt nu gebouwd.

Terwijl hij aan de voorkant een duurzamer alternatief voor plastic maakt, richt Nout Kooij zich op de achterkant en al het plastic afval dat er nu al is. Met VanPlestik geeft hij alle overtollige plastics een nieuw leven.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

27 Jun 2022#45 | De kansrijke alternatieven voor Russisch gas00:30:13

Er zijn oplopende zorgen over het tekort aan Russisch aardgas en het kabinet laat kolencentrales harder draaien om toch aan onze energiebehoefte te kunnen voldoen. Toch zullen in de nabije toekomst duurzame innovaties nodig zijn om ons gasverbruik terug te draaien. Deze week in Koplopers: alternatieven voor gasverbruik in warmte en industrie.

Verwarmen we snel onze huizen met warmte die zich onder het aardoppervlak bevindt? Jan Diederik van Wees is hoogleraar aardwetenschappen aan de universiteit van Utrecht en hij bekleedt daar de leerstoel Geothermal Exploration. 

Eind dit jaar start de bouw van een nieuwe fabriek in Delfzijl, waar in de toekomst groen gas geproduceerd gaat worden. Een joint venture tussen Gasunie en Perpetual Next. Niels Wage is CEO van Perpetual Next. Hij legt uit wat hij kan betekenen in de weg naar onafhankelijkheid van Russisch gas.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

04 Apr 2022#33 | Vrouwen in strijd tegen de klimaatcrisis00:29:14

Er is meer diversiteit nodig in de strijd tegen de klimaatcrisis, stellen Anouk Creusen (75INQ) en Sandra Nap (Holland Houtland). Een kleine instroom en grote uitstroom van vrouwen op de juiste posities zorgen voor een rem op de vooruitgang.

De lekkende pijpleiding is een bekend fenomeen in de technische branche. Een relatief grote uitstroom van professionals die aan de start van hun carrière aan een baan in bijvoorbeeld de energiesector zijn begonnen. Anouk Creusen, directeur van 75INQ, denkt dat een cultuuromslag in die sector broodnodig is om meer diversiteit op de werkvloer en in de bestuurskamers te bewerkstelligen. 

Om meer vrouwen door het glazen plafond te laten breken richting de bestuurstafel, moet er een beperking rusten op het aantal functies dat mannelijke bestuurders vervullen. Dat zegt Sandra Nap, die met Holland Houtland bedrijven helpt met bio-based klimaatoplossingen. Hoe kunnen vrouwen het verschil maken?

Luister Koplopers via BNR.nl, de BNR app of op een van de podcastplatforms!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

14 Oct 2024NOC*NSF: ‘Het duurzaamste sportevenement? Dat je niet organiseert!’00:32:01

“We zijn een deel van een samenleving, dus daar heb je ook een verantwoordelijkheid te dragen wat betreft verduurzaming”, trapt Marc van den Tweel, algemeen directeur bij sportkoepel NOC*NSF af. “Er zit ook een soort intrinsieke motivatie in, we proberen echt om betekenis daaraan te geven. Dat komt voor een belangrijk deel ook voort uit bewustzijn wat heel veel jonge atleten hebben. Die zeggen ‘kom op, we moeten ermee aan de slag’.”

Het is dus niet alleen wat leeft bij de top van NOC*NSF en Van den Tweel, maar ook bij een grote groep atleten. Van den Tweel is wel realistisch dat niet iedereen het belang van verduurzaming binnen de sportbranche ziet. “Natuurlijk voelt niet iedereen die noodzaak, zoals dat met alles in het leven gaat. We zijn wat dat betreft wel een dwarsdoorsnede van de samenleving.” Van den Tweel ziet het dan ook als een missie dat de sportbranche in de komende jaren ‘echt moet verduurzamen’.

“Topsport is internationale business, competities zijn wereldwijd.Hhier zit ook wel een zekere verlegenheid in, dat dat niet allemaal lukt”

Marc van den Tweel, algemeen directeur bij sportkoepel NOC*NSF

De grote slagen wat betreft de verduurzaming van de sportbranche zitten volgens Van den Tweel in een aantal dingen. “Het verduurzamen van sportaccommodaties in Nederland is een belangrijk aandachtspunt. Maar ook wat betreft het vervoer van de fans naar sportieve bijeenkomsten valt nog veel winst te behalen”, zegt hij. “We hebben het natuurlijk over miljoenen mensen die zich vervoeren.”

‘Een grote paradox’

Ook binnen de sportbranche en bij hun eigen atleten zelf kijkt NOC*NSF wat ze kunnen doen als het aankomt op verduurzaming. Zo proberen ze atleten binnen 700 kilometen van een WK, EK, Olympische of Paralympische Spelen niet meer te laten vliegen of zetten ze waterstof- of elektrische bussen in. Tegelijkertijd zit daar volgens Van der Tweel ‘een grote paradox’ in. “Topsport is internationale business, competities zijn wereldwijd, trainingskampen zijn wereldwijd. Dus hier zit ook wel een zekere verlegenheid in, dat dat niet allemaal lukt.”

“De beste manier om een duurzaam sportevenement te organiseren is om hem niet te organiseren”

Marc van den Tweel

Natuurlijk komen ook de Olympische Spelen van afgelopen zomer in Parijs uitgebreid ter sprake. Want Volgens van den Tweel zijn dit ‘de meeste duurzame Spelen tot nu toe’. Over de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028 is hij positief gestemd wat betreft de duurzame lijn. “LA wordt de overtreffende trap, daar is de afspraak dat er geen baksteen meer op de ander komt. Parijs was tot nu toe de duurzaamste spelen, maar nu gaan we doorpakken.”

‘Voorwaarts, geen stilstand’

Toch blijft de discussie over de toekomst van de Spelen bestaan, maar ook of grootschalige sportevenementen in deze vorm nog houdbaar zijn. “De beste manier om een duurzaam sportevenement te organiseren is om hem niet te organiseren”, zegt Van der Tweel met een figuurlijke knipoog. Op de vraag of we inderdaad met de Olympische Spelen moeten stoppen, is hij vrij stellig: “Dat lijkt me niet. De manier om voorwaarts te gaan is om te zorgen dat het verbetert, niet om tot stilstand te komen.”

‘Verhoging vliegbelasting niet voldoende’

In deze aflevering gaan we dieper in op een opiniestuk in het FD waarin een aantal economen hun visie geeft op de aangekondigde hogere vliegbelasting voor verre vluchten. Volgens hen is deze verhoging niet genoeg en moet het verder omhoog en breder worden getrokken. Want, zo stellen zij, nu worden de kosten van de luchtvaart afgeschoven op de samenleving en ga je daarmee voorbij aan het doel.

Een van de auteurs van het opiniestuk is Barbara Baarsma, hoogleraar economie en hoofdeconoom bij PWC. Zij licht hun visie toe en benadrukt dat er onder de Nederlander zeer zeker draagvlak is voor het verhogen van de vliegbelasting. Maar hoeveel hoger moet de vliegbelasting volgens Baarsma?

Praatje van Plugge

Het is weer tijd voor het tweewekelijkse Praatje van Plugge, waarin Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit, een ESG-gerelateerde term bespreekt. Deze week bespreekt hij de term ‘paradigm shift’.

De nieuwe generatie pannen: Duurzaam koken

De pan. Koekenpan, braadpan, steelpan: waar je in kookt kan bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid gas, zo blijkt. Ik werd getipt over Effium, een technologiebedrijf dat druk bezig is met de ontwikkeling van een hele nieuwe generatie pannen. De nieuwigheid zit 'm in het feit dat deze pannen 50 procent minder gas gebruiken maar wel dezelfde warmte leveren als een normale pan. Wytze de Vries en Surya Prakash zijn de mannen achter deze startup, Wytze legt in deze aflevering uit hoe het idee is ontstaan en hoe de duurzame pan precies werkt.  

Volgende week is Marinus Tabak, Country Chair bij energiebedrijf RWE Nederland te gast in de studio.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

04 Nov 2024Vopak: ‘Wij zijn niet verantwoordelijk voor de scope-reducties van onze klanten’ 00:28:47

Het unieke aan onze positie is dat we opslaan zonder dat we eigenaar zijn van het product”, trapt Walter Moone, president bij tankopslagbedrijf Vopak Nederland af. “De tanks zijn wel van ons, net als alle infrastructuur, steigers en de pijpleidingen op de terminals. Maar het product dat we behandelen is niet van ons.” 

Qua brandstoffen gaat het volgens Moone nog steeds veel om olieproducten, zoals diesel, benzine, vliegtuigbrandstof maar ook gas en LNG. “We slaan ook plantaardige vetten en oliën op die in de voedingsmiddelenindustrie terecht komen of in de biobrandstoffen”, licht hij toe. “Zeer divers dus.” 

“Scope 3 is voor ons ingewikkeld, omdat we de producten van onze klanten opslaan” 

Walter Moone, president Vopak Nederland 

Voor 2030 heeft Vopak de ambitie om dertig procent van hun CO2-emissies te reduceren. “Daar hoort overigens bij dat er ruimte ook is voor groei, dus als er nieuwe bedrijven bij komen moeten we ook op die dertig procent uitkomen”, stelt de topman van Vopak. “Per saldo betekent dat voor de bestaande bedrijven dat we zestig procent co2 moeten reduceren in 2030.” Het antwoord op de vraag wat hun doel is voor 2050 is het antwoord kort en krachtig. “Netto nul”, zegt Moone overtuigd. 

Wat betreft de verschillende scopes ligt bij Vopak de grootste uitdaging bij de laatste scope. “Scope 3 is voor ons ingewikkeld, omdat we de producten van onze klanten opslaan. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de scope reducties van onze klanten”, zegt Moone. “Wat we wel doen is onze eigen reductie realiseren door te investeren in e-boilers of warmtewisselaars te gebruiken in plaats van heaters die op propaan werken.” 

Onderzoek naar echte prijs kopje koffie 

D66 Amsterdam wil een onderzoek laten uitvoeren naar de koffie die alle ambtenaren in Amsterdam drinken. Fractievoorzitter Rob Hofland wil de verborgen kosten van de ingekochte koffie die ze allemaal drinken blootleggen. Kosten zoals milieuschade en co2-uitstoot wordt nu namelijk niet meegerekend in de prijs, en dat moet volgens Hofland anders. 

Het onderzoek sluit aan bij 'de nieuwe manier werken' van de gemeente Amsterdam, waarbij de echte prijs van producten wordt betaald. De leverancier moet ook de hele productieketen in kaart brengen. Dit moet ervoor zorgen dat verantwoorde producenten aanbestedingen eerder winnen dan de goedkoopste. 

De verantwoordelijk wethouder van Amsterdam Hester van Buren [PvdA, bedrijfsvoering] is enthousiast en wil 40.000 euro vrijmaken voor het onderzoek. Sterker nog, de wethouder staat ervoor open om bij een specifieke aanbesteding, waarvan het product nog niet bekend is, geld vrij te maken om ook daadwerkelijk de verborgen kosten te kunnen betalen. Dat mag maximaal 20 procent zijn van de aanbestedingsprijs. 

In deze uitzending licht Rob Hofland het belang van het onderzoek toe, en wat hij hoopt te bereiken.  

Orla McDonald, journalist klimaatbeleid bij het FD juicht het plan van het betalen van 'de echte prijs' toe maar heeft wel een paar kanttekeningen, onder ander over het prijskaartje van het onderzoek. 

De zestig seconden van Sophie 

In deze serie nemen twee experts op het gebied van ESG om de beurt anderhalve minuut voor hun rekening, die ze vrij mogen invullen met als enige voorwaarde: 'deel je kennis'. Deze week is het de beurt aan advocaat Sophie Kuijpers met 'de zestig seconden van Sophie'.  

Meer inzicht in wat je verbruikt 

Het concept blokverwarming dat inhoudt dat meerdere woningen zijn aangesloten op een collectieve warmte installatie. Wat we ons misschien niet beseffen is dat in Europa meer dan 20 miljoen woningen aangesloten zijn op blokverwarming, ook in Nederland gaat het om hele grote aantallen. Deze huishoudens moeten ruim een jaar wachten tot ze een factuur ontvangen voor de warmte die ze dat jaar hebben gebruikt. Je betaalt maandelijks een voorschot en bij de jaarlijkse eindafrekening zie je het exacte totaalbedrag en hoeveel je moet bijbetalen. Oftewel, je hebt tussentijds eigenlijk geen enkel inzicht in je verbruik. 

Precies dat is wat de drie mannen achter homii met hun bedrijf doen. Arnon Kadouch is een van de oprichters en hij legt uit hoe het in zijn werk gaat en hoe belangrijk samenwerking is om zoveel mogelijk impact te kunnen maken. 

Volgende week is Zita Schellekens, senior VP Strategy and sustainability bij KLM te gast in de studio. 

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

17 Oct 2022#60 | Bio-inspiratie: laat de natuur voor je werken00:31:09

Donatello en Werner nemen een kijkje in de natuur en doen inspiratie op voor een succesvolle bouw van huizen. Ook een natuurlijke inrichting van een organisatie behoort tot de ambitie. In deze Koplopers: ondernemen met bio-inspiratie.

Jaco Appelman is programmacoördinator bio-inspired innovation bij de Universiteit van Utrecht. Volgens Appelman moeten we leren van de natuur. De functie van gebouwen en lokaal sourcen zijn daarin belangrijke factoren. 

Lydia Fraaije is biomimicry architect. Ze pleit niet alleen voor het gebruik van natuurlijke producten in de bouw. Een meer symbiotische organisatiestructuur zorgt namelijk ook automatisch voor meer duurzaamheid. 

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

08 Dec 2021#16 | CO2 hergebruiken00:21:30

De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) speelt een grote rol in klimaatverandering, dat is algemeen bekend. De positieve eigenschappen van CO2 inzien vereist meer technische en scheikundige kennis. Hoe kun als ondernemer van een bedreiging een kans maken door de potentie van CO2 te benutten?

Liesbeth en Werner gaan in gesprek met Geert Woerlee, algemeen directeur van FeyeCon. Hij heeft verschillende toepassingen bedacht voor het hergebruiken van uit industrie afgevangen CO2. Een van die toepassingen is het verven van textiel, hij levert deze techniek aan onder andere Nike en Ikea. 

John Kerkhoven is partner bij strategisch consultancybureau Kalavasta en heeft zich bezig gehouden met het produceren van synthetische kerosine waarin afgevangen CO2 verwerkt zit. Vliegen we in de toekomst klimaatneutraal? Deze aflevering van Koplopers luister je op BNR.nl/koplopers, via onze BNR-app of op jouw podcasthost naar keuze! 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

22 Jul 2024Projectontwikkelaars willen duurzaam bouwen: “Volledig afhankelijk van beleggers”00:31:22

Er staat een aantal prachtige gebouwen in Nederland van de hand van Bas van Dam, projectontwikkelaar en ceo bij Being. Denk aan de Mediavaert, het NHow hotel, de Baan Tower en de Bunker-toren. De grootste uitdaging wat betreft de klimaatdoelstellingen voordat een gebouw daar staat, is volgens Van Dam ‘haalbaarheid’.

De projectontwikkelaar legt het proces uit tijdens ‘Koplopers in ESG’. “Hoe krijg je een goed duurzaam gebouw haalbaar en op welke momenten moet je dat inschieten waarbij je een lang ontwerptraject en een lang bouwproject hebt?”, zegt Van Dam. “Het beginstuk is het lastigst: je ambitie en die vertalen naar haalbaarheid. Dat is het meest complexe dat er is.”

“Verduurzaming begint aan de tekentafel”

Bas van Dam, projectontwikkelaar en ceo bij Being

De rol die de projectontwikkelaar speelt bij het behalen van klimaatdoelstellingen is ‘best wel groot’, zegt Van Dam. “In de bouw wordt een heleboel co2 uitgestoten. Zo zit in een net gerealiseerd gebouw veel materialen die voor veel uitstoot zorgen. Met name beton is daar een hele vervelende in.”

Er wordt volgens hem in en om gebouwen extreem veel uitstoot gegenereerd, en hebben projectontwikkelaars veel invloed om dat te kunnen beperken. “Verduurzaming begint aan de tekentafel”, stelt Van Dam. Maar je bent volgens hem als projectontwikkelaar afhankelijk van beleggers en financiers. “Heel erg zelfs. Er wordt gekeken naar wat iets kost en iets mag niet te veel kosten want anders rendeert het geld te weinig.“

"Als projectontwikkelaar trek je aan het kortste eind"

Bas van Dam

“Duurzaamheid kost helaas wel geld en als je iets heel duurzaam wil maken, dan kost dat nog meer geld. Als dat niet uitkomt in de financiële sommetjes van de beleggers, dan kan dat vaak niet”, vervolgt Van Dam. Daarmee trek je volgens hem als projectontwikkelaar aan het kortste eind. “Dus je bent altijd beperkt wat dat betreft.”

