Beta

Explore every episode of Buiten de krijtlijnen

Dive into the complete episode list for Buiten de krijtlijnen. Each episode is cataloged with detailed descriptions, making it easy to find and explore specific topics. Keep track of all episodes from your favorite podcast and never miss a moment of insightful content.

Rows per page:

1–50 of 194

Pub. DateTitleDuration
08 Feb 2021#63 | Jeroen Heremans over 5 gezelschapsspellen voor in de klas00:30:36

Wie speelt er al eens niet graag een spelletje? Een avondje samen rond de tafel met een of ander spannend bordspel als vermaak. Maar zelfs in de klas kan je met de dobbelsteen en de pion aan de slag.

Wij vroegen aan prominent gamer en bordspelkenner Jeroen Heremans om eens in zijn spelletjeskast te kijken en er ons vijf voor te stellen. Vijf gezelschapspellen die je kan gebruiken in je les.

De website van Jeroen vind je hier: https://geekmyclass.be

De gezelschapsspelletjes die aan bod komen:

27 Mar 2023#142 | Maarten Goossens over comparatief beoordelen00:52:53

We duiken de wereld in van het comparatief beoordelen. Dat is wat we ook wel paarsgewijs beoordelen noemen. Leerkrachten gaan vaak absoluut te werken. Ze verbeteren een taak of opdracht en geven een punt, daarna nemen ze de volgende taak en doen weer hetzelfde. Comparatief beoordelen stapt daar van weg en gaat telkens twee taken met elkaar vergelijken. Van die twee taken moet jij als beoordelaar dan kiezen welke van de twee de beste is.
Onze gast vandaag is Maarten Goossens. Maarten is co-founder van Comproved. Comproved is een tool die ontstaan is uit een onderzoeksproject van de Universiteit Antwerpen, Imec en de Universiteit Gent. Met Comproved kan je eigenlijk complexe vaardigheden comparatief gaan beoordelen. Verder is Maarten verbonden aan de Universiteit Antwerpen als navorser en geeft hij les in het secundair onderwijs. Maarten is dus de ideale persoon om ons alles te vertellen over comparatief beoordelen.


Voor we het gesprek op u loslaten nog een kleine disclaimer, boven ons waren er zware werken bezig dus af en toe hoor je het kloppen van de hamer. Onze excuses hiervoor.

Shownotes

Volg ons op Twitter, Instagram of check onze website www.dekrijtlijnen.be

31 Aug 2020#45 | Patrick Loobuyck over levensbeschouwing in het onderwijs01:25:20
22 Dec 2022#132 | #Teamzorg - Samenwerken00:37:38

Je gaat luisteren naar een aflevering van de podcast #Teamzorg. Dit is ene podcast die we gemaakt hebben in samenwerking met Veranderwijs.nu. In deze podcast willen we scholen helpen om voor hun leerkrachten te zorgen. Niet vanuit een blik van zelfzorg, maar vanuit Teamzorg. Samen zorgen voor het schoolteam. In zes afleveringen brengen we verschillende handvaten naar voor over hoe scholen aan teamzorg kunnen doen.

Wil je niet wachten tot alle afleveringen hier een voor verschijnen? Of wil je actief met de podcast aan de slag in je school of organisatie?

Je vindt alle afleveringen van deze podcast al online als je in  je podcastapp zoekt naar de podcast #Teamzorg. Ook op Spotify vind je deze podcast al terug. 

03 Jun 2024#184 | Het onderwijsnieuws - Mei 202400:46:31

Al hebben we het hier niet over verkiezingen, de bende van nijvel of voetbaltitels , nee, in deze podcast, praten wij over het onderwijsnieuws. Elke maand bespreek ik samen met onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere enkele opvallende onderwijsnieuwtjes. Van nieuw wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten of opmerkelijke beleidsdaden, alles kan hier de revue passeren.
Welkom bij het onderwijsnieuws van de maand mei!

We hebben het over:

07 Nov 2022#126 | 5 ICT-Tools om te gebruiken in je klas00:27:46

De Digisprong zorgt voor een digitale omslag binnen onderwijs. Vele scholen starten met een digitaal traject met tablets, chromebooks of andere nieuwigheden. Het doel is altijd om tot beter onderwijs te komen en ICT is daarvoor maar een middel.

Maar die middelen zijn eindeloos. Door het digitale bos de bomen nog zien, is niet gemakkelijk, want er zijn wel honderden devices en wel duizenden apps of tools die je kan gebruiken. 
Daarom in deze aflevering een kleine routeplanner. We vroegen aan vijf onderwijsmensen die graag met ICT bezig zijn om hun ICT-tool aan jullie voor te stellen. Maak kennis met Quizlet, Anchor, Het Archief voor Onderwijs, Sci-Hub en Google Cardboard.

Oftewel luister naar Wouter, Jeroen, Mitte, Hanne en Bram!

Shownotes

16 Apr 2022#110 | Teacher Tapp #13 - Hoe gaat het met de leerlingen nu alles weer relatief gewoon is?00:29:37

Hoe gaat het eigenlijk met onze leerlingen? Dat is de hoofdvraag van deze aflevering. Want het lijkt wel alsof er opnieuw een 'nieuw normaal' geïnstalleerd is. We mogen terug heel veel, we mogen terug samen zijn, we mogen terug elkaars snoetjes aankijken bij het lesgeven. Alles is relatief terug naar het gewone aan het terugkeren. En terwijl we dit zeggen, houden we natuurlijk een slag om de arm.

Teacher Tapp vroeg aan zijn respondenten hoe het eigenlijk gaat met de leerlingen nu alles weer relatief gewoon is. In deze afleveringen hoor je de resultaten van die bevraging en leggen we de resultaten ook voor aan Mauro Michielsen, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel.


Shownotes

08 Jun 2020#43 | Dewi Van De Vyver over vrouwen in tech01:08:21
22 Jan 2024#169 | De leraar denkt ... over vooroordelen01:04:58

De leraar denkt over vooroordelen in het ondewijs

 

Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar denkt over vooroordelen in het onderwijs.

In deze aflevering praten over vooroordelen. De voorbije weken en maanden werden hierover verschillende vragen gesteld in de Teacher Tapp-app. 
We leggen deze resultaten voor aan Lut De Jaegher en Johanna Snoeck.


Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de Teacher Tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.

Shownotes

18 Sep 2023#155 | Anne Brusselaers over studiekeuzebegeleiding01:04:53

Na het zesde middelbaar zijn er verschillende opties. Je kan gaan werken, je kan een jaar op zoek naar jezelf en de wereld in een sabbatjaar, maar je kan ook gaan verder studeren. Hogescholen en universiteiten bieden een ruime waaier aan opleidingen aan die je als kersverse 18-jarige kan aanvatten. Maar hoe maak je daar nu de juiste keuze in? Daarvoor doen veel scholen aan studiekeuzebegeleiding. Maar hoe geef je dat nu vorm? Hoe begeleid je jongeren bij een studiekeuze naar het hoger onderwijs?