‘De zestig seconden van Sophie’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'.

Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers ons meeneemt in haar duurzame wereld.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven.

Dit keer legt Yvette Watson, oprichter en ceo van 2BCollective uit waarin haar bedrijf anderen probeert te inspireren en te activeren om duurzamer te denken en doen. Dit doen ze door middel van een online gamified leerplatform. Wat gamification precies is en waarom competitie altijd zorgt voor een extra stimulans, legt Watson uit tijdens deze aflevering.

De komende drie weken hoor je relevante afleveringen van Koplopers in ESG. Op 19 augustus een nieuwe aflevering, dan is Denise Pronk, directeur duurzaamheid bij Schiphol te gast.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

22 Aug 2022Zomerspecial #6 | Duurzaam bouwen na de bouwvak00:21:48

De bouwvak is bijna helemaal ten einde en dat betekent dat we plannen kunnen smeden voor een verduurzaming van de bouwsector. Donatello en Werner nemen een kijkje op de circulaire en CO2 neutrale bouwplaats.

Michel Baars is CEO van New Horizon Urban Mining en verwerkt afval van sloopgebouwen tot nieuw bouwmateriaal. Gips, beton en bitumen worden gebruikt in nieuwe bouwprojecten. Baars stelt dat empathie onmisbaar is om zijn businessmodel te laten werken, zijn doelgroep heeft namelijk niet vanzelfsprekend duurzame intenties. 

Onno Dwars is CEO bij Ballast Nedam Development en is klaar met de baksteencultuur in Nederland. Volgens Dwars zijn de projecten die in 2025 op de tekentafel liggen, grotendeels houtbouw.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

16 Feb 2022#26 | Hoe technologie transitie mogelijk maakt00:21:57

Hoe brengt technologie de landbouwtransitie in een stroomversnelling? Liesbeth en Werner nemen een kijkje op de landbouwgrond van de toekomst. 

Voor een bezoek aan de verticale boerderij van Ard van de Kreeke hoeven de laarzen niet aan. Met Growy doet hij aan vertical farming. Groenten gestapeld verbouden, in een gecontroleerde omgeving. Mensen mogen de kassen niet in, hier doen robots al het werk.

Ook de innovatie van Tim Kreukniet bespaart mensenhanden. Hij bedacht met Trabotyx een onkruid-wiedende robot. Deze biedt vooral uitkomst voor biologische boeren, zij zijn nu veel geld en tijd kwijt aan het handmatig verwijderen van onkruid. Op den duur hoopt Kreukniet dat ook reguliere boeren met zijn robot aan de slag gaan. Europese wet- en regelgeving kunnen daar een handje bij helpen. Want hoe minder pesticiden boeren mogen gebruiken, hoe aantrekkelijker de robot wordt.  

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in onze BNR-app of via jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

11 Apr 2022#34 | Verpakkingsvrij boodschappen doen met Albert Heijn en Pieter Pot00:28:19

Een verpakking, om een verpakking te verpakken. 20 procent van ons afval bestaat uit verpakkingen, stelt Milieu Centraal. Supermarktketen Albert Heijn test sinds afgelopen week het aanbieden van boodschappen in potten, of in door klanten meegenomen zakjes of bakjes. Pieter Pot biedt hun boodschappen al wat langer aan in herbruikbare potten. Hoe ontdoen we ons in de toekomst van nutteloze verpakkingen? 

Laura Jungmann is director of sustainability bij Albert Heijn en was betrokken bij het openen van een verpakkingsvrije afdeling in een filiaal van de keten in Rotterdam. Een pilot om te zien welke duurzaamheidswinst te behalen valt met dit concept. En: de klant is er klaar voor, zegt Jungmann.

Jouri Schoemaker is CEO van Pieter Pot en weet klant en leverancier te porren voor zijn concept. In het fysieke aspect van de verpakkingsvrije boodschappen van Albert Heijn gelooft hij niet zo. Toch is hij wel met de supermarktketen in gesprek. Is het concurrentie of volgt een samenwerking?

Je luistert Koplopers in de BNR-app, op BNR.nl, Change.inc of op jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

26 Dec 2022#70 | De meest duurzame innovaties van 202200:22:15

De COP-27, de langverwachte biodiversiteitstop van de VN, steeds minder vertrouwen in de grens van 1,5 graad opwarming en extreme droogte. Een kleine greep uit de klimaatmijlpalen van 2022. Tijdens de feestdagen is het tijd voor wat optimisme. In deze laatste aflevering van Koplopers: een feestelijke terugblik op de meest duurzame innovaties van het afgelopen jaar.

Donatello Piras en Werner Schouten blikken terug op de ondernemende wereldverbeteraars die een flinke dosis duurzaam optimisme naar de studio meebrachten. Van een casino geïntegreerd in een duin aan de Belgische kust, tot aan biobased vervangers voor plastic. 

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

20 Jun 2022#44 | Ondernemen in een divers ecosysteem00:32:33

Onze biodiversiteit loopt terug. Dat bedreigt niet alleen onze leefomgeving, ook vanuit financieel economisch oogpunt is een afname van verscheidenheid van soorten een groot gevaar.

Louise Vet is hoogleraar ecologie aan de Wageningen Universiteit. "Het is alsof je uit een toren van steentjes elke keer een steentje verwijdert. Je weet niet wanneer de toren zal instorten." 

Maurits Tepper boert natuurinclusief en zorgt hiermee voor een divers landschap. Na een aantal jaar boeren in een gesloten systeem, keert de natuur terug naar zijn erf. 

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

08 Jul 2024Chemours: “Er zijn nog weleens misvattingen over wat wij doen”00:27:14

Altijd in de verdediging moeten ‘want ze zijn een van de grootste vervuilers van Nederland’, vindt An Lemaire, directeur van chemisch bedrijf Chemours ‘wel eens jammer’. “Dat we niet de ruimte krijgen om ons eigen verhaal te vertellen.”

Het belangrijkste jaartal dat rood omcirkeld in de agenda van Chemours staat is 2030. Dat is het jaar dat ze een reductie van 99 procent van hun emissies willen realiseren op zogenaamde gefluoresceerde organische stoffen, broeikasgassen. “Het mooie is dat we op dit moment al 80 procent van die ambitie gerealiseerd hebben”, zegt Lemaire. Maar er zijn ook zorgenkindjes, erkent ze.

“We merken dat er nog wel eens misvattingen zijn over wat wij als bedrijf nu eigenlijk doen”

An Lemaire, directeur Chemours

“We zijn natuurlijk wel eens op negatieve manier in het nieuws geweest en we horen ook zorgen van omwonenden. Dat zijn dingen die hoog op onze agenda staan”, stelt Lemaire. “Dat doen we enerzijds door ervoor te zorgen dat we die emissies zo snel mogelijk naar nul krijgen en anderzijds door in gesprek te gaan en te vertellen over ons bedrijf. Want we merken dat er nog wel eens misvattingen zijn over wat wij als bedrijf nu eigenlijk doen.”

De misvatting zit volgens haar vooral tussen hoe het bedrijf in het verleden was en hoe het nu is. “De technologie is enorm vooruitgegaan, we hebben veel geïnvesteerd in innovatie en vandaag de dag staat er een bedrijf dat op een verantwoorde manier produceert met een hele lage emissie”, zegt Lemaire.

Stroomstoring

In juni zou er bij Chemours tot tweemaal toe een extra uitstoot Pfas als gevolg van een tijdelijke stroomstoring hebben plaatsgevonden. Lemaire geeft aan dat rond die stroomstoringen volgens haar berichten zijn verspreid die ‘niet zo correct zijn’. “Het energiebedrijf had twee keer een hick up in de stroomvoorziening in de hele regio Dordrecht en als gevolg daarvan gaat de fabriek zogezegd ‘af’ en wordt dan in een veilige situatie gebracht.”

“Dat is een vastgelegd protocol in de bedrijfsvoering, dat is ook een voorwaarde die gesteld wordt aan grote chemische bedrijven. Eigenlijk is alles volgens dit protocol gebeurd en is er op geen enkel moment een extra risico geweest”, vervolgt Lemaire. “Dat is anders dan sommige berichten in de media hebben doen geloven.”

“Natuurlijk speelt de publieke opinie en hoe de politiek daarop reageert een rol. Dat kunnen we niet ontkennen”

An Lemaire

Hoewel de overheid op het gebied van deze gebeurtenissen in juni volgens Lemaire adequaat handelde, vindt zij wel dat de overheid zich soms laat leiden door de publieke opinie. “Zeker als je kijkt naar onze casussen, dan zie je dat er natuurlijk enorm veel emoties bij komen kijken. Toch zullen we met z’n allen naar de feiten moeten kijken om een stap voorwaarts te maken. [..] Natuurlijk speelt de publieke opinie en hoe de politiek daarop reageert een rol. Dat kunnen we niet ontkennen.”

‘De zestig seconden van Sophie’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers je meeneemt in haar juridisch duurzame wereld.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. Deze aflevering duiken we opnieuw in afval.

Vorige week vertelde bouwbedrijf Heijmans over hun nieuwe afval-monitor om beter inzicht te krijgen in hun hoeveelheid afval. Deze week de andere kant: een bedrijf die een andere sector helpt om hun afval terug te dringen. Milieu Service Nederland helpt bedrijven en organisaties op het gebied van afvalinzameling, zero waste en circulaire bedrijfsvoering.

Een sector waar dat best nog wel een uitdaging is, zijn ziekenhuizen, en dus helpt Mileu Service Nederland het Bravis Ziekenhuis een handje. Daarbij ligt de focus op het terugdringen van het ‘blue wrap’ afval. Wat blue wrap is, waarom juist dit afval wordt aangepakt en op welke manier, legt ceo Godert van Dedem uit tijdens Koplopers in ESG.

Volgende week schuift Jeroen Klumper, directeur duurzaamheid bij Tata Steel aan, want de staalfabriek kan in deze serie natuurlijk niet ontbreken.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

13 May 2024ABN Amro over duurzame uitdagingen: verder inperken fossiele industrie essentieel maar heeft tijd nodig00:28:03

In deze aflevering van Koplopers in ESG vertelt Solange Rouschop, Chief Sustainability Officer bij ABN Amro over de knelpunten, uitdagingen en doelstellingen als het gaat om verduurzaming en transitie. Al sinds 2017 is ABN Amro bezig met verduurzaming en transitie, desondanks blijft de rapportage wat betreft ESG volgens Rouschop een flinke uitdaging. “ESG en rapportage hoort heel erg bij elkaar, uiteindelijk moet je kunnen vertellen wat je doet. Daar moet je heel transparant in zijn en met de aankomende wetgeving, CSRD, is dat een behoorlijke worsteling.”

Die transparantie is niet alleen belangrijk voor de Europese vastgelegde klimaatdoelen of de Nederlandse regelgeving, maar ook belangrijk voor aandeelhouders. Zoveel bleek eerder deze maand toen een groot aantal aandeelhouders van HSBC de bank verzochten om de financiering voor hernieuwbare energie te specificeren. En dus blijft die vraag rondzingen: Hoe open zijn banken over hun transparantie en intenties en hoe transparant is ABN Amro over hun duurzaamheidsdoelen naar hun aandeelhouders en klanten toe?

“De helft van onze vergaderingen betreft vragen over klimaat en milieu en dat is ook te begrijpen”

Solange Rouschop, Chief Sustainability Officer bij ABN Amro

Rouschop geeft aan dat ABN Amro al sinds 2017 openheid van zaken geeft van hun duurzaamheidsdoelstellingen in hun rapportages naar hun klanten toe. “Dit betekent ook dat we in onze verslaggeving bijvoorbeeld concreet maken wat we financieren, hoeveel we willen financieren en ook hoeveel hernieuwbare energie we willen financieren”, legt ze uit.

Net als bij HSBC is het volgens Rouschop de realiteit dat aandeelhouders een visie hebben op het klimaatbeleid en de gestelde doelen, dat geldt dus ook bij ABN Amro. “Een paar weken geleden hebben we zelf onze aandeelhoudersvergadering gehad. Als je daarnaar kijkt of luistert, dan gaat de helft van die vergadering over vragen over klimaat en milieu. Dat is ook te begrijpen.”

Twee grote uitdagingen

Rouschop geeft aan dat ze zelf vindt dat ze in haar functie twee grote uitdagingen heeft. “Enerzijds zijn er een aantal zaken die je in de duurzaamheidstransitie wil bereiken die voor mij heel urgent voelen, maar die een langere horizon hebben. Dus het is dan een competitie met korte termijn prioriteiten versus lange termijn doelstellingen. Dat vind ik toch wel een dilemma.” 

Anderzijds staan ze als bank volgens Rouschop midden in de reële economie waarbij zij hun klanten faciliteren maar is het tegelijkertijd een balanceer act hoe snel je gaat, of je wel snel genoeg gaat en in hoeverre je op de troepen vooruit kan lopen. “Maar ook of het niet te snel gaat, want dan verlies je een heleboel klanten en dat kan niet de bedoeling zijn.”

‘De zestig seconden van Sophie’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'de zestig seconden van Sophie', waarin Sophie Kuijpers, advocaat ondernemingsrecht gespecialiseerd in duurzaamheid en governance, je in een minuut en een beetje meeneemt in haar duurzame wereld. 

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties. Deze aflevering spraken we met Janneke Leenaars, Sustainability Manager Noord-Europa bij Interface, een bedrijf in modulaire vloerbedekking en andere duurzame oplossingen voor commerciële en residentiële ruimtes. Volgens Leenaars zijn zij de eerste vloerfabrikant wereldwijd waarvan alle verkochte producten gedurende hun volledige levenscyclus CO2-neutraal zijn. Hoe ze dat hebben voor elkaar hebben gekregen, hoor je in deze aflevering.

In de volgende uitzending schuift Harmen van Wijnen aan in de studio, Hij is bestuursvoorzitter bij pensioenfonds ABP en vertelt welke doelstellingen zij voor ogen hebben op het gebied van ESG en wat daarin de grootste uitdagingen zijn.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

23 Sep 2024Philips: ‘Wij zien onszelf echt als koploper’00:32:27

Het is volgens Philips van belang om als grote multinational vooraan te lopen als het aankomt op de klimaatdoelstellingen. Ze zien zichzelf als koploper, zo vertelt Marnix van Ginneken, lid van de Raad van Bestuur en chief ESG & Legal Officer bij Philips tijdens Koplopers in ESG. “Dit doen wij door concrete doelstellingen af te geven en die te integreren in onze strategie, bedrijfsvoering en innovatie. Er is in toenemende mate transparantie, en dat is denk ik goed.”

De hele verduurzaming is natuurlijk wel complex, erkent Van Ginneken. Philips heeft duidelijke doelstellingen, ‘verduurzaming zit in ons DNA’, maar het is niet eenvoudig - ook niet voor Philips, zo blijkt. “Het klinkt makkelijk maar dat is het niet”, zegt Van Ginneken. “Het is vrij ingewikkeld, daarom besteden we er ook zoveel tijd en aandacht aan.”

Doordat Philips wereldwijd opereert zijn er extra uitdagingen. Er zijn qua mogelijkheden op het gebied van ESG volgens Van Ginneken grote verschillen tussen bijvoorbeeld Afrika en Europa. “Het is op zichzelf al een uitdaging om het in zo’n groot bedrijf allemaal te implementeren en dan heb je ook nog heel veel regionale verschillen. Daar moet je ook rekening mee houden, want in de verschillende regio’s zijn andere snelheden en belangen”, aldus Van Ginneken.

'De problemen zijn zo groot, Philips kan dat niet alleen oplossen, de overheid ook niet'

Marnix van Ginneken, lid van de Raad van Bestuur Philips

Op de vraag wat het grootste zorgenkindje is voor Philips, komt hij uit bij de emissiereductie. “Dat is voor iedereen een grote uitdaging. Niet dat het me zorgen baart, maar het is hard werken. Wij zijn klimaatneutraal in onze eigen operaties: scope een en twee. Maar scope drie, de indirecte emissies in je hele waardeketen, dat is iets wat vrij ingewikkeld is.”

Regelgeving noodzakelijk

Volgens Van Ginneken speelt de overheid als het aankomt op verduurzaming ‘absoluut een rol’. “Ik denk dat regelgeving noodzakelijk is, het kan ook een steun in de rug zijn en voorwaarden scheppen. De problemen zijn zo groot, Philips kan dat niet alleen oplossen, de overheid ook niet. Je moet samenwerken.”