We praten daarvoor met Anne Brusselaers, van de AP hogeschool. Zij is daar studiecoach waarvoor ze naar middelbare scholen trekt om infosessies te geven over studiekeuzebegeleiding.

Shownotes

31 May 2021#75 | Veerle Hendrickx en Kurt Berteloot over levenslang leren00:52:35

Deze podcast is mogelijk gemaakt dankzij Schoolmakers, DiaBe en Mo Magazine

Je mag nooit stoppen met leren. Dat zeggen ze toch. Nooit stoppen met leren kan je vatten in de term levenslang leren. En wat blijkt, in Vlaanderen zijn we daar niet zo goed in. Cijfers tonen aan dat 7 procent van de Vlamingen tussen de 25 en 65 nog deelneemt aan een opleiding. Dat is minder dan het EU-gemiddelde van 9 procent. In koploper Zweden loopt dat aantal zelfs op naar de 28,6%. Hoe komt het dat we in Vlaanderen niet zo graag meer bijleren na onze initiële opleiding? Waarom is het zo belangrijk dat we blijven bijleren, ook nadat we al een goed diploma of fijne job hebben?
We vragen aan het de voorzitter van de Raad Hoger Onderwijs van de Vlor Veerle Hendrickx en ook aan de voorzitter van de Raad Levenslang en Levensbreed Leren van de Vlor Kurt Berteloot. 

Met hen ga ik op zoek naar de oorzaken van onze lage cijfers rond levenslang leren en vooral hoe we die kunnen opkrikken.

Shownotes

03 May 2021#71 | Johan De Wilde over aanvangsbegeleiding00:47:16

44% van de beginnende leerkrachten stopt binnen de 5 jaar nadat ze gestart zijn in het onderwijs. Dat is bijna de helft. Een nijpend lerarentekort maakt het nog extra pijnlijk. Kortom, het is belangrijk dat we de startende leerkrachten in ons onderwijs houden. Daarvoor is een goede aanvangsbegeleiding noodzakelijk. 

Maar hoe ziet dat er nu uit? 

Hoe zorg je dat een starter zich thuisvoelt in je school, maar dat jij toch nog kan evalueren of die starter wel voldoet?

We praten hierover met Johan De Wilde. Johan is van opleiding sociaal pedagoog en master in de toegepaste ethiek. Hij is lerarenopleider en onderzoeker bij Odisee en al jaren bezig met startende leraren en levenslang leren en is projectcoördinator van MyCompass. 
Hij schreef het boek De Startende Leraar waarin hij op zoek gaat naar de gouden formule op leraar te blijven.

Shownotes

17 Jun 2024#186 | De leraar denkt ... over echtscheidingen00:48:29

Hoe denkt de leraar over echtscheiding? Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar denkt over echtscheidingen en de gevolgen die dat kan hebben op leerlingen. Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de Teacher Tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag

We leggen de resultaten van Teacher Tapp voor aan Liesbet De Lepeleire. Zij is lector en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool.

Shownotes


04 Jan 2021#59 | Dirk Van Damme over het onderwijsbudget01:04:07

We praten vandaag over geld. Het onderwijsbudget is 12 miljard van de Vlaamse begroting. Goed voor ¼ van de totale uitgaves van de Vlaamse overheid. Is dat veel? Of juist weinig? En wordt dat geld goed besteed?

We praten daarvoor met Dirk Van Damme, diensthoofd van het Centre for Educational Research and Innovation van de OESO. Elk jaar brengt hij met de OESO het 'Education At A Glance'- rapport uit, waarin hij de onderwijsbudgetten van de verschillende OESO landen met elkaar vergelijkt. We praten over het Vlaamse onderwijsbudget, hoe we dat moeten inschatten als we het vergelijk met andere landen en wat er anders kan.

Shownotes

11 Oct 2021#87 | Eva Dierickx, Astrid Koelman en Sofie Schyvens over Kleuterleerkracht00:56:38

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door  Schoolmakers.

We beginnen met een Mea culpa. We hebben in deze podcast veel te weinig aandacht voor het kleuteronderwijs. Met deze aflevering proberen we dat een beetje goed te maken. Eva Dierickx en Astrid Koelman schreven het boek 'Kleuterleerkracht.' In dat boek verzamelen ze alle kennis, wetenschap en inzichten die er zijn rond kleuteronderwijs. Een naslagwerk voor kwaliteitsvol kleuteronderwijs. Met Buiten De Krijtlijnen waren we te gast op de boekvoorstelling van dit nieuwe boek en hielden we daar een panelgesprek met Eva en Astrid, maar ook Sofie Schyvens, kleuterleerkracht, schoof mee aan. Aan de hand van enkele stellingen praten we over de verschillende inzichten uit het boek.

Live vanuit de Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpenl zijn dit Eva Dierickx, Astrid Koelman en Sofie Schyvens over 'Kleuterleerkracht.'

Shownotes

06 Jun 2022#117 | De attitudes van leerlingen post-covid01:08:06

We praten vandaag over attitudes. Want vele leerkrachten merken een verschil in de attitudes van leerlingen sinds corona. Een aantal maanden afstandsonderwijs, mondmaskers, codes van rood naar groen hebben toch een stevige impact gehad op de attitudes en het gedrag van onze leerlingen.

We praten hierover met verschillende mensen.

Martin Valcke is professor pedagogie aan de universiteit van Gent, schreef reeds verschillende boeken over klasmanagement en is tevens bestuurder bij vzw SODA+, een organisatie die met het soda-attest inzet op het belonen van de attitudes van de leerlingen.

Yannick Kraus en Jonathan Setjodi  zijn leerlingbegeleiders op de Don Bosco school in Hoboken. Zij proberen in hun school sterk in te zetten op opvoeding, samenhorigheid, maar wel gekoppeld aan de nodige discipline. Yannick en Jonathan proberen de leerlingen te begeleiden en te coachen. Zij vertellen in deze aflevering de verhalen vanuit de praktijk.

Deze podcast werd gemaakt in samenwerking met vzw SODA+. 
SODA+ wil leerlingen motiveren  om uit te blinken in stiptheid, orde, zelfdiscipline én in professionele attitudes. Als leerlingen het soda-attest halen maken ze meer kans op weekendwerk, vakantiejobs en stageplaatsen. Wil je graag samenwerken of meer weten over deze organisatie, surf dan naar www.sodaplus.be!

 

Shownotes

26 Aug 2024#189 | Het Onderwijsnieuws - Augustus 202400:40:32

Welkom bij het nieuws,
Al hebben we het hier niet over het federale formaties of koninklijke bemiddelaars, nee, in deze podcast, praten wij over het onderwijsnieuws. Elke maand bespreek ik samen met onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere enkele opvallende onderwijsnieuwtjes. Van nieuw wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten of opmerkelijke beleidsdaden, alles kan hier de revue passeren.

Welkom bij het onderwijsnieuws van de maand augustus,

we hebben het over:

P.S.: er liep iets mis tijdens de opname met de micro van Rinke, onze excuses, volgende keer doen we beter! 

05 Dec 2022#128 | Het Taalonderwijs01:11:20

Er is reden om bezorgd te zijn over ons taalonderwijs. De leraar van bijna elke taal staat op het lijstje van knelpuntberoepen en door de krapte komen heel wat zij-instromers voor de klas te staan, alleen al omdat ze de taal spreken. 
De leerlingen die instromen in het hoger onderwijs zijn minder taalvaardig dan de generatie voordien en dat gevoel heerst eigenlijk ook over leerlingen die vanuit het basisonderwijs instromen in het secundair onderwijs. Bovendien zien we minder motivatie bij taalsterke leerlingen om voor een talenopleiding te kiezen. In het secundair onderwijs laten veel jongeren hun talen links liggen om zich in te zetten voor wiskunde of exacte wetenschappen. 

Vanuit deze bezorgdheden schreef het Vlaams Talenplatform een rapport met daarin bevindingen uit een bevraging van meer dan 1000 taalleerkrachten uit het secundair onderwijs. Ik legde deze bevindingen voor aan drie gasten en ging met hen in discussie.

Lieven Buysse is hoogleraar Engelse taalkunde, campusdecaan van de Letterenfaculteit van de KU Leuven in Brussel en  lid van de Kerngroep van het Vlaams Talenplatform.

Karen Van de Cruys is adjunct-directeur KNMC Groenendaal, taalkundige en expert taaldidactiek.


Michiel Wils ex-leerkracht Frans met 9 jaar leservaring in het  aso, tso en bso en sinds vorig jaar opleider en onderzoeker voor, ExCEL, het Expertisecentrum voor Effectief Leren, waarbij ik voornamelijk opleiding verzorg op basis van Wijze Lessen.


Shownotes


24 Oct 2022#125 | De leraar denkt over ... ondersteuning in de klas00:37:31

Je gaat luisteren naar een aflevering over ondersteuning in de klas. deze aflevering komt uit onze podcast De Leraar denkt. Dat is een podcast waarin we elke maand resultaten van Teacher Tapp Vlaanderen -app bespreken. Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs. Elke maand bespreken we een aantal resultaten uit de bevraging van Teacher Tapp rond een specifiek thema. Deze week praten we over ondersteuning in de klas.

Wil je graag meer van dit soort podcastafleveringen luisteren? Abonneer je dan op onze podcast De Leraar Denkt in je podcastapp. Zo wordt een nieuwe aflevering automatisch gedownload en verschijnt die in je podcastfeed.

**

Hoe denkt de leraar over ondersteuning in de klas?

Dit thema onderzoeken we met Lut De Jaegher, lector en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool. Aan de hand van de resultaten van de vragen die gesteld werden aan de gebruikers van Teacher Tapp proberen we inzicht te krijgen in hoe de leraar denkt over ondersteuning in de klas. Hoe vaak komt er een ondersteuner in de klas? Gelooft een leerkracht in inclusie? En hoe gaat die ondersteuner dan te werk? Zit die in de klas of werkt die vaak buiten de klas?

Lut De Jaegher analyseert de resultaten en geeft duiding.

Shownotes

 

01 Jul 2024#187 | Het Onderwijsnieuws - Juni 202400:39:40

Welkom bij het nieuws

Al hebben we het hier niet over het EK Voetbal, verkiezingen of formaties, nee, in deze podcast, praten wij over het onderwijsnieuws. Elke maand bespreek ik samen met onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere enkele opvallende onderwijsnieuwtjes. Van nieuw wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten of opmerkelijke beleidsdaden, alles kan hier de revue passeren.

Welkom bij het onderwijsnieuws van de maand juni

Shownotes



14 Mar 2022#106 | Onderwijs in de wereld - kwetsbaarheid in Suriname00:34:38

De komende maanden gaan we af en toe op wereldreis. We maken een podcastreeks over onderwijs in de wereld, want er is volgens ons nog heel veel dat we kunnen leren van andere landen op gebied van onderwijs. We doen dit samen met VVOB. Het VVOB, Education For Development is een institutionele ontwikkelingsorganisatie die al 40 jaar werkt aan de duurzame verbetering van de kwaliteit van onderwijs wereldwijd. Ze proberen te bouwen aan een rechtvaardige wereld waarin overheden in staat zijn om het fundamentele recht op kwaliteitsvol onderwijs te garanderen en te realiseren. VVOB werkt in België en in acht landen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Dit netwerk is enorm waardevol, ook voor het Vlaamse onderwijsveld. Met eNSPIRED, het VVOB-programma rond gelijke onderwijskansen, brengt VVOB een internationale dialoog tot stand. Onderwijsactoren laten zich via praktijkvoorbeelden uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika inspireren over hoe werken aan gelijke onderwijskansen en omgaan met diversiteit in Vlaanderen anders kan.

De komende maanden mag u dus af en toe een kijkje over het muurtje verwachten en gaan we op zoek naar hoe andere landen werken rond gelijke onderwijskansen. Vandaag trekken we naar Suriname en praten we over kwetsbaarheid.

Shownotes

 

17 Mar 2020#34 | Pedro De Bruyckere over de gevolgen van de coronacrisis00:37:01
27 Jun 2022#120 | 100 redenen om leraar te worden01:01:01

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door AP Hogeschool Antwerpen.

Waarom ben jij leraar geworden? Of directeur? Zorgleerkracht? Waarom stappen mensen in het onderwijs? Brigitte Vermeersch en Greet Decin gingen in gesprek met leerkrachten en verzamelde 100 redenen om leraar te worden. Die bundelden ze in het gelijknamige boek.

Brigitte Vermeersch is expert onderwijs bij VRT NWS, Greet Decin is programmadirecteur van de lerarenopleiding bij hogeschool UCLL.

Waarom kiest een mens om leerkracht te worden? Wel er zijn blijkbaar redenen genoeg.

 

Shownotes

13 Jun 2022#118 | Onderwijs in de wereld - Dekolonisatie00:52:29

De komende maanden gaan we af en toe op wereldreis. We maken een podcastreeks over onderwijs in de wereld, want er is volgens ons nog heel veel dat we kunnen leren van andere landen op gebied van onderwijs. We doen dit samen met het VVOB, education for development. Dit is een ontwikkelingsorganisatie die al 40 jaar werkt aan de duurzame verbetering van de kwaliteit van onderwijs wereldwijd. Ze proberen te bouwen aan een rechtvaardige wereld waarin overheden in staat zijn om het fundamentele recht op kwaliteitsvol onderwijs te garanderen en te realiseren. VVOB, education for development werkt in België en in acht landen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. 

Dit netwerk is enorm waardevol, ook voor het Vlaamse onderwijsveld. Met eNSPIREd, het VVOB programma rond gelijke onderwijskansen, brengt het VVOB een internationale dialoog tot stand. Onderwijsactoren laten zich via praktijkvoorbeelden uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika inspireren over hoe werken aan gelijke onderwijskansen en omgaan met diversiteit in Vlaanderen anders kan.