“Die regelgeving is goed, ik denk ook dat bepaalde initiatieven daar vandaan moeten komen”, vervolgt Van Ginneken. “We moeten wel zorgen dat het proportioneel is. Hoe complexer we het maken, des te meer werk je risicomijdend gedrag in de hand. Dat mensen bang zijn om hun nek uit te steken, omdat het zo ingewikkeld is en ze erop kunnen worden afgerekend. Terwijl ik juist denk dat we op dit gebied ambitieuze doelstellingen moeten hebben. We moeten onze nek uitsteken.”

Verkoop duurzame producten gestegen

In deze uitzending bespreken we de uitkomst van een onderzoek gedaan door de Wageningen University and Research naar de verkoop van duurzame producten.  Wat blijkt, in 2023 gaven we 14 procent meer uit aan voedsel met een duurzaamheidskeurmerk dan het jaar ervoor. Best opvallend, wetende dat de prijzen van voedingsmiddelen flink zijn gestegen en duurzame producten zijn sowieso al duurder dan 'gewone' producten. De verkoop van duurzame producten steeg het hardst in, misschien ook niet geheel onverwacht, de supermarkt.

Ook Tim Hehenkamp, commercieel directeur bij supermarktketen Jumbo zag een toename in de verkoop van duurzame producten. Vooral duurzame kip, maar ook andere vleesproducten en duurzame groenten. Volgens hem komt dit ook omdat ze voor sommige producten alleen nog maar een duurzame variant aanbieden, gehakt bijvoorbeeld.

‘De zestig seconden van Sophie’

Deze week is het weer tijd voor de tweewekelijkse minuut van advocaat Sophie Kuijpers met haar ‘zestig seconden van Sophie' waarin ze een duurzaam begrip met ons bespreekt. Ditmaal het concept ‘winst, maar dan in een duurzaam jasje gestoken’.

ESG binnen de juridische sector

In deze aflevering praten we over de rol die de juridische wereld kan spelen in het behalen van de ESG-doelstellingen. Recentelijk vond de uitreiking van de gouden zandlopers 2024 plaats waarbij in zeven categorieën een award wordt uitgereikt aan hoofdrolspelers die een belangrijke bijdrage leveren aan de juridische dienstverlening op het gebied van innovatie.

Juristen zetten zich steeds breder in: voor het milieu, transparant bestuur, sociale problematiek en dus werd dit jaar ook een prijs uitgedeeld voor de beste initiatieven op het gebied van ESG.

De winnaar in die categorie werd CircuLaw, een kennis platform dat de transitie naar een circulaire economie bevordert. Op welke manier ze dat doen en hoe belangrijk het is dat juristen zich meer gaan verdiepen in ESG, vertelt Romy Snijders, mede-initiatiefnemer van CircuLaw tijdens Koplopers in ESG.

Volgende week is Frans Everts, president-directeur bij Shell in de studio om de uitdagingen in de olie- en gassector te bespreken.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

25 Apr 2022#36 | Investeren in een betere wereld00:30:23

 

De helft van de jonge generaties doet duurzame investeringen, blijkt uit onderzoek van Ipsos. Maar: hoeveel impact hebben zij met hun investeringen? De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt al langer voor greenwashing door fondsen. Nu in Koplopers: een goed rendement op een betere wereld. 

Hans Stegeman is econoom en head of research and investment strategy bij Triodos Bank. Hoe wordt de duurzame impact van investeringen gemeten bij Triodos en hoe maken zij keuzes voor zo duurzaam mogelijke portfolio's?

Willemijn Verloop is oprichter van War Child en staat op dit moment aan het roer van Rubio Impact Ventures. Verloop helpt systeem veranderende en duurzame ondernemers met groeikapitaal. Hoe veel financieel risico geeft dat?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, op Change.inc, of op jouw podcastplatform naar keuze.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

19 Sep 2022#56 | De businesscase van waterschaarste00:30:07

Zoet water is van levensbelang, maar het wordt steeds schaarser. Korter douchen is één ding, maar hoe kunnen we écht stappen maken met waterbesparing?

In deze aflevering van Koplopers spreken we twee ondernemers die daarmee aan de slag gaan.

Sabine Stuiver is CMO en medeoprichter van Hydraloop en helpt mensen hun douchewater twee keer te gebruiken. In eerste instantie richtte het bedrijf zich op het Midden-Oosten en de Verenigde Staten, maar door de toenemende droogte wordt ook Nederland steeds interessanter als afzetmarkt.

Wat Sabine met Hydraloop op woningniveau doet, doet Peter Scheer als directeur van Semilla Sanitation net een schaaltje groter. Bij flatgebouwen met tachtig woningen wordt het voor hem financieel interessant. Zijn decentrale waterzuiveringen zijn geïnspireerd op ruimtevaarttechniek. Hoe helpt die kennis in de strijd tegen waterschaarste?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

10 Jun 2024Constantijn van Oranje: "De bereidheid om te investeren in ESG verandert"00:41:41

“Innovatie wordt wel omarmd, maar hoe je het doet, dat wordt zwaar onderschat”, zegt Constantijn van Oranje, speciaal gezant van Techleap tijdens Koplopers in ESG. Deze organisatie zet zich in voor een beter startup- en scale-up ondernemingsklimaat in Nederland. Als we onze klimaatdoelen willen behalen, kunnen we alle kennis, expertise en innovaties gebruiken, misschien juist wel uit die hoek.

“Het doel van Techleap is dat Nederland een stuk innovatiever wordt, de Nederlandse economie een stuk weerbaarder en dat we ondernemers die van start-up naar scale-up gaan, helpen versnellen”, legt Van Oranje uit. De mogelijkheden die deze beginnende bedrijven te bieden hebben, ook op het gebied van de energietransitie, zijn volgens hem ‘gigantisch’. “De vraag is alleen of alle ideeën die er zijn en alle kennis die er is, je die kan omzetten in effectieve bedrijvigheid”, zegt hij. “Dat is een belangrijke uitdaging.”

Volgens Van Oranje willen we ook heel vaak ‘iets nieuws doen’ maar juist daar gaat volgens hem veel moeite in zitten terwijl we onze focus beter kunnen verleggen. “Veel beter pas je ‘proven technology’ op een nieuw probleem toe, want je wil als investeerder geen technologierisico nemen.”

“De professor met een Porsche, dat is een soort nachtmerrie binnen de academische omgeving”

Constantijn van Oranje, speciaal gezant Techleap

Volgens Van Oranje investeren we in Nederland graag in innovaties, dus vooral in universiteiten of TNO. “Er wordt dus technologie ontwikkeld, maar hoe krijg je dat in een bedrijfsvorm opgeschaald naar de markt toe? Dat vinden we lastig, want dan gaan we van publiek naar privaat en wordt misschien iemand rijk en dat vinden we allemaal moeilijk”, zegt hij. “De professor met een Porsche, dat is een soort nachtmerrie binnen de academische omgeving.”

De bereidheid om te investeren in de ESG-hoek verandert wel, zo constateert Van Oranje. “Fondsen bijvoorbeeld, die willen meer doen, meer impact maken. Ook in Nederland en ook meer in klimaatverandering. Dus de wil is er.”

‘De zestig seconden van Sophie’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week ‘De zestig seconden van Sophie’, waarin advocaat Sophie Kuijpers je in een minuut (en een beetje) meeneemt in haar duurzame wereld.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. Deze week komt de stap naar een duurzamere wereld van een stad, want ‘koplopers in ESG’ kunnen natuurlijk ook gemeentes zijn.

Zo heeft Haarlem een baanbrekende stap gezet op het gebied van reclamebeleid: er geldt vanaf nu een verbod om reclame te maken voor fossiele brandstoffen, vliegreizen én vlees en vis. Hoewel Haarlem niet de allereerste gemeente is die dergelijke restricties invoert, is het beleid uniek omdat ze ook vlees en vis meenemen in dit beleid.

“McDonalds mag niet meer adverteren met hun vleeshamburgers, maar wel met hun vegetarische producten”

Ziggy Klazes, raadslid GroenLinks Haarlem

Dit raadsvoorstel werd in 2021 ingediend door GroenLinks en ging viraal, zelfs in Australië werd het opgepikt. Het doel is om mede door deze stap duurzaamheid te bevorderen en de ecologische voetafdruk van de stad te verkleinen. Naar eigen zeggen heeft Haarlem een progressief bestuur, vanuit die optiek vinden ze het niet te rijmen dat je de openbare ruimte verhuurt voor advertenties die in strijd zijn met duurzame doelstellingen.

Ziggy Klazes is raadslid voor GroenLinks Haarlem en een van de drijvende krachten achter dit beleid. In hoeverre het uitvoerbaar is, het effect meetbaar is en duidelijk is wat wel en niet mag, legt ze uit tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG.

Volgende week is Thor Tummers, eindverantwoordelijke externe betrekkingen bij Unilever te gast.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

02 May 2022#37 | Hoe vervangers in jouw glas en op jouw bord de eiwittransitie vooruit helpen00:29:38

De plantaardige shoarma, kipstukjes en vegetarische worstjes zijn ruim vertegenwoordigd in de schappen van de supermarkt. In de toekomst worden daar ook nog betere zuivelvervangers aan toegevoegd. En dat is nodig. Met een groeiende wereldbevolking, neemt ook de vraag naar eiwitrijk voedsel toe. Wat kunnen de vervangers in jouw glas en op jouw bord bijdragen aan de eiwittransitie?

Willem van Weede is CEO van Vivera. Van Weede gelooft dat het aandeel van plantaardige vleesvervangers tegen 2035, zo’n 25 á 30 procent van onze voedselconsumptie zal zijn. Hoe gaat Vivera hieraan bijdragen?

Jaap Korteweg is oprichter en CEO van Those Vegan Cowboys. Met zijn roestvrij stalen koe maakt hij melk en kaas, zonder dat daar een levend dier aan te pas komt. En dat alles na de verkoop van zijn vorige onderneming: de Vegetarische Slager.

Luister Koplopers op BNR.nl, via de BNR app, op Change.inc of via een bekend podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

26 Sep 2022#57 | Snel energie besparen in het MKB00:32:25

Hoge energieprijzen en prijsplafonds zijn top of mind voor veel MKB’ers. Hoe nú overleven en in de toekomst verduurzamen? 

Donatello en Werner gaan in gesprek met MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof. Over de status van compensatie voor ondernemers en de vervolgstappen die MKB-Nederland kan zetten om koers te zetten richting duurzaam ondernemerschap. 

Johan Sijtsma is energie adviseur bij Stel... en neemt je mee in een duurzaam rondje door de zaak. Hoe herken je de factoren waarop je energie kan besparen? Concreet advies om morgen mee aan de slag te gaan.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

09 May 2022#38 | Hoe jij van bezit naar gebruik gaat voor een circulaire economie00:30:12

Van die fiets met de blauwe voorband, tot aan betalen voor wasjes in plaats van een  wasmachine bezitten. Deze week in Koplopers: gaan we van bezit naar gebruik met het businessmodel: Products as a Service.

Rob van Willigen is New Business Manager Product-as-a-Service bij ABN AMRO. Hij adviseert bedrijven die willen starten met de inzet van het businessmodel: PaaS. Rob wordt bij ABN AMRO ook wel gekscherend de PaaS-baas genoemd.

Marcel Peters is CEO van Bundles. Hij biedt wasjes, vaatbeurten en ook kopjes koffie aan als dienst. Hoe ziet hij het PaaS-businessmodel bijdragen aan de circulaire economie?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app of via jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

02 Feb 2022#24 | Kritische blik op eigen business00:23:54

Wetgeving om duurzaam en maatschappelijk ondernemen te verplichten voor bedrijven, is in de maak. Hoe kritisch kijkt het bedrijfsleven momenteel op eigen kracht naar duurzame activiteiten? Liesbeth en Werner zoeken de balans tussen marketing en échte impact.

Matthijs Visch is general manager bij Patagonia. Door bedrijfsactiviteiten open source te maken, delen zij hun duurzame kennis met de wereld. Met advertenties als 'don't buy this jacket' en het afstoten van grootafnemers op Wallstreet en Silicon Valley, bedrijft Patagonia regelmatig antimarketing. 

Henk Jan Beltman heeft met Tony's Chocolonely de missie om de cacaoindustrie 100% slaafvrij te maken. Beltman schuwt geen kritische reflectie en pleit voor een suikertaks op zijn eigen product. Krijg dan de big choco maar eens mee.

Je luistert Koplopers via bnr.nl en in onze app, maar ook op jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

13 Jun 2022#43 | Economische groei in een duurzame wereld00:30:04

Groot, groter, grootst; de Nederlandse economie is gericht op groei. Dat komt sociaal economische stabiliteit in ons land ten goede, maar levert een uitputtingslag op voor onze aarde. Hoe kan de Nederlandse economie groeien binnen duurzame kaders?

Barbara Baarsma is hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam en directeur bij Rabo Carbon Bank. Zij schreef recent het boek: groene groei. Donatello en Werner vragen haar: gaan duurzaamheid en economische groei samen?

Matthijs Visch is general manager EMEA bij Patagonia, waar een groeigrens van maximaal 10% per jaar geldt. Hoe neem je als ondernemer rigoreuze beslissingen als het op groei aankomt?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app, op Change.inc en via jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

01 Jul 2024Havenbedrijf Rotterdam: “Fossiel zullen we nog voor lange tijd nodig hebben”00:25:28

De Haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa en daar komt dus op verschillende vlakken veel bij kijken. “Wij zorgen voor een veilige en snelle afhandeling van de scheepvaart dat van over de hele wereld naar Europa komt,” legt Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam uit. “Dat doen we met 1300 mensen en 3000 bedrijven in het gebied.” Een hele uitdaging dus als het aankomt op verduurzaming en het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Op dit moment is ongeveer de helft van het havenindustrie complex nog afhankelijk van fossiele brandstof, zo vertelt De Leeuw tijdens Koplopers in ESG. “Dat geeft ook wel een indicatie van de impact die we kunnen maken in dit gebied als je optelt hoeveel uitstoot er in dit gebied is door bedrijven en de bedrijvigheid, de mobiliteit in de haven. ‘Je zit op 15% van de CO2 uitstoot van Nederland.”

“Je hoort vaak ‘laten we morgen stoppen met fossiel’, maar dat is absoluut niet realistisch”

Vivienne de Leeuw, CFO Havenbedrijf Rotterdam

Het havenbedrijf heeft de Parijsakkoorden op het gebied van klimaat omarmd, dus gaan ze voor 55 procent reductie in 2030. “Dat is eigenlijk al overmorgen”, zegt De Leeuw. “Als je het hebt over realisme dan zit daar een kantje aan.” De doelstelling voor 2050 is volledig co2 neutraal, dus geen emissies meer in het havengebied.

Volgens De Leeuw is niet iedereen even realistisch wat betreft verduurzaming van de maritieme sector, iets dat Peter Berdowski, CEO van Boskalis in een eerdere aflevering ook al aangaf. “Je hoort vaak vanuit de NGO-kant of de media: ‘Laten we morgen stoppen met fossiel’, maar dat is absoluut niet realistisch”, zegt De Leeuw. “Fossiele brandstoffen zullen we toch echt voor een lange tijd nodig hebben.”

Betrouwbare overheid

Wat betreft het behalen van de ESG-doelstellingen ziet De Leeuw ‘wel wat tegenwind’, zoals ze het noemt. “We merken aan het overheidsbeleid dat dit de afgelopen jaren wel wat wisselend is geweest, ook richting de industrie. Juist de industrie kan het verschil maken om de uitstoot te verkleinen, maar dan heb je echt wel een overheid nodig die daar betrouwbaar in is, die kan helpen om toekomstperspectief te bieden zodat bedrijven ook die investeringen kunnen doen.”

“We merken dat de stikstof-impasse nu al heel erg lang duurt” 

Vivienne de Leeuw

Daarnaast is het volgens De Leeuw ook van belang dat wet- en regelgeving meegaat met de tijd. “We merken dat de stikstof-impasse nu al heel erg lang duurt en bedrijven daardoor geen vergunningen kunnen krijgen. Die hebben wel de plannen, maar mogen ze niet uitvoeren.”

‘Het praatje van Plugge’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week ‘het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit zijn anderhalve minuut deze week besteedt aan ‘zwarte zwanen’.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering aandacht voor afval in de bouw. Want hoe ga je als bouwbedrijf om met al dat afval?

Voor bouwbedrijf Heijmans is afval een belangrijk component in hun duurzaamheidsdoelen. Bouwbedrijven proberen dat zoveel mogelijk te beperken, door daar al rekening mee te houden in hun ontwerpen en hun inkoop.

Ondanks dat wil je volgens Robert Koolen, directeur Duurzame Ontwikkeling bij Heijmans alsnog weten hoe het er precies voor staat in de verschillende bouwprojecten. Daarom hebben ze een zogenaamde afval-monitor ontwikkeld om op die manier beter inzicht te krijgen in hun afvalstromen. Koolen legt tijdens deze aflevering hoe dat in zijn werk gaat.