We praten vandaag over dekolonisatie. Zuid-Afrika heeft een rijke koloniale geschiedenis. Eerst als Nederlandse kolonie en daarna als Britse. 1948 werd Zuid-Afrika uiteindelijk onafhankelijk. Vele van die koloniale banden, tradities, ideeën en gedachtes zijn nog steeds belangrijk en vele stemmen gaan op om over te gaan tot dekolonisatie. Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met je koloniale verleden, want ook wij hier in België hebben een stevig koloniaal verleden. Hoe moeten we daar naar kijken en hoe moet onderwijs daar mee omgaan?

Shownotes

17 Jul 2023#152 | Project Zomerschool - Lesgeven00:42:21

Wie denkt dat er in de zomervakantie, helemaal niets te vertellen valt over onderwijs, die vergeet de zomerscholen. Sinds de zomer van 2020 worden er in heel Vlaanderen tal van Zomerscholen georganiseerd.

In een zomerschool krijgen leerplichtige leerlingen en kleuters tijdens de zomervakantie gedurende 10 volle of 20 halve dagen een leertraject op maat, gekoppeld aan sport, spel of een ander vrijetijdsaanbod. 

In deze minipodcastreeks duiken wij in de wereld van de zomerscholen en in deze tweede aflevering gaan we dieper in op hoe het is om les te geven op een zomerschool. Hoe motiveer je je leerlingen? hoe bepaal je wat je lesgeeft? En welke werkvormen gebruik je? 


We praten daarover met Noa Debackere, zij is leerkracht in het zesde leerjaar in het basisonderwijs en zij coördineert ook een zomerschool, waar ze zelf ook op lesgeeft. 


Welkom bij Project Zomerschool. 


Deze podcastreeks werd gemaakt in samenwerking met Schoolmakers.


Shownotes

10 Jan 2022#97 | Liesbet Heyvaert over het leesoffensief00:47:17

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Schoolmakers.

We openen het jaar met lezen. In november kwam de Vlaamse Overheid naar buiten met zijn leesoffensief. Een stevig manifest dat ambieert om op korte termijn het leesniveau in Vlaanderen op te krikken.

Hoe ze dat willen doen, formuleren ze in maar liefst 30 doelen en 50 concrete acties. Wij praten over dat leesoffensief met de voorzitster van de expertengroep die het plan uitschreef. Liesbet Heyvaert  is decaan van de faculteit Letteren van de KU Leuven en werd aangesteld als de voorzitter van het leesoffensief. Hoe zal dit Marshallplan het Vlaamse leesniveau redden?

Liesbet Heyvaert legt het allemaal uit.

 

Shownotes

15 Apr 2024#178 | Paul Kirschner over onderwijsmythes00:52:59

We proberen in onderwijs te doen, dat wat werkt. Waarvan we weten dat het effectief is en zorgt dat leerlingen daardoor beter gaan leren. Maar soms komt er toch af en toe iets doorsijpelen waarvan we denken dat het werkt, maar waar er eigenlijk helemaal geen wetenschappelijke basis voor is, of nog ergere, waarvan de wetenschap aantoont dat het niet werkt.

Deze onderwijsmythes zijn hardnekkig en vaak moeilijk uit te roeien. Al te vaak nog duiken ze op in een visietekst van een school of in een onderwijskundig boek. Hoe komt dat toch? En welke onderwijsmythes zijn dat dan en wat is dan wel de waarheid achter deze foute aannames?

We praten hierover met professor Paul Kirschner. Professor Kirschner is een autoriteit in onderwijsland. Hij is Emeritus hoogleraar onderwijspsychologie aan de Open Universiteit in Utrecht en gastprofessor aan de Thomas More Hogeschool. Hij schreef niet minder dan 14 boeken en publiceerde al zo’n 400 wetenschappelijke artikels. Hij schreef ondermeer samen met Casper Hulshof en en Pedro De Bruyckere meerdere boeken rond onderwijsmythes.

Een gesprek over leerstijlen, kennis, zelfontdekkend leren en tal andere onderwijsmythes


Mythbuster Paul Kirschner.

Shownotes

25 Sep 2023#156 | De Leraar Denkt ... over aanvangsbegeleiding00:41:04

Hoe denkt de leraar over aanvangsbegeleiding?

 

Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar denkt over aanvangsbegeleiding.

We bespreken deze resultaten met Sofie Michels, hoofd educatieve bachelor lager onderwijs aan de Arteveldehogeschool.

Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de Teacher Tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.

Shownotes

23 Aug 2021#80 | Leraar van het jaar: Arvid De Muynck00:50:47

We zijn weer vertrokken voor een nieuwe seizoen van Buiten De Krijtlijnen. Ook dit schooljaar brengen we u weer elke week een fijn gesprek over onderwijs. Zo hopen we er samen met jullie een ongelofelijk inspirerend schooljaar van te maken. Luister jij graag naar onze gesprekken en wil je onze podcast steunen, dan kan je vriend van de show worden. Voor €2,5 euro per maand help je ons om deze podcast te blijven maken. Surf naar www.dekrijtlijnen.be.


In de eerste aflevering van dit nieuwe seizoen praten we met Arvid De Muynck. Arvid werd eind vorig schooljaar door klasse verkozen tot leraar van het jaar. Als leerkracht Nederlands en Engels slaagde hij erin om, zelfs in corona-tijden, verbinding te zoeken met zijn leerlingen en hen bij te staan en te helpen en naar hen te luisteren. Wij spraken Arvid over die verkiezing maar vooral ook over het belang van het welbevinden van leerlingen en hoe je verbinding maakt met je leerling als je enkel een scherm hebt om met ze te praten.

Shownotes

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Instagram, Twitter of Facebook

 

 

 

 

31 Oct 2020Buiten De Krijtlijnen - Trailer00:01:47
20 Mar 2023#141 | De leraar denkt ... over hoogbegaafdheid00:48:21

Je gaat luisteren naar een aflevering over hoogbegaafdheid.

Deze aflevering komt uit onze podcast De Leraar denkt.
Dat is een podcast waarin we elke maand resultaten van Teacher Tapp Vlaanderen-app bespreken. Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs. Elke maand bespreken we een aantal resultaten uit de bevraging van Teacher Tapp rond een specifiek thema. Deze week praten we over hoogbegaafdheid.
Wil je graag meer van dit soort podcastafleveringen luisteren? Abonneer je dan op onze podcast De Leraar Denkt in je podcastapp. Zo wordt een nieuwe aflevering automatisch gedownload en verschijnt die in je podcastfeed.


De leraar denkt over .. hoogbegaafdheid

Hoe denkt de leraar over hoogbegaafdheid? Teacher Tapp stelde enkele vragen in de applicatie over de hoogbegaafdheid.
Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de teacher tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.

Shownotes

13 Dec 2021#95 | Stijn Vanhoof en Geert Speltincx over feedback00:59:39

Een zeer efficiënte manier van leren is door middel van feedback. Het terugkoppelen naar je leerling over hoe die het heeft gedaan, wat er verbeterd kan worden en waar er groeikansen liggen is een belangrijk onderdeel van de job als leerkracht.