Volgende week is An Lemaire, directeur bij chemisch bedrijf Chemours te gast tijdens Koplopers in ESG

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

15 Jul 2024Tata Steel: “De perceptie is dat wij de grootste uitstoter zijn, wat ook zo is”00:30:26

“Het is niet altijd makkelijk, zeker ook niet voor mij persoonlijk”, antwoordt Jeroen Klumper, directeur Duurzame Transitie bij Tata Steel op de vraag of het frustrerend is dat hun imago direct gelinkt wordt aan vervuiling. “Ik probeer dan even vooruit te kijken naar 2030 en dan terug te kijken hoe we daar zijn gekomen. Dat zal geen rechte lijn zijn.”

Om de perceptie over Tata Steel te veranderen moet je volgens Klumper aan het eind beginnen. “Het mooie van staal is dat het een product is dat we allemaal dagelijks gebruiken en dat je ook voor alles in de energietransitie nodig hebt. Je ziet dat er nu heel veel co2 vrijkomt bij het maken van staal maar dat er technologie beschikbaar is en wereldwijd wordt toegepast”, licht Klumper toe. “Niet in de combinatie dat wij het nog gaan doen, maar dat we kunnen gebruiken. Dan kunnen we co2-vrij staal gaan maken.”

“Zolang we een hoogoven hebben draaien heb je daar cokes voor nodig”

Jeroen Klumper, directeur Duurzame Transitie Tata Steel

Klumper zegt dat Tata Steel druk bezig is met het terugdringen van de emissies, iets waar omwonenden en klimaatorganisaties zich al jaren druk over maken. Maar ook over cokesfabrieken 1 en 2 is veel te doen, en daar gaan ze mee aan de slag. Maar dat is een proces van jaren, niet dagen, zo blijkt.

Maatwerkafspraken

“Cokesfabriek 2 gaat zeker dicht in 2029. Het kabinet heeft een onderzoek laten instellen en daar kwam uit dat we de gezondheidseffecten naar voren moeten halen. In het onderzoeksresultaat worden daar verschillende opties voor gegeven. “Een van die opties is om cokesfabriek 2 eerder te sluiten en dat is onderdeel van de maatwerkafspraken zoals we die nu voeren”, zegt Klumper. Om dat te bereiken stappen ze over op een nieuwe technologie waarbij je staal op basis van waterstof kan maken. “Maar zolang we een hoogoven hebben draaien, heb je daar cokes voor nodig.”

“We hebben de toekomst in handen nu, we kunnen het vormgeven maar we zijn er nog niet”

Jeroen Klumper

Klumper lijkt zich geen zorgen te maken om alle uitdagingen en doelen die op hun bord liggen, maar plaatst het wel in perspectief. “De perceptie is dat wij de grootste uitstoter zijn, wat gewoon ook zo is. Dat geeft de verplichting en de mogelijkheid om dat ook verder te verlagen en dat draagvlak neemt toe. Dit plan wordt ook gesteund door een ruime Kamermeerderheid, maar is nog steeds wel fragiel”, zegt hij. “We hebben de toekomst in handen nu, we kunnen het vormgeven maar we zijn er nog niet.”

‘Het praatje van Plugge’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist. Dit keer bespreekt hij de term ‘groene zwanen’.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering blijven we dichtbij huis en nemen we een kijkje in onze eigen duurzame keuken. Want wat doet FDMG, waar BNR Nieuwsradio maar ook het Financieele Dagblad onder valt, aan verduurzaming?

Dat het op veel meer aankomt dan alleen ‘minder printen’ vertelt onze ESG-manager Duco de Mol van Otterloo. Ook meer inzicht krijgen in zowel interne als externe data-impact is een van de doelstellingen, zo vertelt hij tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG.

Volgende week is Bas van Dam, projectontwikkelaar en ceo van Being, het bedrijf achter onder andere de Mediavaert, het NHow hotel en de Bunker-toren te gast.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

16 May 2022#39 | Personeelstekort in de klimaattransities00:29:31

Er is een nijpend tekort aan technisch geschoold personeel dat onze klimaattransities mogelijk moet maken. Installeren van zonnepanelen en waterpompen, isolatie van onze huizen. De technische vakman is onmisbaar om klimaatambities te realiseren. 

Doekle Terpstra is voorzitter van Techniek Nederland en luidde al vaker de noodklok als het om de personeelstekorten in de technieksector gaat. Hoe moeten overheden, producenten en technische bedrijven optimaal samenwerken om tot snellere verduurzaming te komen? Terpstra gelooft dat arbeidsmigranten wel kunnen helpen, maar niet de oplossing zijn voor het probleem van het personeelstekort.

Marleen Prins is Chief Operations Officer bij Equans en heeft ideeën over het zo efficiënt mogelijk inrichten van operations om zo min mogelijk verlies van menselijk kapitaal te bewerkstelligen. Het massaal aantrekken van personeel is volgens Prins niet de enige oplossing. 

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, op jouw favoriete podcast platform of via Change Inc.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

23 Dec 2024Vattenfall: ‘Een stabiel overheidsbeleid is heel erg belangrijk‘00:38:18

Op de vraag wat hij zou veranderen om hun klimaatdoelstellingen te bereiken, hoefde Martijn Hagens, ceo van Vattenfall Nederland niet lang na te denken. “Voor ons is een stabiel overheidsbeleid heel erg belangrijk, zodat we zeker weten dat onze investeringen uiteindelijk ook uitpakken zoals we ze bedoeld hebben”, stelt hij. “Als ze het beleid stabieler maken, dan kunnen wij ook meer tempo maken.”

Ze zijn een van de grootste energieleveranciers van elektriciteit en warmte in Europa en leveren naar eigen zeggen energie aan twee miljoen klanten in Nederland. Hun klimaatdoel is om in 2040 net-zero te zijn op alle scopes. “Dat is een hele grote uitdaging, de vooruitgang die we hebben geboekt sinds 2017 is heel erg goed. Daar zijn we blij mee maar we hebben nog een lange weg te gaan en het wordt natuurlijk steeds moeilijker", zegt Hagens.

We zien dat die investeringen steeds verder onder de druk komen te staan"

Martijn Hagens, ceo Vattenfall Nederland

"Voor ons is de grootste uitdaging om onze klanten te helpen om hun emissies te verlagen", vervolgt hij. "Als je dat in simpele termen uitlegt, dan gaat het erom dat klanten in 2040 geen gas meer verstoken."

Wat scope drie uitdagend maakt, want daar doelt Hagens op, legt hij uit aan de hand van een voorbeeld. “Als je kijkt naar het vervangen van het verbranden van gassen in industriële processen, heb je oplossingen zoals waterstof of elektrificatie van de industrie nodig. Dus in plaats van een gasboiler een elektrische boiler neerzetten bij een industrieel bedrijf, dat vergt een investering”, legt Hagens uit. “Maar we zien dat die investeringen steeds verder onder de druk komen te staan.”

“Dat komt omdat we zien dat de industrie in Europa toch behoorlijke in competitieve achterstand is gekomen ten opzichte van veel Chinese en Amerikaanse concurrenten”, vervolgt de topman. “Dat maakt de energietransitie ook uitdagend. Wij willen graag doorgaan met het bouwen van offshore windfarms, daarover hebben we ook grote beloften gedaan aan Nederland. We willen dat graag realiseren, maar daarvoor hebben we ook vraag nodig vanuit de industrie. We zien op dit moment dat juist dat complex is. Veel industriële bedrijven stellen op dit moment hun investeringsbeslissingen uit.”

De duurzame, gepeperde columns van FD-collega Matthijs Bouman

Deze aflevering kwam het nieuws van boven. Figuurlijk gezien, want macro-econoom en journalist Matthijs Bouman zetelt met de rest van de FD-redactie op de verdieping boven BNR.

Bouman valt al jaren op door zijn sterke, diverse en scherpe columns, en afgelopen week zat hij in twee columns vol op 'ons' gebied - eerst wijdde hij een column aan Mario Draghi en daarna een korte column -maar wel met zijn vrij uitgesproken visie- op het klimaatbeleid van het kabinet.

Allereerst zijn column over het rapport van Draghi, dat toch een blijvertje lijkt te zijn en geen eendagsvlieg. Het wordt vanuit verschillende hoeken aangehaald, benoemd en besproken, maar de vraag is, wat doen we ermee en zal het echt iets teweegbrengen in -en voor- Europa. Matthijs heeft daar, zoals we van hem gewend zijn, een scherpe visie op.

In zijn tweede, vrij uitgesproken column over het milieubeleid van het kabinet, neemt hij heel beknopt de milieu- en klimaatregelen van het kabinet door. Hij heeft geen hoge pet op van het kabinet en eindigt zijn relaas dan ook met 'mijn geduld is op'.

De zestig seconden van Sophie

In deze serie nemen twee experts op het gebied van ESG om de beurt anderhalve minuut voor hun rekening, die ze vrij mogen invullen met als enige voorwaarde: 'deel je kennis'. Deze week is het de beurt aan advocaat Sophie Kuijpers met 'de zestig seconden van Sophie'.

Gezocht: Duurzame verpakkingen voor Tommy Tomato

In Koplopers ESG volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Dat we innovaties nodig hebben is een feit. Daarom iedere week aandacht voor opvallende innovaties. Deze week viel ons oog op de noodkreet van startup Tommy Tomato op LinkedIn. Zij zijn naarstig op zoek naar duurzame verpakkingsmaterialen voor het verpakken van de warme school lunches. 

De naam geeft al iets weg over de inhoud van de schoolmaaltijden: Tommy Tomato levert lunches aan basisscholen waarbij alles draait om groente. Op die manier krijgen kinderen extra groente binnen en leren ze smaken kennen die ze eerder nog niet hebben geproefd.

Oprichter Bas Turk legt in deze aflevering uit op welke manier ze kinderen aan de groenten krijgen, zonder dat leraren met een klas vol huilende kinderen zit opgescheept.

Volgende week is Dorine Bosman, cio bij Havenbedrijf Amsterdam te gast in de studio.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

21 Nov 2022#65 | Terugblik op de COP27: wat moet volgend jaar beter?00:31:59

De COP27 is ten einde en de stemming is somber. Wat moeten we doen om volgend jaar tevreden aan een nieuwe COP deel te nemen?

Leo Meyer onderhandelde tijdens de totstandkoming van het VN-klimaatverdrag en werkte mee aan IPCC rapporten. Hij heeft de COP gevolgd en weet hoe de onderhandelingen achter de schermen er aan toe gaan.

Pauline op de Beeck is associate director bij het bedrijf Carbon Trust. Zij adviseert bedrijven met science based targets richting net zero en heeft afgelopen twee weken op de 'corporate-site' van de COP doorgebracht.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

28 Nov 2022#66 | Succesvolle alternatieven voor palmolie00:30:47

Zestig procent van de voedingsmiddelen bevat palmolie, maar het goedje is tegelijkertijd milieubelastend door ontbossing. Ondertussen werken ondernemers aan vervangers. Hoe doen zij dat?

Marcel van Wing is CEO van The Flower Farm en hij verkoopt in Nederland al een aantal jaar producten vrij van palmolie. Recent maakte hij ook de sprong naar de Belgische keten Delhaize. Wat drijft hem om de productie van palmolie te verminderen?

Niels van Stralen werkt momenteel hard aan een alternatief voor de vetzuren die gebruikt worden uit palmolie. Hij haalde er recent een investering van 11 miljoen mee op en bouwt binnenkort een nieuwe fabriek in Nederland. Welke toepassingen hebben zijn vetzuren?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

16 Sep 2024Heijmans: ‘We moeten ons in de bouw écht verbinden, niet alleen maar ‘one-night stands’00:33:36

Er moet bijgebouwd worden, zoveel is zeker, stelt Heleen Herbert, cco bij bouwbedrijf Heijmans tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG. “Er moeten huizen vervangen worden, er moeten huizen bij. Laten we kijken hoe we dat op een zo’n goed mogelijke manier kunnen doen.” Daarbij doelt Herbert op duurzaam bouwen, want ook Heijmans wil vooruit en duurzaam werken.

De prioriteit is wat Herbert betreft hoe de samenleving uiteindelijk goed vooruit kan. “Dat klinkt simpel”, voegt Herbert toe. “Maar ik maak ‘m juist groot omdat ik bang ben voor de versnippering van allerlei opgaves.” Om hun duurzaamheidsdoelstellingen van 2050 te halen kijken Herbert ook naar henzelf.

“Het beeld van de bouw is dat het niet snel innoveert”

Heleen Herbert, cco Heijmans

“We gaan ervoor zorgen dat we zelf niet meer uitstoten, daarvoor kopen we ontzettend veel elektrisch materieel. Daarnaast moeten we ook kijken naar alle materialen die we gebruiken”, zegt Herbert. “Beton, asfalt, staal: het zijn allemaal materialen waar erg veel co2 uitstoot mee gepaard gaat.”

Imago van de bouw

“Het beeld van de bouw is dat het niet snel innoveert en dat is wellicht verbonden aan het feit dat zo’n grote keten aan partijen nodig is voordat je van idee naar uiteindelijk een product gaat”, stelt Herbert. “In die keten is het volgens ons ontzettend belangrijk om vooral samen dat doel scherp te zetten en je aan elkaar te verbinden. Niet alleen maar van die one-night stands met elkaar te hebben.”

FME en VNCi reageren op rapport Draghi

In deze aflevering blikken we terug op het rapport van Mario Draghi, de voormalige president van de Europese Centrale Bank (ECB). In het rapport concentreert Draghi zich op het concurrentievermogen van de Europese industrie, volgens hem staat het er niet best voor. Lang verhaal kort: volgens Draghi is er 750 tot 800 miljard euro per jaar nodig om de Europese industrie weer een beetje leven in te blazen.

Draghi heeft daarnaast enorme kritiek op de hoge belastingen op energie, waardoor de prijzen die burgers en bedrijven betalen vaak drie keer zo hoog liggen dan in de VS. Volgens hem is regeldruk een probleem, zo blijkt uit het zeer uitgebreide rapport met in totaal 170 aanbevelingen van zijn hand.

'Draghi benoemt de roze olifant in de kamer, veel te lang is Europa naïef geweest'

 Theo Henrar, voorzitter FME

De Nederlandse reacties vanuit de industrie op zijn kritiek en aanbevelingen zijn zeer positief. Theo Henrar, voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor technologische industrie, is heel blij met het rapport en herkent de klachten van Draghi, zo vertelt hij tijdens Koplopers in ESG.

“Draghi benoemt de roze olifant in de kamer. Veel te lang is Europa naïef geweest en is er struisvogelpolitiek bedreven”, zegt Henrar. “We hebben onze technologische industrie verwaarloosd. In plaats van koploper in innovatie zijn we koploper in regeldruk geweest.”

Economische onzekerheid

Ook Nienke Homan, voorzitter van de chemische brancheorganisatie VNCI is tevreden met het rapport. “Ik zie dat we in een enorme transitie zitten, we hebben economische onzekerheid en ondertussen zie je gewoon dat we doen alsof er niet zo heel veel aan de hand is”, vindt ze. “We modderen eigenlijk maar een beetje aan terwijl we echt wel wat dingen essentieel moeten veranderen.” Homan vermoedt dat Draghi’s rapport daar een hele goede aanzet toe is.

Praatje van Plugge

Het is weer tijd voor het tweewekelijkse Praatje van Plugge, waarin Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit, een ESG-gerelateerde term bespreekt. Zoals we van hem gewend zijn sluit hij af met een vraag voor de luisteraar.

Verduurzaming in de kinderwagen-sector

Deze week duiken we wat betreft innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie in de wereld van de kinderwagens. Miljoenen baby’s en peuters wereldwijd hebben wel in een kinderwagen van het Nederlandse merk Bugaboo gelegen - of gezeten. Ceo Adriaan Thierry vertelt in deze aflevering hoe duurzaam hun sector is en waar de meeste stappen kunnen worden gezet. Volgens hem staat zijn sector wat betreft verduurzaming nog in de kinderschoenen.

'De allergrootste stappen zijn te maken door de consument door duurzame keuzes te maken'

Adriaan Thierry, ceo Bugaboo

“Er zijn weinig partijen in onze industrie die er echt mee bezig zijn. Wij zijn er vol mee bezig, vooral met de ‘E’ van Environment en daarin is nog ontzettend veel te doen”, zegt Thierry. “De allergrootste stappen zijn te maken door de consument door duurzame keuzes te maken. Maar wij spelen daar zelf ook een hele grote rol in en doen er dus alles aan om het design van onze kinderwagens duurzaam en recyclebaar te maken.”