Stijn Vanhoof en Geert Speltincx schreven een boek over feedback. Aan de hand van talloze praktijkvoorbeelden proberen ze richting te geven aan wat nu goede feedback is en hoe je er mee aan de slag kan gaan in je klaslokaal.

We spraken met hen over hun vijf stappen model, over wat verwachtingen met feedback te maken hebben en hoe een feedbackcultuur alles bepalend is

 

Shownotes

21 Nov 2022#127 | De leraar denkt ... over de lerarenopleiding00:54:03

Je gaat luisteren naar een aflevering over ondersteuning in de klas. deze aflevering komt uit onze podcast De Leraar denkt. Dat is een podcast waarin we elke maand resultaten van Teacher Tapp Vlaanderen -app bespreken. Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs. Elke maand bespreken we een aantal resultaten uit de bevraging van Teacher Tapp rond een specifiek thema. Deze week praten we over de lerarenopleiding.

Wil je graag meer van dit soort podcastafleveringen luisteren? Abonneer je dan op onze podcast De Leraar Denkt in je podcastapp. Zo wordt een nieuwe aflevering automatisch gedownload en verschijnt die in je podcastfeed.

**

Hoe denkt de leraar over ondersteuning in de klas?

Dit thema onderzoeken we met Lut De Jaegher, lector en onderzoeker aan de Arteveldehogeschool. Aan de hand van de resultaten van de vragen die gesteld werden aan de gebruikers van Teacher Tapp proberen we inzicht te krijgen in hoe de leraar denkt over ondersteuning in de klas. Hoe vaak komt er een ondersteuner in de klas? Gelooft een leerkracht in inclusie? En hoe gaat die ondersteuner dan te werk? Zit die in de klas of werkt die vaak buiten de klas?

Lut De Jaegher analyseert de resultaten en geeft duiding.

Shownotes

29 Jun 2020#44 | De Leraarskamer #801:53:20
06 Nov 2023#161 | Onderwijsnieuws - Oktober 202300:38:50

Elke maand zit ik samen met pedagoog Pedro De Bruyckere om even door de onderwijsactualiteit te gaan van de voorbije 30 dagen. We maken elk een selectie van 2 onderwijsnieuwtjes die ons zijn opgevallen. Van nieuwe  wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten tot opmerkelijke beleidsdaden.

In deze afleveringen praten we over: 

05 Oct 2020#49 | Laura Uwase over ons koloniaal verleden00:52:42
07 Feb 2022#101 | De tirannie van verdienste | Deel 1 - Mieke Van Houtte01:09:06

Dit is aflevering 1 uit een reeks van 2. We gaan op onderzoek. In 2020 schreef de Amerikaanse filosoof Michael Sandel het boek de Tirranie van verdienste, of in het oorspronkelijke Engels the Tiranny of Merit. Deze podcastreeks maken we in samenwerking met Soda+.

In dit boek maakt de bestsellerfilosoof een analyse van onze samenleving. Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de bestuurlijke elites en wenden zich tot populistische leiders en partijen.  Het probleem volgens Sandel is een onevenredige focus op opleiding en verdienste. We belonen mensen die lang geschoold zijn en vernederen de kortgeschoolde. De tirannie van verdienste.

het boek werd een bestseller en in vele artikels over onderwijs wordt het duchtig gequote. Maar Sandel is een Amerikaan en die Amerikaanse maatschappij is niet de Europese noch de Vlaamse. 
Hechten wij ook te veel waarde aan verdienste? Aan hard werken en je zal er wel geraken? Discrimineren wij ook mensen die kort opgeleid zijn? En waarderen we niet elke verdienste evenveel?

We praten daarover met Mieke Van Houtte. Zij is doctor in de sociologie en als hoogleraar verbonden aan de vakgroep sociologie aan de Universiteit van Gent.

In deze aflevering onderzoeken we of de problemen die Sandel bloot legt ook in onze samenleving van toepassing zijn.

De tirannie van verdienste, aflevering 1.

Shownotes

  • Wil je meer lezen? Koop dan hier het boek van Michael Sandel!
  • Lees hier meer over Mieke Van Houtte
18 Dec 2023#166 | De leraar denkt ... over zij-instromers00:42:37

De leraar denkt over zij-instromers

 

Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar denkt over zij-instromers

In deze aflevering praten over zij-instromers. De voorbije weken en maanden en zelfs jaren werden hierover verschillende vragen gesteld in de Teacher Tapp-app. 
We leggen deze resultaten voor aan Vanessa Badisco en Sabine De Muynck, beiden lerarenopleider aan Arteveldehogeschool.


Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de Teacher Tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.

Shownotes

25 Mar 2024#176 | Kristin Vanlommel over de intuïtie van de leerkracht00:56:03

Leerkrachten vertrouwen vaak op hun intuïtie. Hoe zij situaties aanvoelen, beïnvloedt sterk hoe zij leerlingen beoordelen, lessen aanpakken of adviezen geven. Maar hoe waardevol is deze intuïtie? En is intuïtie hetzelfde als buikgevoel?

We spreken hier met Kristin Vanlommel. Kristin is lector aan de Hogeschool van Utrecht, waar ze met name werkt rond organiseren en verandering in onderwijs. Ze is ook gastprofessor aan de Universiteit van Antwerpen en heeft onderzoek gedaan naar de intuïtie van leerkrachten.

Hoe gebruiken leerkrachten hun intuïtie en hoe waardevol is deze dan wel?

Shownotes

20 Mar 2021#67 | Teacher Tapp #2 - Digitale tools in de klas00:34:35

Deze aflevering werd gemaakt in samenwerking  met Teacher Tapp Vlaanderen. Meer info over deze app vind je op www.deleraardenkt.be

Aflevering 2 in onze reeks in samenwerking Teacher Tapp. Teacher Tapp is een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs.  

In deze podcast duiken we in de resultaten van enkele vragen die aan de gebruikers Teacher Tapp werden voorgeschoteld en gaan we daar dieper op in samen met een expert. 
Vandaag hebben we het over digitaal leren. De voorbije weken werden daarover enkele vragen gesteld in de app. Zo werd er gevraagd naar hoe vaak leerkrachten digitale tools gebruiken in de klas en met welk doel die dan worden ingezet. 

Wij bespreken de resultaten met Stefanie Vanbecelaere, Stefanie is doctoraatsstudent aan de KU Leuven en ook onderzoeker binnen itec, een onderzoeksgroep binnen imec. Ze maakt op dit moment deel uit van het i-Learn project, dat een online portaal en een professionaliseringsaanbod ontwikkelt voor digitaal gepersonaliseerd leren.

Denk jij nu, ik wil ook meedoen met die Teacher Tapp applicatie elke dag die bevraging in vullen, wel dat kan, zonder enig probleem. Ga dan als de bliksem naar de app-store en download de Teacher Tapp Vlaanderen-app. In een paar klikken kan je meedoen.

 

Shownotes

Word vriend van de show op www.dekrijtlijnen.be!

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

06 Feb 2023#138 | Wat verwachten we als maatschappij van ons onderwijs?00:39:58

In deze aflevering luisteren we naar een lezing van Mieke Van Houtte, onderwijssociologe aan de universiteit van Gent en hoofd van de onderzoeksgroep CuDOS: Cultural Diversity: Opportunities and Socialisation. 

De lezing vond plaats aan de universiteit Antwerpen en komt er in kader van de toekenning van de Francqui-leerstoel aan professor Van Houtte. 

Het Belgische Francqui-leerstoelinitiatief stelt elke Belgische universiteit in staat jaarlijks twee professoren voor te dragen, die zullen worden uitgenodigd om een lezingencyclus van het hoogste academische en wetenschappelijke niveau in hun vakgebied aan te bieden. Mieke Van Houtte kreeg deze eer aan de Universiteit van Antwerpen. Daarom zal het komende schooljaar verschillende lezingen geven.

Onder meer  over de rol van de leerkrachten, over de bredere schoolcultuur, en hoe dat samenhangt met verwachtingen en vertrouwen van leerkrachten in leerlingen van verschillende achtergronden. Daarnaast zullen er ook lezingen zijn over de rol van socio-economische, gender en etnische achtergrond in onderwijs, en hoe klassieke sociologische theorieën hier verklaringen kunnen bieden voor hetgeen we zien gebeuren in onze scholen.

Maar in haar openingscollege, waar we nu naar gaan luisteren, zoekt ze een antwoord op volgende vraag: Wat verwachten we als maatschappij van ons onderwijs?

Shownotes

  • De volgende lezing van Mieke Van Houtte gaat over de "De genderkloof in onderwijs: de rol van stereotypen" en gaat door op maandag 13 februari van 17u tot 19u op de Universiteit Antwerpen.
  • Meer info is hier beschikbaar


25 Apr 2022#111 | Lukas Lelie en Agneta Van Reeth over 'Doe Zo Voort'00:55:04

Doe zo voort! Het is iets wat menig leerkrachten wel al eens schreef op een rapport van een goed presterende leerling. Maar sinds kort is het ook de naam van een nieuwe comedy reeks op Streamz. Comedian Lukas Lelie bedacht de reeks en speelt er ook in mee. De reeks gaat over oudercontacten. Lukas speelt zelf een leerkracht uit het tweede leerjaar die tal van ouders ontvangt om over hun kind te komen praten. Wat zich ontspint zijn herkenbare ook maar wel hilarische en absurde situaties.

Wij nodigden Lukas uit om te komen praten over deze reeks en vroegen meteen ook aan Agneta van Reeth om mee aan te schuiven. Agneta is zelf leerkracht in het zesde leerjaar en zij doet tijdens het gesprek de reality check. . Zij vertelt over hoe zij oudercontacten aanpakt en legt de link met de scenes die Lukas bedacht voor de reeks.

 

Shownotes

27 Sep 2021#85 | De nieuwe topman van het GO! Koen Pelleriaux01:07:38

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Het Archief voor Onderwijs, Dagelijks Leren en Schoolmakers.

Onze gast vandaag is nog maar net aan een nieuwe job begonnen. Koen Pelleriaux werd op 1 september de nieuwe afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs. Hij volgt Raymonda Verdyck op en zal de komende jaren aan het roer staan van het onderwijsnet dat 700 scholen onder zijn hoede heeft.

We praten met hem over dat complexe onderwijslandschap en welke rol het gemeenschapsonderwijs daarin zal spelen. Ook kijken we naar hoe het onderwijs er in 2030 zal uitzien en stellen we de vraag of een hoofddoek ook in de toekomst verboden zal blijven in een school van het GO.

Veel gespreksstof dus met de nieuwe topman van het Gemeenschapsonderwijs: Koen Pelleriaux.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Instagram, Twitter of Facebook

20 Apr 2020#37 | Karen Mouws over digitale creativiteit00:57:55

Shownotes op www.dekrijtlijnen.be

Steun Buiten De Krijtlijnen: www.patreon.com/dekrijtlijnen

Nieuwsbrief: www.getrevue.co/profile/DeKrijtlijnen

https://www.instagram.com/buiten_de_krijtlijnen/

https://www.facebook.com/dekrijtlijnen

https://twitter.com/dekrijtlijnen

 

https://scratch.mit.edu/

https://www.lego.com/nl-be/themes/mindstorms

https://mediawijs.be/

https://sonic-pi.net/

https://hourofcode.com/nl

https://www.learnpython.org/en/Hello,_World!

https://codeclub.org/en/

https://www.python.org/

https://www.koterij.be/

14 Dec 2020#57 | Machteld Vandecandelaere over zittenblijven00:51:35
16 Nov 2020#54 | Kristel Vanhoyweghen en Wouter Buelens over het maken van effectieve afstandslessen01:03:06
12 Oct 2020#50 | Lieven Viaene en Karen Van de Cruys over de onderwijsinspectie01:18:27

De inspectie. Als ik het zeg, krijgen er misschien enkele onder jullie al een koude rilling. Of slaat er meteen al een klein 'stresske' toe. Elke leerkracht maakt het mee. Om de zoveel jaar komt de inspectie langs op je school en komt het controleren. In 2018 werd de inspectie hervormd en wordt er vanaf dan gesproken over de 'inspectie 2.0.'
Wat is er veranderd? Hoe moet ik mij voorbereiden op een inspectie? Moet ik vrezen voor mijn job als er een inspecteur langskomt? Al die vragen stel ik aan Inspecteur-Generaal Lieven Viaene, hoofd van die onderwijsinspectie en Karen Van de Cruys, adjunct-directeur en recent nog met haar school gastvrouw van de inspectie 2.0.
De baas en een ervaringsdeskundige, een ideaal duo om de onderwijsinspectie op de rooster te leggen.


Volg ons op Instagram, Facebook of Twitter

31 Jan 2022#100 | De toekomst van ICT in het onderwijs01:25:44

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Scholierenkoepel. Ze maakten het Welbevindinges spel om te reflecteren over je welbevindenbeleid op je school. 

In deze 100ste aflevering van Buiten De Krijtlijnen nemen we onze glazen bol er even bij en kijken we naar de toekomst. Hoe ziet de toekomst van het onderwijs eruit op vlak ICT en digitalisering? Zullen robots lesgeven en leerlingen thuis volgen via een ingebouwd  scherm in hun bed? Of zitten we toch nog gewoon aan die oude lessenaar te kijken naar een leerkracht met een krijtje aan het bord. Onze waarzeggers van dienst komen uit verschillende hoeken.

Tom Fleerarckers is opleidingshoofd, lector en digital value creator bij Karel De Grote Hogeschool, Maggy Vankeerberghen is directeur van het Technisch atheneum in Halle. Met haar school maakte ze een gigantische digitale omslag.
Cindy Smits is oprichter van Digitale Wolven. Digitale wolven brengt workshops voor leerlingen en leerkrachten over tal van digitale toepassingen.

Een kijkje in de toekomst van de digitalisering van ons onderwijs.