Volgende week is Marnix van Ginniken, Chief ESG en lid van de Raad van Bestuur bij Philips te gast in de studio.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

26 Aug 2024Heineken wil volledig net-zero zijn in 2040: ‘Klinkt ver weg, voelt dichtbij’00:30:42

Dat ieder bedrijf in elke sector druk in de weer is met de energietransitie, daar kunnen we na dertien afleveringen van Koplopers in ESG niet meer omheen. Ook Nederlands grootste en internationaal meeste bekende bierbrouwer heeft er zijn handen vol aan. Volgens Arjen van der Woude, procurement director bij Heineken, onderschat men de uitdagingen van een bierbrouwer als het aankomt op de gehele energietransitie.

“Dat zit ‘m in het feit dat we in het geval van Heineken een enorme footprint hebben wereldwijd. We opereren in heel veel landen, eigenlijk met dezelfde ambitie ten opzichte van CO2-reductie”, licht Van der Woude toe. “Anderzijds zit een groot gedeelte van ons energieverbruik in thermische energie, dat feitelijk gezien gewoon heel moeilijk terug te dringen is naar groene energie.”

De belangrijkste duurzaamheidsdoelstellingen voor 2030 zijn volgens Van der Woude om volledig net-zero te zijn op scoop een en twee. “Dat betreft onze totale CO2-emissie over de gehele footprint wereldwijd.” ‘Een aardige uitdaging’, zoals Van der Woude eerder al stelde, maar een die wel moet worden aangepakt en dus in zijn opinie het voornaamste doel om te bereiken binnen de zes jaar die Heineken zichzelf daarvoor heeft gesteld.

“Dit zijn echt wel hele moeilijke, maar hele goede beslissingen geweest”

Arjen van der Woude, procurement director bij Heineken, over het bijstellen van hun klimaatambities

Dan hebben we scoop drie nog, de gehele keten, en die bezorgt bedrijven vaak de meeste kopzorgen. Ook die wil Heineken uiteindelijk net-zero krijgen en daar hebben ze zichzelf tot 2040 voor gegeven. “Het klinkt ver weg, maar het voelt dichtbij”, zegt Van der Woude. Het is qua klimaatdoelstellingen tien jaar eerder dan veel bedrijven zich hebben gesteld, de vraag is waarom Heineken heeft gekozen om de duurzaamheidslat zo hoog te leggen.

“Dit zijn echt wel hele moeilijke, maar hele goede beslissingen geweest”, zegt Van der Woude. “In 2021 hebben we de aangescherpte Brew a Better World strategie gelanceerd en daarmee hebben we een hele duidelijke keuze gemaakt om ons ambitieniveau naar boven bij te stellen.”

Afhankelijk van anderen

Je bent altijd afhankelijk van derden in het behalen van je klimaatdoelen, zo ook Heineken. Lachend legt Van der Woude uit hoe dat bij hen eraan toe gaat. “Ik heb geen silver bullet, maar vanuit ervaring sprekend, als je kijkt naar scoop een en twee ben je afhankelijk van partijen die in staat zijn om in de landen waar je opereert groene energie aan te bieden”, zegt hij. “Maar je bent ook afhankelijk van een regering van een land die middels PPA’s (Power Purchase Agreement, red) je in staat stelt om een gedeelte van je CO2-uitstoot terug te dringen.”

‘De zestig seconden van Sophie’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'.

Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers ons meeneemt in haar duurzame wereld.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Dat we innovaties nodig hebben is een feit. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven.

Deze aflevering blijven we in de dranken, maar maken we de overstap naar de witte variant: melk. Dronken we vroeg alleen koemelk, inmiddels wordt dierlijke zuivel steeds vaker vervangen door plantaardige varianten: amandelmelk, kokosmelk, havermelk en sojamelk. Maar ook yoghurt en kwark zijn in steeds meer plantaardige varianten verkrijgbaar.

Twee boerenzonen uit Twente, Bart en Tom Grobben zijn samen De Nieuwe Melkboer gestart. Op de boerderij die ze hebben overgenomen van hun ouders telen ze zelf soja en maken daarmee plantaardige zuivel.

Doordat de broers de soja zelf telen is het niet alleen een plantaardig product, maar ook een heel duurzaam product. Dat plantaardige zuivelproducten steeds populairder worden onder consumenten is bekend, maar ook de ouders van Bart en Tom zijn helemaal om, zo vertelt Tom tijdens Koplopers in ESG.

Volgende week is Willem-Jeroen Stevens van Clear Corporate Finance te gast in de studio. Hij geeft meer inzicht in het financiële plaatje van de hele energietransitie.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

30 May 2022#41 | Internationaal reizen per trein00:28:01

Het vliegtuig uit, de trein in. Hoe moeten we ons internationale reisgedrag verduurzamen? Verbeteringen op Europees beleid, toegankelijkheid en samenhang lijken onvermijdelijk.

Mea Westerbeek is teamlead duurzaam ondernemen en programmamanager fossielvrij ondernemen bij NS. Hoewel veel internationale trajecten van NS een goed alternatief zijn op een vlucht met het vliegtuig, is er ruimte voor verbetering. 

Hessel Winkelman is mede-eigenaar van Green City Trip en biedt sinds kort in samenwerking met TUI internationale slaaptreinreizen aan. Welke toekomstplannen heeft hij op de internationale sporen?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app, op Change.inc en via jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

30 Dec 2024Havenbedrijf Amsterdam: ‘Netcongestie is de grootste uitdaging’00:30:05

De uitdagingen op het gebied van verduurzaming en de energietransitie zijn groot voor havens wereldwijd. Eerder vertelde Vivienne de Leeuw, CFO van Havenbedrijf Rotterdam over hun uitdagingen, ditmaal is het de beurt aan Dorine Bosman, CIO van Havenbedrijf Amsterdam (Port of Amsterdam) om te vertellen waar voor hen op dat vlak de grootste uitdagingen liggen. Dachten wij aan cruiseschepen, voor Bosman springt er een andere, groter uitdaging uit: de netcongestie.

Ook scope drie is een uitdaging, het havenbedrijf is volop bezig om deze ‘naar beneden te halen’, waarbij ze zelf duidelijke keuzes en beslissingen maken. Eén van die besluiten is om vanaf 2030 geen overslag meer van kolen toe te staan door hun haven. “We zijn een vrij grote fossiele haven, dus veel benzine, diesel en kerosine”, licht Bosman toe. “We hebben geen raffinaderij in ons gebied staan, maar toch wel al die gemaakte producten. En ook daar willen we de co2 belasting drastisch naar beneden hebben.”

“Wij zorgen ervoor dat wanneer cruiseschepen bij ons in de haven liggen, dat dit zo schoon mogelijk kan zijn”

Dorine Bosman, CIO van Havenbedrijf Amsterdam

Een ander heet hangijzer voor de Amsterdamse haven is cruiseschepen. Diverse klimaatorganisaties roepen al langer op om strengere maatregelen tegen de grote cruiseschepen vanwege onder andere de impact op het klimaat. “Wat wij doen is ervoor zorgen dat wanneer die schepen bij ons in het havengebied zijn, dat ze er dan zo schoon mogelijk kunnen zijn”, zegt Bosma.

Enthousiasmeren als middel

Om helemaal ‘te stoppen’ met cruiseschepen is volgens Bosma niet de oplossing. Wel kan je het veel schoner maken, iets waar ze volgens de cio vol op inzetten. “Ten eerste leggen wij walstromen aan, we zijn samen met Leander bezig met een kabel, een groot power hub  op de Passenger Terminal. Dat betekent dat alle schepen die aan een walstroom kunnen, daar ook aan zullen gaan”, zegt Bosma. “Vanaf 2027 is dit verplicht, het komende anderhalf jaar is een overstapfase.”

“Daarnaast willen we de cruiseschepen enthousiasmeren wat betreft schone brandstof”, gaat Bosman verder. “Dat doen we door het toegangsbeleid, hoeveel zeehavengeld betaalt een cruiseschip, daarmee kan je het sturen. We merken dat het werkt.”

Het meest opvallende duurzame nieuws van 2024 volgens onze klimaatcollega’s van het FD

Voor de een na laatste dag van het jaar leek het ons aardig om ditmaal het nieuws ‘van boven’ te laten komen. Daarmee doelen we op onze twee klimaatverslaggevers van het FD, die op de verdieping boven BNR werken.

Orla McDonald en Marceline Bresson blikken op ons verzoek live in de studio terug op wat zij het meest opvallende klimaatnieuws van 2024 vinden. Voor Bresson was dat een rechtszaak, voor eenieder die er gelijk vanuit gaat dat het de Shell-zaak moet zijn, die is het niet! McDonald komt met een volgens haar ‘absoluut geen sexy onderwerp, maar wel hetgeen er dit jaar voor haar uitsprong: de salderingsregeling.

Het ‘Praatje van Plugge’, live in de studio

In deze serie nemen twee experts op het gebied van ESG om de beurt anderhalve minuut voor hun rekening, die ze vrij mogen invullen met als enige voorwaarde: 'deel je kennis'. Speciaal voor deze voorlopig  laatste aflevering kwam Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit naar de studio voor zijn Praatje van Plugge.

Daarnaast vroegen we ook aan hem wat hij het meest opvallende nieuws vond van het afgelopen jaar. Daarbij viel Plugge terug op een van zijn eerdere ‘praatje’ over twin transformatio. Dit waren voor nu de laatste bijdragen van onze experts, hoogleraar Albert Plugge en advocaat Sophie Kuijpers.

‘The most wonderful time of the year’: maar ook de tijd van voedselverspilling

In Koplopers in ESG volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Nu we vol in de feestdagen zitten, leek ons dit een goed moment om stil te staan bij de gevolgen van onze koopdrift: voedselverspilling. Want tijdens de feestdagen kopen we extra veel eten en drinken, supermarkten draaien in deze periode overuren.

Orbisk is een startup met als missie het wereldvoedselsysteem duurzamer te maken. Op welke manier ze dat denken te bereiken, legt mede-oprichter en ceo Olaf van der Veen uit tijdens deze aflevering.

Daarnaast heeft de ondernemer ook een aantal creatieve tips wat je kan doen met de restjes van het kerstdiner, en daarbij verwijst hij naar een zeer moderne tool: ChatGPT.

Voor nu is dit de laatste Koplopers in ESG, we gaan ervan uit in 2025 weer terug te zijn met nieuwe afleveringen!

Alle afleveringen van Koplopers in ESG zijn terug te luisteren via je favoriete -en BNR’s- podcast app.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

06 May 2024Stroomnet overbelast: provincie Utrecht staat onder druk00:28:32

Het overbelaste stroomnet heeft grote gevolgen voor lokale bedrijven, maar zeker ook voor de rest van de bevolking. Netcongestie remt de economische groei. Om deze uitdaging aan te pakken past de provincie Utrecht haar subsidieregeling aan, gericht op versnelling van de energietransitie door snelle netwerkoplossingen. De vraag is of de zes miljoen euro die ze hiervoor voor 2024 beschikbaar hebben gesteld het verschil gaat maken. Volgens Huib van Essen, gedeputeerde van de provincie, is het zeker niet genoeg, maar in ieder geval ‘een goed begin’.

In deze eerste aflevering van Koplopers in ESG vertelt van Essen, dat hij zich zorgen maakt over het overbelaste stroomnet in zijn provincie. Heel Nederland kampt met dit probleem, maar in Utrecht is het probleem net iets venijniger doordat er minder industrie in de provincie is.

We zijn volgens Van Essen te veel ‘vraag gedreven’ en dat tij zullen we moeten keren. Het elektriciteitsnet loopt vol en heeft moeite met de vraag versus het aanbod van elektriciteit, iets wat landelijk een probleem is. Volgens Van Essen is het probleem in Utrecht dus groter dan in andere provincies, en zullen ze tempo moeten maken.

Tijdsdruk

Op de vraag of Van Essen zich wel eens zorgen maakt over de taakstellingen die ze als provincie hebben wat betreft verduurzaming, de druk op het stroomnet en de tijdsdruk, antwoordt de gedeputeerde volmondig ‘ja’.  Het tempo van de klimaatverandering is daarvoor een van de redenen, maar ook wederom de druk op het stroomnet en of de inwoners met een kleine portemonnee kunnen meekomen.

Innovaties

Daarnaast volgen we in ‘Koplopers in ESG’ de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Dat we innovaties nodig hebben is een feit. Daarom iedere week aandacht voor opvallende innovaties. In deze aflevering aandacht voor Fynch Mobility, een softwarebedrijf waarvan het platform bedrijven een duidelijk inzicht geeft in de CO2 uitstoot van personenmobiliteit van woon-werkverkeer. Gedragsverandering wat betreft duurzaam reizen van- en naar werk begint simpelweg bij het verkrijgen van inzicht, zo legt medeoprichter Serge van den Berg uit tijdens deze aflevering.

Rubriek: deel je kennis

In deze serie nemen twee experts op het gebied van ESG om de beurt anderhalve minuut voor hun rekening, die ze vrij mogen invullen met als enige voorwaarde: 'deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist.

Volgende week ‘de zestig seconden van Sophie ‘, waarin Sophie Kuijpers, advocaat ondernemingsrecht gespecialiseerd in duurzaamheid en governance je in anderhalve minuut meeneemt in haar duurzame wereld.

In de volgende uitzending vertelt Solange Rouschop, Chief Sustainability Officer bij ABN-Amro wat hun uitdagingen zijn op het gebied van ESG.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

03 Jun 2024Albert Heijn zet vol in op elektrisch rijden en voedselverspilling00:32:42

Albert Heijn maakt zich weinig zorgen over de energietransitie en noemt zichzelf ‘koploper’ en ‘innovatief’. In elke mogelijkheid ziet Albert Heijn ziet mogelijkheden in diverse lagen van het bedrijf. Daarom in deze aflevering van Koplopers in ESG niet een, maar twee gasten: Annemieke Sirre, directeur Transport en Rob Heesen, directeur Partnerships &Business Development, beiden werkzaam bij Albert Heijn.

Heesen geeft aan ‘trots’ te zijn op waar Albert Heijn nu staat in de energietransitie. “We zetten mooie stappen die niet alleen goed zijn voor Albert Heijn maar ook voor de hele samenleving.” Maar er zijn nog genoeg stappen te maken en daarbij komen ook aardig wat uitdagingen om de hoek kijken.

“We weten hoe we onze operatie willen runnen en nu is het kijken hoe je dat op een verantwoord tempo kan laten groeien”

Annemieke Sirre, directeur Transport bij Albert Heijn

Voor Sirre, die zich bezighoudt met alle facetten van transport binnen Albert Heijn is de grootste uitdaging om het transport naar alle winkels en tussen de verschillende distributiecentra om dat zo efficiënt en CO2 neutraal mogelijk te gaan doen. “Daar komt wel heel veel bij kijken. Je praat over vrachtwagens, laadpleinen, de benodigde energie om dat aan te sturen en je bent eigenlijk ook nog bezig met een markt die volledig in ontwikkeling is”, zegt Sirre. “Alles is nieuw, en niet zozeer het brengen van spullen van A naar B, maar de manier waarop we dat in de toekomst gaan doen, dat is echt aan verandering onderhevig.”

Ambitieuze uitdaging

De doelstelling van Albert Heijn is om in 2030 volledig emissieloos te zijn, voor de thuisbezorging moet dat al in 2027 zijn bereikt. “Het is zeker een ambitieuze uitdaging, maar het is ook haalbaar”, zegt Sirre. “We weten hoe we de laadinfrastructuur willen neerzetten, we weten hoe we onze operatie willen runnen en nu is het eigenlijk kijken hoe je dat op een goed maar ook verantwoord tempo kan laten groeien naar 2030 voor vrachtwagens en 2027 voor onze bezorgwagens.”

“Wij kunnen de klant leren hoe je ook een dagje zonder vlees kan, maar nog steeds lekker kan eten”

Rob Heesen, directeur Partnerships & Business Development bij Albert Heijn

Heesen heeft weer hele andere uitdagingen op zijn bord liggen en zijn functie, directeur Partnerships &Business Development geeft al weg hoe hij naar de klimaatdoelstellingen kijkt. “Deze hele transitie kunnen we niet alleen doen, daar hebben we ook heel veel partners voor nodig”, zegt Heesen. Een van hun belangrijkste partners is energieleverancier Eneco. “Onze energiebehoefte gaat meer dan verdubbelen, doordat we veel meer gaan rijden maar ook onze winkel die werden verwarmd met gas en dat wordt overgezet naar energie”, legt hij uit.

Met Eneco heeft Albert Heijn een partnership afgesloten en in 2027 zullen de twee een windmolenpark bouw op de Noordzee. “We hebben nou eenmaal veel meer stroom nodig en op deze manier kunnen we die leveren”, zegt Heesen.