Shownotes

29 Nov 2021#93 | Pieter Tijtgat over het brein00:50:58

Hoe werkt ons brein? Wat gebeurt er in ons brein als we leren? We gaan op stap in de wereld van de neuronen, prefrontale cortex en dopamine. Onze reisgids is Pieter Tijtgat,

Pieter Tijtgat is doctor in de Lichamelijke Opvoeding. Hij werkt als verantwoordelijke van de onderzoeksgroep onderwijs aan de hogeschool Odisee waar hij docenten uit de lerarenopleiding ondersteunt bij het uitvoeren van onderzoekstaken. Hij is ook coördinator wetenschapscommunicatie voor Odisee. Onderzoeksmatig richt hij zich tot het vertalen van wetenschappelijke inzichten naar de praktijk, onder andere naar de rol die neurowetenschappen kan spelen in het onderwijs.

 

Shownotes

 

22 Jan 2022#99 | Teacher Tapp #10 - De Droomschool00:49:20

Wie kent er de droomfabriek nog? Het legendarische programma dat in de jaren '90 op de televisie te zien was en waarin mensen wensen of dromen konden insturen die dan door de programmamakers verwezenlijkt werden. Dat laatste gaan wij niet doen, maar Teacher Tapp heeft wel gevraagd aan zijn respondenten hoe de school van hun dromen er zou uit zien.

Stéphanie Vanderheeren, onderzoeker bij Teacher  Tapp en docent aan de Arteveldehogeschool, pluisde alle wensen over jullie droomschool uit en bundelde de resultaten. Sluit je ogen, beeld je in dat je in je auto kruipt, op je fiets stapt of het openbaar vervoer beklimt, even onder weg bent en dan uitstapt, de hoek omwandelt en dan daar, zie je het, al van ver toont het zich aan jou, jouw droomschool.

Een uniek stukje genialiteit.

En hoe die er concreet gaat uit zien volgens de respondenten van Teacher Tapp, dat legt Stephanie aan ons uit.

 

Shownotes

07 Mar 2022#105 | Eva Naaijkens over 'Wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?'00:54:21

En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?

Een scherpe vraag, maar toch eentje die misschien vele leerkrachten zichzelf wel eens stellen tijdens hun loopbaan. Schoolleider Eva Naaijkens stelde zich die vraag vaak en schreef er samen met Martin Bootsma een boek over waarin ze uitlegt hoe je leerkrachten terug volop kunt laten lesgeven, ze zorgen vrij kunt maken en hun werkdruk kunt verlichten.

We praten met Eva op de Sett Gent beurs voor live publiek. Een gesprek over vakmanschap, kwaliteit en ambitie.

 

Shownotes:

 

 

 

04 Mar 2024#174 | Het Onderwijsnieuws - Februari 202400:34:22

Hallo en welkom bij het nieuws,

Al hebben we het hier niet over wielrennen, Miss België of smakeloze tv-programma’s, nee, in deze podcast, praten wij over het onderwijsnieuws. Elke maand bespreek ik samen met onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere enkele opvallende onderwijsnieuwtjes. Van nieuw wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten of opmerkelijke beleidsdaden, alles kan hier de revue passeren.

Welkom bij het onderwijsnieuws van de maand februari!

Shownotes


16 May 2022#114 | Steffie De Baerdemaeker over kledingvoorschriften op school00:58:51

De zon is in het land. De temperaturen stijgen tot boven de 20 graden dus dat wil zeggen dat we er ons ook naar gaan kleden. Weg met die winterjas of dikke truien, kom hier met die frisse t-shirts, korte shorten en frivole jurkjes.

Maar samen met die nieuwe klederdracht is er ook weer de jaarlijkse discussie die binnen scholen gevoerd wordt. Hoe lang moeten de rokjes? Hoe dun mogen de bandjes, waar trekken we de lijn tussen strandkleding en schoolkledij?

De kledingvoorschriften zijn elk jaar wel voer voor discussie op school. Wij spraken daarover met Steffie De Baerdemaeker. Steffie is onderwijsconsulent en ze begeleidt scholen bij het omgaan met diversiteit en het voeren van een inclusief schoolbeleid.

Het ABC van kledingvoorschriften in je school, met Steffie De Baerdemaeker.

 

Shownotes

06 Apr 2020#36 | De Coronacriss: de leerling aan het woord00:39:16
01 Mar 2021#65 | Hans Vanderspikken over Klasse00:51:30

In deze aflevering hoort u ons gesprek met Hans Vanderspikken. Hans is hoofdredacteur van Klasse, het alombekende magazine en website over onderwijs. Hans startte in 2007 bij Klasse als videoredacteur en werd in 2016 hoofdredacteur.

We praten over het ontstaan van Klasse, de missie van klasse en de toekomst van Klasse.

Shownotes

www.klasse.be

www.dekrijtlijnen.be

onderwijs.hetarchief.be

16 Oct 2023#159 | Moeten we de zomervakantie inkorten?01:16:40

Elk jaar komt het debat weer eens terug op de proppen. Moeten we de zomervakantie inkorten? Naar zes weken? Eventueel herfst- en krokusvakantie verlengen naar twee weken? Voor- en tegenstanders laten zich steeds luider en luider horen. Tijd voor een goed gesprek. Wij verzamelden een pedagoog, een schooldirecteur en een vertegenwoordiger van de Vlaamse oudervereniging. Om eens even dieper in te zoomen op dit onderwerp. Want welke gevolgen heeft het inkorten van de zomervakantie? Welk voordelen? Welke nadelen? Wat voor impact zal het hebben en welke valkuilen liggen op de loer? 

Philippe Noens, Tim Van Landeghem en Franciska Wildenboer zijn de gespreksgasten van dienst en buigen zich over volgende vraag: moeten we de zomervakantie inkorten, Ja of nee?

Shownotes

21 Dec 2020#58 | De Corona-crisis: De student aan het woord00:53:53

“Ik heb het gevoel dat de studenten hoger onderwijs vergeten worden” Met deze woorden begon studente Kaat haar open brief. Ze schreef een noodkreet, want de studenten hoger onderwijs worden vergeten in deze hele Coronacrisis. "We worden aan ons lot overgelaten", schrijft ze. Het zijn dan ook heftige tijden. Veel studenten zijn nog maar één of twee keer op de campus geweest en moeten voornamelijk online les volgen. In januari hebben dan ook veel studenten examen van een vak waarvan ze de lector nooit in het echt hebben gezien. Hoe gaat het met de studenten hoger onderwijs? Tegen welke problemen lopen ze en wat zijn de gevolgen. We praten daarover met Dylan Couck. Dylan is assistent aan de UGent, maar studeert zelf ook nog aan de Universiteit Antwerpen. Hij is ook ondervoorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Studenten. Hoe gaat het met de studenten? Hoe groot is het probleem? En doen de universiteiten en hogescholen te weinig?

www.dekrijtlijnen.be

Steun Buiten De Krijtlijnen

Nieuwsbrief: www.getrevue.co/profile/DeKrijtlijnen

https://www.instagram.com/buiten_de_krijtlijnen/

https://www.facebook.com/dekrijtlijnen

https://twitter.com/dekrijtlijnen

 

https://twitter.com/couckdylan

https://www.vvs.ac/

https://www.awel.be/

https://www.watwat.be/

 

 

18 Jun 2022#119 | Een terugblik op 2 jaar Teacher Tapp00:42:57

Teacher Tapp is ondertussen al bijna twee schooljaren bezig. Tijd dus om even terug te kijken. Teacher Tapp is een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs.  We trokken naar de Arteveldehogeschool en spraken daar met Pedro de Bruyckere en Stéphanie Vanderheeren. Beide onderzoeker en docent aan de Arteveldehogeschool en deel van het teacher Tapp-team.