Klimaatschade

Een ander belangrijk punt binnen Albert Heijn is de producten. Een onderzoek van actiegroep Milieudefensie uit 2002 liet destijds al zien dat de productie en verkoop van vlees en zuivel veruit de meeste klimaatschade veroorzaakt. ‘Wij geven consumenten altijd de keuze, maar we zien het wel als onze doelstelling en zelfs onze verplichting om klanten te helpen om ook die transitie te maken”, zegt Heesen. “Dat betekent dat we de klant kunnen leren hoe je ook een dagje zonder vlees kan, maar nog steeds lekker kan eten.”

‘Het praatje van Plugge’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering een kijkje in de keuken bij Fountain Fuel, dat een uitgebreid netwerk wil bouwen van ‘energiehubs’. Dit zijn emmisievrije tankstations, waar waterstof tanken en elektrisch laden wordt gecombineerd.

Oprichters Stephan Bredewold en Steef Severijn openden het eerste energiestation in in juni 2023 in Amersfoort, binnenkort open ze twee nieuwe in Rotterdam en Nijmegen. Het doel is om rond 2030 dertig stations te hebben. Het doel is niet alleen om in de groeiende behoefte aan duurzame energieoplossingen te voorzien, maar ook om de druk op het elektriciteitsnet te verlichten.

Volgende keer in 'Koplopers in ESG'

Volgende week is Constantijn van Oranje bij BNR in de studio. Als speciaal gezant bij Techleap legt hij uit welke rol start-ups, scale-ups en deep-tech kunnen spelen binnen de energietransitie en algehele klimaatdoelstellingen.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

19 Aug 2024Schiphol: “Gas uitfaseren voor 2030, dat wordt wel spannend”00:28:58

“We hebben ons voor 2030 als doel gesteld dat we geen gas meer gebruiken”, zegt Denise Pronk, head of sustainability bij Schiphol gedecideerd tijdens de eerste minuten van het interview. Maar ook het volledig emissievrij maken van hun wagenpark en de grondoperatie, waar de vliegtuigen mee afgehandeld worden, zijn doelen voor 2030, zo vertelt Pronk tijdens Koplopers in ESG.

Pronk maakt wel een kleine kanttekening bij het doel om het wagenpark emissievrij te maken, want dat is niet helemaal mogelijk. “Er is een aantal voertuigen dat nog niet zero emissie is, maar die kunnen dan op een alternatieve brandstof rijden”, licht ze toe.

“De grondoperatie gaat best wel goed, maar gas uitfaseren, dat wordt wel een beetje spannend”

Denise Pronk, head of sustainability bij Schiphol

Op de vraag of het behalen van de doelen voor 2030 Pronk slapeloze nachten oplevert blijkt het antwoord tweeledig. “De grondoperatie gaat best wel goed, maar gas uitfaseren, dat wordt wel een beetje spannend”, zegt ze. “We hebben natuurlijk ook geen makkelijke periode gehad met Covid, daardoor zijn een heleboel dingen uitgesteld. Daarom moeten nu heel veel dingen tegelijk gebeuren.”

“We zijn er echt van overtuigd dat we ons eigen huisje op orde moeten hebben om ook een betrouwbare en geloofwaardige gesprekspartner te kunnen zijn” 

Denise Pronk

Terminal drie is volledig gasloos: waar in 2019 deze terminal nog 600.000 kubieke meter gas gebruikte is dit nu volledig gereduceerd tot nul. Best een prestatie, Pronk vindt het dan ook ‘wel eens jammer’ dat als Schiphol in het nieuws is het eigenlijk altijd gaat over het verduurzamen van het vliegen en niet over hetgeen ze al hebben bereikt.

“Maar”, zo voegt Pronk toe, “we zijn er echt van overtuigd dat we ons eigen huisje op orde moeten hebben om een betrouwbare en geloofwaardige gesprekspartner te kunnen zijn in discussies over het verduurzamen van de luchtvaart. Dus we gaan gewoon door, ook al ligt de aandacht daar niet per se direct op.”

‘Het praatje van Plugge’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'. Deze week 'het praatje van Plugge', waarbij Albert Plugge, hoogleraar ESG aan Nyenrode Business Universiteit een ESG-gerelateerd woord uitpluist.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven. In deze aflevering hebben we de zomer in onze duurzame bol, het is tenslotte augustus. Dat betekent dat veel mensen te vinden zijn in bijvoorbeeld pretparken, festivals en op Schiphol.

Ook bij het eten op deze plekken wordt aangeboden speelt verduurzaming steeds vaker een grote rol, en dat brengt wel wat uitdagingen met zich mee. Want hoe krijg je de gemiddelde pretparkbezoeker van het gebruikelijke broodje hamburger of de populaire hotdogs af en maak je duurzamere opties aantrekkelijk?

Eerlijk zullen we alles delen?

Wouter Staal is duurzaamheidsconsultant in de voedselindustrie waarbij hij retailers en producenten helpt om duurzamer te worden. Tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG legt hij uit waar de uitdagingen zitten om mensen te enthousiasmeren over de duurzame variant van bijvoorbeeld hotdogs of hamburgers. Een tipje van de duurzame sluier is dat je niet altijd alles met de consument hoeft te delen. 

Volgende week is Arjen van der Woude, director strategic sourcing supply chain bij Heineken te gast. Hij licht de doelstellingen en uitdagingen van de bierbrouwer toe.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

25 Nov 2024FME: ‘Er is een ontzettend ongelijk speelveld in Europa’00:36:44

“Technologie is de sleutel van de vooruitgang”, zo trapt Theo Henrar de uitzending af. Henrar is voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor bedrijven in de technologische industrie. “Het maakt de brug naar de toekomst, het zorgt dat de energietransitie mogelijk is. Ik denk dat de industrie daarin onderschat wordt, de technologische sector gelukkig iets minder dan andere industrieën. Er is wel een tendens geweest dat dat verwaarloosd is en dat blijkt ook wel.”

Volgens Henrar is er een drietal problemen waar de Nederlandse technologische industrie tegenaan loopt wat betreft de energietransitie. “Er is een ontzettend ongelijk speelveld in Europa, maar ook als we naar de geopolitieke verhoudingen wereldwijd.” Infrastructuur is volgens de topman van FME een ander groot struikelblok voor zijn sector.

“Het zal ten minste tien jaar duren voordat het net op orde is”

Theo Henrar, voorzitter FME

Netcongestie is volgens Henrar een ander heel groot probleem, met alle gevolgen van dien. “Er zijn zoveel bedrijven die overgeschakeld en geëlektrificeerd zijn, maar geen stroom krijgen vanwege de netcongestie”, zegt hij. “Er staan 9000 bedrijven in de wachtrij, dat is natuurlijk heel slecht.”

Randvoorwaarden

Dat de overheid aangeeft ‘niet harder te kunnen gaan dan de netbeheerder’, vindt Henrar ‘te makkelijk gesteld’. “Ik vind dat de overheid randvoorwaarden moet creëren. Het zal ten minste tien jaar duren voordat het net op orde is, dan moet je als overheid ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld een oplossing als slimme bemetering veel meer subsidieert.”

De overheid moet ook veel meer kijken om de regeldruk weg te nemen”, vervolgt Henrar. “Bedrijvenparken die onderling stroom kunnen uitwisselen, dat soort zaken moet je als overheid veel meer stimuleren.”

De gevolgen van vliegen verzameld in een podcast

Klimaatjournalist Bernice Notenboom deed twee jaar lang onderzoek naar onze fascinatie voor vliegen, waarbij ze de gevolgen onder de loep neemt en vooruitblikt op de toekomst van de luchtvaart. Al haar bevindingen waar bij ze in gesprek gaat met wetenschappers, experts en visionairs heeft ze verwerkt in de Engelstalige podcastserie '‘Final Call - the turbulent future of flying’. Tijdens de uitzending vertelt Notenboom welke conclusies zij na de gevoerde gesprekken met experts heeft getrokken.

Het praatje van Plugge

In deze serie nemen twee experts op het gebied van ESG om de beurt anderhalve minuut voor hun rekening, die ze vrij mogen invullen met als enige voorwaarde: 'deel je kennis'. Deze week is het de beurt aan Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit met zijn ‘Praatje van Plugge. Deze week ‘verlies aversie’

Een alternatief voor palmolie

In Koplopers in ESG volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Dat we innovaties nodig hebben is een feit. Daarom iedere week aandacht voor opvallende innovaties. Deze week opnieuw aandacht voor startups die de strijd aan gaan met ontbossing.  

In de vorige aflevering hadden we het over koffieboonvrije koffie, ditmaal aandacht voor biotechbedrijf NoPalm Ingredients, dat vervangers ontwikkelt voor palmolie. Palmolie is wereldwijd de meest gebruikte plantaardige olie en de vraag blijft toenemen. De productie van palmolie gaat gepaard met bomen kap en draagt dus bij aan de toenemende ontbossing.

No Palm Ingredients is een startup, opgericht in 2021, en haalde in juli dit jaar 5 miljoen euro op om de productie van hun duurzame palmolie-alternatief op te schalen. Waar we aan moeten denken als het gaat om palmolie vervangers en op welke manier zij dat maken, bespreken we met een van de oprichters en ceo, Lars Langhout.

Volgende week is Dyonne Rietveld, country chair en managing director bij Uniper te gast in de studio.

Koplopers in ESG is elke maandag om 14.00 te beluisteren bij BNR Nieuwsradio

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

18 Jul 2022Zomerspecial #1 | Internationaal reizen per trein of capsule00:22:22

’S nachts reizen per trein óf met 1000 kilometer per uur over een magneetveld richting een Europese bestemming. De komende zes weken blikken Donatello en Werner terug op de beste interviews uit Koplopers van het afgelopen jaar. Met deze week: duurzaam internationaal treinreizen. Nú en in de toekomst. 

Mars Geuze is medeoprichter van Hardt. Dat bedrijf wil onze manier van reizen radicaal veranderen door de ontwikkeling van de zogenoemde Hyperloop. Door een magneetzweeftrein in een bovengronds netwerk van vacuümbuizen te plaatsen, wordt het mogelijk om duizend kilometer per uur intercontinentaal te reizen. Wanneer is het zover?

Hessel Winkelman is mede-eigenaar van Green City Trip en biedt in samenwerking met TUI internationale slaaptreinreizen aan. Welke toekomstplannen heeft hij op de internationale sporen?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app, op Change.inc en via jouw favoriete podcastplatform.

 

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

23 May 2022#40 | Hoe klimaatverandering jou in gevaar brengt00:29:05

Vandaag is het rapport Environment of Peace: Security in a New Era of Risk van het Stockholm International Peace Research Institute verschenen. Donatello en Werner gaan op jacht naar oplossingen voor de dreigende onveiligheid en oorlog als gevolg van klimaatverandering. 

Louise van Schaik is Head of Unit EU & Global Affairs bij Instituut Clingendael en pleit voor het organiseren van één gezamenlijke vijand: klimaatverandering. Welke bedreiging ziet van Schaik voortkomen uit onze milieuproblemen?

Ap Verheggen is kunstenaar en co-founder van SunGlacier Technologies, waarmee hij in samenwerking met Defensie een manier heeft gevonden om water uit zuurstof te onttrekken. Zelfs in de droogste gebieden weet Verheggen bijna 2000 liter water per dag te genereren met zijn machine. Hoe helpt hij conflicten vermijden met zijn 'groeiende waterval'?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change Inc. of natuurlijk in jouw favoriete podcast app!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

31 Oct 2022#62 | Pak de fiets op weg naar circulariteit00:33:58

We pakken vandaag het meest duurzame vervoersmiddel op de korte afstand: de fiets. Wat valt er nog te verduurzamen aan jouw stalen ros? Nou, best een hoop. Donatello en Werner voeren in deze podcast verhelderende gesprekken met de oprichters van Swapfiets en Roetz-bikes.

Richard Burger is oprichter van Swapfiets en streeft naar circulariteit in 2025. Topics van vandaag: hoe de Swapfiets in de loop der jaren steeds iets minder vaak kapot gaat, producent-verantwoordelijkheid en circulariteit. 

Tiemen ter Hoeven is oprichter en CEO van Roetz-bikes en onderneemt sinds 2011 succesvol met zijn circulaire fietsen. Met Roetz Life creëert hij een modulaire e-bike die circulariteit mogelijk maakt. Het duurzame antwoord op de enorme hoeveelheid lineaire e-bikes?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

02 Dec 2024Uniper: ‘Wij zijn ongelooflijk ambitieus’00:35:51

Uniper staat voor complexe keuzes: verduurzamen én zorgen dat de energievraag wordt ingevuld. Met privatiseringsplannen en uitgestelde waterstofprojecten ligt er veel op tafel. Desondanks is Dyonne Rietveld, Country Chair en Managing Director van Uniper Benelux, optimistisch. 

In de energietransitie lijkt tijd onze grootste vijand. Op de vraag wat voor Uniper zwaarder weegt: De race tegen de klok om de doelen te halen óf het overtuigen van alle betrokken partijen om dezelfde koers te varen, gaf Rietveld aan ‘dat een enorm dilemma te vinden’. “We mogen de koers niet loslaten, dus dan kies ik toch echt voor dat eerste. Ambities moet je vasthouden, anders ben je een vijand van je eigen doelstellingen”, stelt de topvrouw. “We moeten het wel samen gaan doen, dus het één kan niet zonder het ander.”

“We mogen niet aan de realiteit voorbijgaan, we hebben een stabiel energiesysteem nodig”

Dyonne Rietveld, Country Chair en Managing Director van Uniper

Vanuit klimaatorganisaties is er kritiek op Uniper. Het energiebedrijf staat op de lijst van Milieudefensie van bedrijven die ambitieuzer moeten zijn met hun klimaatplannen. “Ik vind dat soort lijstjes altijd ingewikkeld, want daar mist ontzettend veel nuance”, zegt Rietveld. “Ik vind Uniper ongelooflijk ambitieus. We hebben een stevige doelstelling neergelegd om in 2040 voor zowel scope 1, 2 en 3 CO2 neutraal te zijn.”

Volgens Rietveld is dat een hele pittige opgave waar ook veel geld voor nodig is om juist in het behalen van die doelstellingen te kunnen investeren. “Tegelijkertijd mogen we niet aan de realiteit voorbijgaan, we hebben een stabiel energiesysteem nodig - ook in de toekomst.  Niet alleen duurzaam, maar zeker ook stabiel, betaalbaar en betrouwbaar. Want dat Is echt een fundament van onze economie en dat verliest men dan wel eens uit het oog.”

Geen boetes voor Duitse autofabrikanten

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil dat er binnen de Europese Unie geen boetes worden opgelegd aan autofabrikanten die de CO2 doelen niet halen. Want zo zegt hij: 'Het geld moet binnen de bedrijven blijven voor de modernisering van hun eigen industrie, hun eigen onderneming'.

Hij gaat daarmee nog een stap verder dat zijn minister van Economische Zaken, die bereid is om boetes die autofabrikanten volgend jaar zouden krijgen tijdelijk uit te stellen. Voor beiden geldt dat om autofabrikanten te stimuleren harder aan hun klimaatdoelen te trekken, miljarden euro's aan boetes niet de oplossing is.

Volgens de regels van de EU moeten de gemiddelde uitstootcijfers van nieuw geregistreerde auto's volgend jaar 15 procent lager liggen dan in 2021. Maar dat is voor veel autofabrikanten heel lastig en dat heeft veel te maken met de daling in de verkoop van elektrische auto's.

Noud Broekhof, maker van onder andere BNR Mobility legt tijdens deze aflevering uit wat de link is tussen het niet kunnen behalen van je CO2 doelstellingen en de afname van de verkoop van elektrische auto’s en waarom juist Duitsland hier zo tegenaan loopt.

De zestig seconden van Sophie

In deze serie nemen twee experts op het gebied van ESG om de beurt anderhalve minuut voor hun rekening, die ze vrij mogen invullen met als enige voorwaarde: 'deel je kennis'. Deze week is het de beurt aan advocaat Sophie Kuijpers met 'de zestig seconden van Sophie'. Deze week de vraag: ‘Wie is Lara Wolters?’

Natuurherstel én een eerlijke prijs voor boeren in een startup

Deze week gaan we voor de innovatie op het gebied van ESG naar een terrein van een sociale werkplaats in Amsterdam-West. Want daar vindt alle activiteit plaats van startup Wilder Land. Boeren brengen hier hun oogst heen, kruiden worden gecrushed, gedroogd en gemengd en hun zelfgemaakte thee wordt hier in zakjes gedaan. Want Wilder Land verkoopt veel en breed: bijzondere thee, kombucha, bier, kruiden en nog veel meer. Maar eigenlijk verkopen de twee jonge ondernemers achter Wilder Land iets heel anders, namelijk natuurherstel.

Hoe de verkoop van hun diversiteit aan producten bijdraagt aan natuurherstel legt Matthijs Westerwoudt, een van de oprichters van de startup, uit tijdens Koplopers in ESG.

Ook het financiële plaatje komt ter sprake. Een van hun speerpunten is het betalen van een eerlijke marktprijs aan de boeren, zonder zichzelf door te hoge verkoopprijzen uit de markt te prijzen. Hoe Wilder Land dat doet, vertelt Westerwoudt tijdens deze uitzending.

En, hoe smaakt koffievrije koffie?

We komen ook nog even terug op de koffievrije koffie van Northern Wonder, die we twee weken geleden bespraken. David Klingen, de man achter deze startup stuurde twee doosjes met capsules op, zodat we zelf konden proeven hoe de koffie gemaakt zonder koffiebonen smaakt. 

Volgende week is Ton van Veen, ceo bij Jumbo te gast in de studio.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian. 

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

21 Mar 2022#31 | Bouwen met hout00:28:10

Het woningtekort neemt toe. Zo ook de noodzaak om de Nederlandse bouwsector te verduurzamen. Vorige week woensdag werd HAUT, de hoogste hybride woontoren van de Benelux, officieel opgeleverd in Amsterdam. Welke sleutelrol heeft hout in duurzame bouw van woningen?

Mathew Vola is directeur vastgoed bij Arup, het ingenieursbureau dat aan de wieg stond van HAUT. De realisatie van HAUT heeft zeven jaar geduurd, wat zou hij met de kennis van nu anders doen?

Onno Dwars is CEO bij Ballast Nedam Development en is klaar met de baksteencultuur in Nederland. Volgens Dwars zijn de projecten die in 2025 op de tekentafel liggen, grotendeels houtbouw.

Luister Koplopers via jouw favoriete podcast app, bnr.nl of de bnr app!

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

22 Dec 2021#18 | Het groene goud in de klimaattransitie00:21:52

Van veevoersupplement tot CO2-opslag en van bouwplaten tot pasta. Is zeewier het duizenddingendoekje voor al onze klimaatuitdagingen?

Grootschalige off-shore zeewierboerderijen in windmolenparken. Een ideaal toekomstbeeld van Bas de Leeuw, manager bij North Sea Farmers. Liesbeth en Werner gaan met hem in gesprek over de potentie van zeewier in de klimaattransitie. 

Marjanne Cuypers-Henderson gebruikt zeewier als basis voor bouwplaten en hoopt hiermee in de toekomst bio-based gebouwen te kunnen voorzien van afwerking. Heeft zeewier ook op de lange termijn de positieve eigenschappen die het bouwmateriaal nodig heeft?

Luister Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app of op jouw favoriete podcast-platform. 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

09 Sep 2024Gasleidingen ombouwen tot waterstofleidingen 'is eigenlijk heel simpel’00:29:42

“Veiligheid is bij ons altijd prioriteit nummer een”, zegt Janneke Hermes, cfo en lid Raad van Bestuur bij Gasunie. “Onderhoud van gasleidingen is bij ons ook geen vraagstuk: dat gebeurt, en dat gebeurt netjes. De kritiek die daarover soms wordt geuit weerlegt Hermes dan ook tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG.

Gasunie is druk bezig met de gasleidingen, want ook zij hebben klimaatdoelstellingen te behalen. “Je kunt op meerdere manieren de gasleidingen aanpassen”, legt Hermes uit. “We kunnen de huidige leidingen ombouwen tot waterstofleidingen. We halen het aardgas eruit, maken de leidingen schoon en daarna kan er waterstof doorheen. Zo simpel is het eigenlijk.”

“Wat we nu nog voornamelijk doen is aardgas transporteren door onze leidingen. Dat wordt overal in de wereld geproduceerd en gebruikt in Nederland en Duitsland door voornamelijk de industrie, maar ook door ons als burger”, zegt Hermes. “De grote industrieën zijn aangesloten op ons netwerk, dan hebben we het over partijen als Shell, maar ook het hele Chemelot park.” Het zijn volgens haar vooral de grote, zware industrieën die veel energie nodig hebben.

"Om energiezekerheid in Nederland te kunnen blijven garanderen, heb je  tijd nodig om stappen te kunnen zetten die noodzakelijk zijn"

Janneke Hermes, cfo en lid Raad van Bestuur bij Gasunie

Wat zou het betekenen als we hun co2 uitstoot kunnen reduceren tot nul? ‘Veel’, zo blijkt uit het antwoord van Hermes. “Dat betekent eigenlijk dat we de helft van de uitstoot in Nederland in totaal kunnen reduceren, want zo ongeveer de helft van alle co2 uitstoot die op dit moment in Nederland gebruikt wordt, wordt ergens door onze leidingen getransporteerd.”

“Als Gasunie dit weet te reduceren door andere vormen van energie te transporteren voor onze klanten, dan kan dat echt een groot effect hebben”, stelt Hermes. Maar om energiezekerheid in Nederland te kunnen blijven garanderen, heb je volgens haar tijd nodig om de stappen te kunnen zetten die noodzakelijk zijn.

‘De zestig seconden van Sophie’

In Koplopers in ESG nemen twee experts op het gebied van ESG om de week anderhalve minuut voor hun rekening. Deze mogen ze vrij invullen met als enige voorwaarde: 'Deel je kennis'.

Deze week ‘de zestig seconden van Sophie', waarbij advocaat Sophie Kuijpers ons meeneemt in haar duurzame wereld. Ditmaal Tata Steel en governance in een minuut.

Opvallende innovaties

In deze serie volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Dat we innovaties nodig hebben is een feit. Daarom besteden we iedere week aandacht aan opvallende innovaties of bedrijven.

Dit keer staan we stil bij ladindragersdiensten -een hele mond vol- maar ook in die sector worden grote stappen gemaakt op het gebied van duurzaamheid. Dat moet ook wel, zegt Ingrid Faber, ceo van Faber Group.

‘Scope 4’

Dit familiebedrijf opereert internationaal en levert circulaire ladingdragers op ‘pay per use‘ basis. Volgens Faber zorgt deze methode voor de verduurzaming van deze sector. Daarnaast zou Faber graag zien dat er naast scope een, twee en drie ook een scope vier komt, zo vertelt ze tijdens de uitzending.

Volgende week is Heleen Herbert, coo bij bouwbedrijf Heijmans te gast in de studio. Zij praat ons bij over de enorme uitdagingen waar men binnen de bouwsector mee te maken heeft.

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

23 Feb 2022#27 | Ondernemen in de betekeniseconomie00:22:25

Hoe draag je als ondernemer betekenisvol bij aan onze maatschappij en leefomgeving? In deze aflevering van Koplopers duiken Liesbeth en Werner in de wereld van de betekeniseconomie.

Volgens Kees Klomp moeten radicale veranderingen in ons huidige economische systeem plaatsvinden om verduurzaming te kunnen realiseren. Klomp is lector betekeniseconomie aan de hogeschool van Rotterdam en heeft meerdere boeken geschreven over ondernemen in de betekeniseconomie. Hoe zit het met de zwarte cijfers?

Willem Ferwerda is CEO van Commonland en herstelt landschappen volgens de zogenaamde four returns. Inspiratie, sociaal kapitaal, natuurlijk kapitaal en financieel kapitaal laten een groot gebied weer opleven, stelt Ferwerda. Wat drijft hem?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in onze BNR-app en op jouw podcast platform naar keuze.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

15 Dec 2021#17 | Biologisch boeren00:22:58

Een kwart van de landbouw moet in 2030 biologisch zijn, dat is het streven van de Europese landbouwministers. Is dat haalbaar en hoe werkt het in de praktijk? Liesbeth en Werner gaan in gesprek met boeren over de aanpassingen die de sector nu nodig heeft.

Heleen Lansink runt samen met haar man een melkveehouderij. Ze durft naar buiten te kijken en gaat regelmatig de boer op om verduurzaming in andere sectoren te verkennen. Welke stappen kunnen boeren zetten om echt te groener te ondernemen?

Wouter van Eck is boer met een voedselbos, waar hij van verschillende bomen en struiken onder andere noten en fruit teelt. Hij werkt momenteel aan de opbouw van het grootste voedselbos in Nederland en is optimistisch over de rol van voedselbossen in de landbouwtransitie. Maar, is opschalen bij het produceren binnen een voedselbos wel mogelijk?

Je luistert Koplopers in de app van BNR en via jouw podcastplatform naar keuze!

 

See omnystudio.com/listener for privacy information.

21 Oct 2024RWE: ‘CO2 is an sich een mooie stof, het zit alleen op de verkeerde plek’00:34:46

Presteren onder druk, iedereen die een mening heeft en zoveel verschillende eisenlijstjes: heeft dat impact op de uitdaging om te verduurzamen en het behalen van de klimaatdoelstellingen? “Ja beslist”, zegt Marinus Tabak, country chair bij energiebedrijf RWE Nederland. “Het maakt de klus absoluut pittiger.”

“Zoveel mensen, zoveel meningen en wensen. Heel vaak stroken die meningen en wensen niet met elkaar”, vervolgt Tabak. “Daar moeten wij een weg doorbanen en uiteindelijk leveren wat goed is voor de wereld. Dat is niet makkelijk, nee.”

“De beste sector om co2 vrij te maken is de elektriciteitssector”

Marinus Tabak, country chair bij energiebedrijf RWE

In 2040 wil RWE CO2-neutraal zijn op scope 1,2 en 3.”Alle producten die we inkopen moeten CO2-neutraal zijn, alles wat we produceren moet CO2-neutraal zijn en de producten die we leveren moeten ook geen CO2 meer veroorzaken bij de eindgebruiker”, licht Tabak toe.

Tot nu toe gaat het volgens Tabak ‘eigenlijk heel goed’. “Iedereen stelt ook wel vast dat de beste sector om CO2vrij te maken de elektriciteitssector is. Dat doen we met grote sprongen in onder andere offshore wind en zonnepanelen”, aldus de topman bij RWE. “Dan blijft er nog dertig, veertig procent van de puzzel over, want de zon is er niet altijd en het waait ook niet altijd. Dus moet je ook andere middelen gebruiken.

Een van die middelen zijn gascentrales maar die stoten CO2 uit, dus die zal je moeten afvangen zodat het niet in de atmosfeer komt, zo concludeert Tabak. “Want dat is het grote probleem”, zegt hij. “CO2 is an sich een mooie stof, planten leven en groeien daarvan. Maar het zit op een verkeerde plek, namelijk in de atmosfeer.”

Magazijnen textielinzamelaars overvol

Het recyclen van kleding is belangrijk, maar er is een aardige kink in de kabel: Grote Nederlandse textielinzamelaars zoals Boer Group en Reshare kunnen alle ingezamelde tweedehands kleding niet meer kwijt, simpelweg omdat er geen afzetmarkt meer is. Er worden meer kledingstukken dan ooit opgehaald, maar de tweedehands kledingmarkt is zo goed als ingestort.

Mariska Boer, mede-eigenaar van Boer Group legt uit wat de oorzaak is, maar ook waarom de markt voor het machinaal recyclen van kleding tot grondstof het zwaar heeft.

Wat kan de retailer hier zelf aan die toenemende kledingberg doen? Erica Roolvink, directeur inkoop en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij Zeeman legt uit op welke manier zij hun steentje bijdragen.

De zestig seconden van Sophie

Deze week is het weer tijd voor de tweewekelijkse column van advocaat Sophie Kuijpers met haar ‘zestig seconden van Sophie', waarin ze speciaal voor ons een duurzaam begrip volledig uitpluist.

De meest duurzame ‘boodschap’

In Koplopers in ESG volgen we de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en transitie op de voet. Dat we innovaties nodig hebben is een feit. Ook op het toilet, toch een locatie waar men veel tijd doorbrengt. Deze week aandacht voor prijswinnend wc-papier.

Het duurzame wc-papierbedrijf The Good Roll is door EY uitgeroepen tot Emerging Entrepreneur van 2024. Nou is duurzaam wc-papier niet nieuw, Sander de Klerk, medeoprichter van The Good Roll - en degene die de jury overtuigde- legt uit wat er zo speciaal is aan hun wc-papier.

Het winnen van een prestigieuze prijs is altijd leuk, maar helemaal als je bedrijf nog niet zo lang geleden op omvallen stond. Ook daarover is Sander openhartig.

Volgende week is Arnaud Cohen Stewart, Head of Business Ethics bij ING te gast bij ons in de studio. Hoe gaan ze om met de kritiek van klimaatorganisaties en is daar een duurzame les uit te leren?

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie & overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

01 Aug 2022Zomerspecial #3 | Jouw boodschappen in een potje00:22:10

Lijstjes, tasjes en potjes in de aanslag. In deze zomerspecial van Koplopers, doen we onze boodschappen verpakkingsvrij. Met Pieter Pot en Albert Heijn.

Laura Jungmann is director of sustainability bij Albert Heijn en was betrokken bij het openen van een verpakkingsvrije afdeling in een filiaal van de keten in Rotterdam. Een pilot om te zien welke duurzaamheidswinst te behalen valt met dit concept. En: de klant is er klaar voor, zegt Jungmann.

Jouri Schoemaker is CEO van Pieter Pot en weet klant en leverancier te porren voor zijn concept. In het fysieke aspect van de verpakkingsvrije boodschappen van Albert Heijn gelooft hij niet zo. Toch is hij wel met de supermarktketen in gesprek. Is het concurrentie of volgt een samenwerking?

Je luistert Koplopers in de BNR-app, op BNR.nl, Change.inc of op jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

14 Nov 2022#64 | Klimaatverandering in ontwikkelingslanden: compenseren en financieren00:31:53

Het grote klimaatcompensatie vraagstuk staat hoog op de agenda op de COP27 in Egypte: hoe moeten rijke westerse landen financieel bijdragen in het gevecht tegen klimaatverandering in ontwikkelingslanden?

Pieter Pauw is onderzoeker internationale klimaatpolitiek en klimaatfinanciering aan de Technische Universiteit Eindhoven. Klimaatfinanciering is hard nodig volgens Pauw, maar er zitten nog wat haken en ogen aan de financiële constructies. Zo komt een deel van de klimaatfinanciering uit potjes van ontwikkelingsgeld en worden die uitgaven dubbel gelabeld. 

Jorim Schraven is director of impact & ESG bij ontwikkelingsbank FMO en aanwezig op de COP27. Klimaatfinanciering is een belangrijk onderdeel van de strategie van FMO, ruim 1/3 van de activiteiten zijn financieringen met betrekking tot het klimaat, stelt Schraven. Wat kan FMO betekenen in de strijd voor het klimaat?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

28 Mar 2022#32 | Duurzaam energie uit zon opwekken00:26:52

Zonnepanelen zijn een alternatief voor fossiele energiebronnen en spelen een cruciale rol in de energietransitie. Maar wat als zonnepanelen worden weggegooid? De meeste afgedankte zonnepanelen in Nederland belanden nog steeds in de shredder. Hoe moet een duurzame branche verduurzamen?

Roebyem Anders is oprichter van Sungevity en geeft gebruikte zonnepanelen via ZonNext een tweede leven. Gemeenten, scholen en woningcorporaties maken via haar platform gebruik van zonnepanelen die nog best een paar jaar mee kunnen.

Jan Vesseur is CEO van Solarge en opent volgend jaar een fabriek voor circulaire zonnepanelen in Weert. De componenten van de lichtgewicht zonnepanelen moeten gemakkelijk te demonteren en opnieuw te gebruiken zijn. Hoe gaat hij de competitie met China aan?

Je luistert Koplopers op BNR.nl in de BNR app of op jouw podcastplatform naar keuze!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

10 Oct 2022#59 | Made in Holland00:29:31

We hebben tijdens het pieken van de Coronacrisis bedacht om dichter bij huis te produceren voor minder afhankelijkheid. Toch? Deze week bespreken Donatello en Werner de pros en cons van: Made in Holland

René van Geer is oprichter van Secrid, waarmee hij pasjeshouders produceert. In Nederland dus. Omdat dat ''gewoon hartstikke leuk is'', aldus van Geer. Maar: lederwaren zijn niet echt duurzaam toch? Dat en meer hoor je in deze podcast.

Xander Slager heeft na een crisis in privé-sferen ingezien dat hij niet langer kleding in Azië wil produceren. Hoe schaalt hij een aaibaar idee verder op, tot een duurzaam fashion-merk dat tot de top behoort? Met New Optimist werkt hij aan een kledingfabriek, gewoon in Amsterdam.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

12 Jan 2022#21 | Balanceren van het elektriciteitsnetwerk00:23:15

Dunkelflaute. Een periode met weinig zonlicht en wind, waarin hernieuwbare energie opwekken (bijna) niet mogelijk is. Het aanbod van groene energie kent fluctuatie. Hoe brengen we balans in de vraag naar en het beschikbare aanbod van hernieuwbare energie?

Robin Berg is CEO van We Drive Solar en gaat dit jaar met zijn elektrische deelauto's opslag van hernieuwbare energie faciliteren. Overtollige groene stroom wordt opgeslagen in de accu van de auto's en wanneer er een piekvraag is naar energie, weer teruggeleverd aan huishoudens.

Herman Vos is CFO van Sympower en geeft bedrijven inzicht in hun vraag naar energie. Door de mogelijkheden van flexibiliteit in energieverbruik te bekijken en de vraag naar energie te verminderen, komt energie vraag en aanbod meer in balans.

Je luistert Koplopers via BNR.nl, de BNR-app of via jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

06 Jun 2022#42 | Hoe young professionals het bedrijfsleven verduurzamen00:27:40

Duurzaamheid, impact maken, zinnig werk doen. Young professionals hechten waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar wat hebben jonge veranderaars te bieden in jouw bedrijf?

Martijn Visser is sustainable purchaising manager bij Lidl Nederland. Hij wil duurzaamheid strategisch verankeren, de duurzame producten van Lidl zijn een voortvloeisel hiervan. 

Enaam Ahmed Ali werkt zich in de komende jaren richting het management van Rabobank en heeft onderweg een stop gemaakt bij de afdeling duurzaamheid. Hoe krijgt zij positieve verandering voor elkaar bij een bank die nog een duurzame slag heeft te slaan?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR-app, op Change.inc en via jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

26 Jan 2022#23 | Op naar een duurzaam kantoorpand00:23:39

In 2023 moeten kantoren over energielabel C beschikken. Anders mogen ze niet meer als kantoor worden gebruikt. Is jouw kantoor al duurzaam?

Het hoofdkantoor van verzekeraar ASR kreeg in 2016 het predicaat ‘meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland’. Het kantoor werd in 1972 gebouwd en in september 2019 draaide het bedrijf de gaskraan van het pand definitief dicht. Hoe lukte het om van energielabel G naar A te gaan? Daarover vertelt duurzaamheidsmanager Annechien ten Brink.

Philip Blaauw is directeur en oprichter van Innax. Het bedrijf is specialist op het gebied van het verduurzamen van gebouwen en zet onder andere slimme software in om dat voor elkaar te krijgen. Hij zal het druk krijgen, want vorige zomer bleek dat de helft van de Nederlandse kantoren nog niet voldoet aan de verplichting om energielabel C te hebben. Welk advies heeft Blaauw voor ondernemers die aan de slag moeten met verduurzaming?

Je luistert Koplopers via BNR.nl, de BNR-app of via jouw favoriete podcastplatform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

28 Feb 2022#28 | Onze afhankelijkheid van Russisch gas00:27:38

We zijn te afhankelijk van uit Rusland afkomstig aardgas. Gemeenten en Waterschappen willen onder hun contracten met het Russische aardgasbedrijf Gazprom uit en vragen daarvoor het Rijk om advies. Dwingt een boycot van Russische gasbedrijven ons tot het versnellen van de energietransitie?

Werner en Liesbeth gaan in gesprek met Sander Mager, bestuurder bij de Unie van Waterschappen. Wat zijn de selectiecriteria waarop een waterschap de keuze voor een aanbieder van gas selecteert? Een gesprek over de stand van zaken.

De tweede gast is Coen de Ruiter, hij is algemeen directeur van Greenchoice en kan niet met zekerheid zeggen of zijn klanten geen Russisch gas thuis krijgen. Hoewel Greenchoice geen directe zaken doet met Russische aanbieders, is de herkomst van gas op de groothandelsmarkt moeilijk te traceren. 

Je kunt Koplopers beluisteren via jouw podcast platform naar keuze, maar ook via BNR.nl of onze app!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

09 Dec 2024Jumbo: ‘We willen onze klanten niet vingerwijzend motiveren’00:41:06

In deze aflevering begeven we ons in de wereld van de supermarkten, want ook daar is verduurzaming een essentieel, maar heet hangijzer. In het geval van Jumbo zijn er veel uitdagingen: financieel gezien is het aanpoten, verduurzaming gaat gepaard met moeilijke keuzes maken en dan hebben we natuurlijk ook de perikelen rondom voormalig topman van het familiebedrijf Frits van Eerd. Maar veel op hun bord of niet, Jumbo-ceo Ton van Veen zet vol in op alle facetten van verduurzaming.

De drie belangrijkste speerpunten op het gebied van verduurzaming in het breedste begrip van Jumbo zijn volgens Van Veen klimaat, circulariteit en sociale duurzaamheid. Dat komt volgens de ceo ook duidelijk terug in hun doelstellingen. “We zijn een familiebedrijf met een langetermijnperspectief dus we zitten er niet in voor het volgende kwartaal, maar voor de volgende generaties. In alles wat we doen proberen we de wereld om ons heen een beetje beter te maken.”

“Aan de ene kant krijg je lofzang, aan de andere kant zagen we ook tegenreacties”

Ton van Veen, ceo Jumbo

Jumbo is naar eigen zeggen de eerste supermarkt die geen promotie meer maakt voor vlees. Een mooi uitganspunt, maar de vraag is of je je concurrenten die wel blijven doen niet in de kaart speelt. “Er is vandaag de dag heel veel concurrentie in de food en retail markt”, beaamt Van Veen. “Dat is natuurlijk goed voor de consument maar ook voor onszelf want dat houdt ons scherp.”

“Het is wel een dilemma”, erkent Van Veen. “Enerzijds het goed willen doen op het gebied van CO2-reductie en eiwittransitie. Het is in feite de kern van ons besluit geweest; dat we onze klanten op een prettige manier, niet vingerwijzend willen motiveren om wat meer van dierlijke naar plantaardige consumptiepatronen te gaan.” Een van die manieren was dus dat Jumbo is gestopt met het promoten van vlees.  

“We zagen dat onze concurrenten van de gelegenheid gebruik maakten om hun vleespromotie extra te benadrukken”

 Ton van Veen

“Aan de ene kant krijg je lofzang van partijen die het een dapper besluit vinden, maar aan de andere kant zagen we ook tegenreacties van klanten die zeggen ‘je zegt wel, we stoppen met vleespromoties, maar we horen, je wordt duurder. Je ontneemt ons ons goedkope stukje vlees’”, licht Van Veen toe.

“Dat hebben we helaas ook teruggezien in de cijfers”, vervolgt Van Veen. “Onze omzetten op vers vlees hebben daadwerkelijk een deuk opgelopen, we zagen dat onze concurrenten van de gelegenheid gebruik maakten om niet ons voorbeeld te volgen, wat we wel hadden gehoopt, maar juist om hun vleespromotie extra te benadrukken.”

Gedoe tussen twee ministeries vertraagt klimaatdoelen

Deze week staan we stil bij een interessant onderzoeksartikel in het NRC waarbij twee auteurs stellen dat door het geruzie tussen twee ministeries de klimaatdoelen steeds verder uit het zicht verdwijnen. De afspraken tussen de overheid en de grote industriële bedrijven om versneld te verduurzamen lopen vast door conflicten tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).

Om klimaatdoelen te halen is het noodzakelijk dat de industrie, goed voor een derde van de Nederlandse CO2-uitstoot, verduurzaamt, exact dat waar we inmiddels al 29 afleveringen druk mee in de weer zijn. Het vorige kabinet ging met de twintig meest vervuilende bedrijven om tafel. Als zij méér zouden verduurzamen dan wettelijk verplicht, konden zij op financiële steun rekenen van het Rijk.

Primair ligt de verantwoordelijkheid voor die afspraken bij EZK, maar ook IenW praat mee over onderwerpen als leefomgeving, stikstof en milieu. In 2022 was de hoop dat er in 2023 afspraken zouden liggen, maar de plannen zijn inmiddels vrijwel volledig vastgelopen.

NRC had een WOO-verzoek (Wet Open Overheid) ingediend om inzicht te krijgen in de documenten over deze zogeheten maatwerkafspraken. In die documenten die uitweiden over de onderhandelingen met zes bedrijven (ExxonMobil, Yara, Dow, Shell, BP en Zeeland Refinery), blijkt dat de afgelopen jaren de spanning tussen de twee departementen rondom deze afspraken regelmatig hoog opliep.

De documenten die nu naar buiten komen geven voor het eerst meer inzicht in de onderhandelingen. Een van de auteurs is Milo van Bokkum, hij legt tijdens deze aflevering kort uit waar het volgens hem misgaat tussen de twee ministeries.

Iemand die in zijn geheel niet verbaasd is over de inhoud van de documenten is Remco de Boer, onderzoeker en publicist op het gebied van de energietransitie. Hij vertelt waarom deze uitkomst hem niet verraste en hoe deze vete kan worden beslecht.

Het praatje van Plugge

In deze serie nemen twee experts op het gebied van ESG om de beurt anderhalve minuut voor hun rekening, die ze vrij mogen invullen met als enige voorwaarde: 'deel je kennis'. Deze week is het de beurt aan Albert Plugge, hoogleraar ESG aan de Nyenrode Business Universiteit met zijn ‘Praatje van Plugge. Ditmaal bespreekt hij twin transformation, oftewel, dubbele transformatie.

Een sociaal en ecologisch verantwoorde spijkerbroek

Een terugkerend onderwerp in ons programma blijft retail - simpelweg omdat het een sector is waar op het gebied van verduurzaming nog aardig wat stappen te maken zijn. Een bedrijf dat al langer inzet op duurzame kleding is King of Indigo.

Kings of Indigo, in de volksmond KOI is een Nederlands jeansmerk dat is opgericht in 2012 en heeft als doel om duurzame kleding sociaal en ecologisch te produceren.

Wat we ons moeten voorstellen bij het sociaal en ecologisch produceren van spijkerbroeken legt Lotte Langenkamp, productontwikkelaar bij KOI uit tijdens deze aflevering van Koplopers in ESG.

Volgende week is er vanwege BNR’s special Nieuws Top 150 geen Koplopers in ESG. De volgende uitzending is op maandag 23 december, en dan is Martijn Hagens, CEO van Vattenfall, te gast.

Koplopers in ESG is elke maandag, behalve volgende week, om 14.00 te beluisteren bij BNR Nieuwsradio

Over Donatello Piras en Ruth Oei

Donatello Piras is presentator bij BNR Nieuwsradio en daarnaast een ervaren dagvoorzitter en presentator, actief in binnen- en buitenland. Hij leidt jaarlijks zo’n 100 interactieve bijeenkomsten en is daarnaast bekend van zijn werk bij RTL-Z, SBS6, en zijn ruim 300 gemaakte podcasts. Daarnaast traint hij professionals in communicatie en overtuigingskracht. 

Ruth Oei-Abraham is journalist, podcastmaker en radiopresentator bij onder andere BNR Nieuwsradio. Ze woonde van 2005 tot 2019 in Londen en werkte onder andere bij The Guardian.

Donatello presenteert samen met Ruth Koplopers in ESG, elke maandag om 14.00 te horen op BNR Nieuwsradio

See omnystudio.com/listener for privacy information.

05 Dec 2022#67 | Wat is biodiversiteit ons waard?00:32:59

Na een aantal keer te zijn uitgesteld, vindt deze week de VN-conferentie voor biodiversiteit plaats. De voorbereidingen zijn in gang gezet en bij Koplopers bespreken Donatello en Werner de kansen die ondernemers hebben slim om te gaan met biodiversiteit.

De toegevoegde waarde van een klaproos: tv-tuinman Lodewijk Hoekstra brengt biodiversiteit in kaart met labels voor duurzaamheid. Wie heeft er baat bij een 'kadaster voor natuur'?

Mark van Oorschot is Senior wetenschappelijk onderzoeker Internationaal beleid voor biodiversiteit bij het Planbureau voor de Leefomgeving. Hij is co-auteur van het recent verschenen rapport Exploring Nature-Positive Pathways en doet onderzoek naar de rol van ondernemers in de stand van de biodiversiteit.

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

11 Jul 2022#47 | Duurzaam koelen in huis en op kantoor00:27:06

Europa wordt geteisterd door hittegolven en ook in Nederland stijgt komende tijd het kwik. Hoe houden we in de toekomst de warmte buiten onze huizen en kantoren?

Jan Henk Tigelaar is directeur bij stichting Rooftop Revolution en pleit voor meer groen op dak. Groene dakbedekking kan bij slecht geïsoleerde huizen zorgen voor een verkoeling van 8 graden, stelt Tigelaar. Hoe maakt Jan Henk onze daken groener en onze huizen koeler?

Arthur van der Lee van Dutch Climate Systems werkt aan een duurzame manier van luchtverkoeling. Zónder de chemicaliën die we bij gangbare airconditioners zien, toch binnenruimtes effectief verkoelen. Hoe werkt dat en waarom is deze 'duurzame airco' nog niet op ieder kantoor geïnstalleerd? 

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

12 Sep 2022#55 | Het klimaatprobleem kraken00:29:33

De laatste rapporten van het klimaatpanel van de Verenigde Naties liegen er niet om. Er moet heel veel gebeuren om aan het einde van deze eeuw op een maximale temperatuurstijging van 1,5 graden Celsius uit te komen. In deze aflevering van Koplopers: Hoe kraken we het klimaatprobleem?

Detlef van Vuuren deelt de laatste wetenschappelijke inzichten over het klimaat. Hij is klimaatonderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving en hoogleraar geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ook schreef hij mee aan eerder genoemde klimaatrapporten. Hij weet dus alles van het thema af.

Natuurlijk willen we ook iets met die inzichten van Detlef. Daar helpt Jeanine Pothuizen ons bij. Als organisatiepsycholoog en voorzitter bij Klimaatgesprekken helpt zij mensen op een positieve manier te betrekken bij klimaatvraagstuk. Wat kunnen we zelf doen om het klimaatprobleem te kraken?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

29 Dec 2021#19 | Duurzame vraagstukken van 202100:22:14

De rol van de overheid in de klimaattransitie, persoonlijk leiderschap in een business en systeemverandering tegenover symptoombestrijding. Een aantal topics zijn meermaals teruggekeerd bij Koplopers in het afgelopen jaar. Welke vragen zijn nog niet beantwoord?

Nu 2021 op zijn eind loopt is het tijd om de balans op te maken en antwoorden te vinden op resterende vragen van Liesbeth en Werner. Ze gaan in gesprek met klimaatprofessor Heleen de Coninck. Zij schreef mee aan meerdere IPCC rapporten en heeft een socio-technische benadering van klimaatuitdagingen. Een terugblik op een bewogen 2021.

Je luistert Koplopers via de BNR-app en op onze site: BNR.nl. Je kunt al onze podcasts ook luisteren via jouw favoriete platform!

See omnystudio.com/listener for privacy information.

03 Oct 2022#58 | Hoe effectief zijn (thuis)batterijen?00:32:16

Tijdens piekuren duurzaam opgewekte energie opslaan, om het op een later moment te gebruiken. Donatello en Werner zoeken naar de impact van batterijen. Op jouw portemonnee én in de energietransitie.

Twan Vooijs is mede-oprichter van Charged, het bedrijf achter de eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij: Sessy.

Guido de Jong is oprichter en CTO van Big Ass Battery. Met een batterijcontainer voorziet hij de industrie van veel stroom op momenten dat daar een tekort aan is. 

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

15 Aug 2022Zomerspecial #5 | Energie opwekken uit circulaire zonnepanelen00:22:13

De zon schijnt en het rendement op je zonnepanelen is goed. Máár: zijn jouw zonnepanelen wel duurzaam te hergebruiken? Deze week duiken Donatello en Werner in de wereld van de zonnepanelen. Hoe we in de toekomst duurzaam en effectief energie opwekken.

Roebyem Anders is oprichter van Sungevity en geeft gebruikte zonnepanelen via ZonNext een tweede leven. Gemeenten, scholen en woningcorporaties maken via haar platform gebruik van zonnepanelen die nog best een paar jaar mee kunnen.

Jan Vesseur is CEO van Solarge en opent volgend jaar een fabriek voor circulaire zonnepanelen in Weert. De componenten van de lichtgewicht zonnepanelen moeten gemakkelijk te demonteren en opnieuw te gebruiken zijn. Hoe gaat hij de competitie met China aan?

Je luistert Koplopers op BNR.nl, in de BNR app, via Change.inc, of op jouw favoriete podcastplatform.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

Enhance your understanding of Koplopers | BNR with My Podcast Data

At My Podcast Data, we strive to provide in-depth, data-driven insights into the world of podcasts. Whether you're an avid listener, a podcast creator, or a researcher, the detailed statistics and analyses we offer can help you better understand the performance and trends of Koplopers | BNR. From episode frequency and shared links to RSS feed health, our goal is to empower you with the knowledge you need to stay informed and make the most of your podcasting experience. Explore more shows and discover the data that drives the podcast industry.
© My Podcast Data