We praten over het nut van Teacher Tapp, de tendensen die we kunnen vaststellen uit twee jaar aan bevragingen en welke toekomstplannen er allemaal nog zijn met Teacher Tapp.

Shownotes

07 Sep 2020#46 | Naima Charkaoui over racismewijsheid00:56:57
29 Mar 2021#68 | Anja Vink over centrale examens00:55:35

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door Schoolmakers.

Het was groot nieuws, midden juli 2020, toen onze minister van onderwijs uitpakte met het nieuws dat Vlaanderen vanaf 2023 begint met centrale examens. Elke leerling zal in de loop van het leerplichtonderwijs vier keer een centrale toets afleggen: aan het einde van het 4de en het 6de leerjaar en aan het einde van het 2de en 6de jaar secundair onderwijs.

“Voor het eerst zullen we de leerwinst van alle leerlingen objectief in kaart brengen,”  klinkt het. Er werd een universitair steunpunt opgericht dat de toetsen nu moet ontwikkelen en uitwerken. 

In 2023 moet dan de eerste toets Vlaanderenbreed worden afgenomen. Maar daar gaan wij niet op wachten. Wij willen nu wel al eens weten wat voor impact centrale examens hebben op onderwijs en op een samenleving. Daarom praten we met Anja Vink. Anja is een Nederlands onderwijsjournaliste die al schreef voor De Correspondent, Vrij Nederland en NRC Handelsblad. Nederland heeft al meer dan 50 jaar centrale examens en wij wouden wel eens weten wat voor impact dat dat heeft.

 

Shownotes

06 Sep 2021#82 | Minister van onderwijs Ben Weyts00:56:21

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Diabe!

Deze week hebben we hoog bezoek in onze podcast. Niemand minder dan onderwijsminister Ben Weyts is onze gast. Als minister van onderwijs staat hij voor gigantische uitdagingen: Het lerarentekort, de digitalisering, modernisering van de eindtermen en de dalende kwaliteit van het onderwijs. Een stevige portefeuille waarin hij moet heersen en verdelen.  Wij spraken met hem over die uitdagingen en welke plannen hij allemaal heeft voor ons onderwijs.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Instagram, Twitter of Facebook

10 Jun 2024#185 | Lieven Boeve over 10 jaar als topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen01:15:51

Vandaag hebben we het genoegen om te spreken met Lieven Boeve, de directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Na 10 jaar aan de top van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, draagt Lieven Boeve de fakkel over. In dit gesprek gaan we dieper in op onderwerpen zoals de rol van Katholiek Onderwijs Vlaanderen in een geseculariseerde samenleving, de impact van leerplannen en eindtermen, en de kwaliteit van het onderwijs.

Shownotes


22 Apr 2024#179 |Wim Heylen en Henk Byls over de Vlaamse canon01:09:24

In deze aflevering praten we over de Canon van Vlaanderen, een fascinerend maar ook controversieel onderwerp. We voeren dit gesprek met twee gasten.

Wim Heylen is secretaris van de Stichting Canon van Vlaanderen. Hij was secretaris van de commissie die de canon heeft samengesteld, daarvoor was hij 15 jaar leraar geschiedenis aan het Paridaensinstituut in Leuven.. Daarnaast hebben we Henk Byls, lerarenopleider secundair onderwijs geschiedenis bij Thomas More, en verbonden aan het expertisecentrum onderwijs en leren.

Wat is de noodzaak van een canon en hoe stel je zoiets samen? Welke uitdagingen en kansen biedt het voor het onderwijs?


Wim Heylen en Henk Byls

Shownotes

01 Jun 2020#42 | Johan Lievens over de vrijheid van onderwijs01:16:11
11 Dec 2023#165 | Onderwijs in de wereld - ouderparticipatie00:53:35

Net als vorig schooljaar, gaan we ook dit jaar af en toe op wereldreis. Samen met VVOB, education for development gaan we kijken hoe in andere landen specifieke onderwijsthema's worden aangepakt. VVOb is een ontwikkelingsorganisatie die al 40 jaar werkt aan de duurzame verbetering van de kwaliteit van onderwijs wereldwijd. Ze proberen te bouwen aan een rechtvaardige wereld waarin overheden in staat zijn om het fundamentele recht op kwaliteitsvol onderwijs te garanderen en te realiseren. VVOB, education for development, werkt in België en in acht landen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.


We trekken in deze aflevering naar Zambia en praten daar over ouderparticipatie. We praten met Cleopatra Muma, directeur van ZOCS, Zambia open community schools. ZOCS is een partner van VVOB in verschillende projecten. ZOCS vertegenwoordigt een belangrijk aandeel (30%) van het Zambiaans onderwijs en staat voor een type onderwijs dat startte als een initiatief van de gemeenschap en nu is uitgegroeid tot een instituut. ZOCS gaat uit van een community-gestuurd onderwijs, waarbij ook de leerkrachten zelf deel uitmaken van de gemeenschap. Ouderbetrokkenheid is hier een ontzettend belangrijke voorwaarde en zit volledig in het DNA verweven van ZOCS.

Om context te geven aan de Vlaamse situatie en de inzichten uit Zambia te bespreken, praten we met Annemieke Eerlingen van de Arteveldehogeschool.

Ticketje, eerste klas naar Zambia, Vertrekken maar!

Foto: outset.pictures.

Shownotes


05 Jun 2023#148 | Ruud Lelieur en Ruben Vanrusselt over academisch optimisme00:50:43

Gelijke kansen en kwalitatief ambitieus onderwijs, het blijft een moeilijk huwelijk. vaak lijkt het ene het andere in de weg staan, of blijken ze te botsen in de realiteit. Maar niet volgens Ruud Lelieur en Ruben Vanrusselt. Zij doen beiden onderzoek naar academisch optimisme. 

Ruud Lelieur is assistent en doctoraatsstudent aan de Universiteit Antwerpen, binnen de opleidings- en onderwijswetenschappen. 

Ruben is  adjunct-directeur van het Athenuem Martinus in Bilzen en studeerde vorig jaar af in de master opleidings- en onderwijswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Zijn masterproef ging over academisch optimisme.

Wat is academisch optimisme en welke impact kan het hebben op ons onderwijs? Ruben en Ruud vertellen ons er alles over.

Shownotes

03 Jul 2023#151 | Project Zomerschool - Organisatie01:08:09

Voor ook wij op vakantie gaan, laten we nog even dit project op jullie los. We duiken in de wereld van de zomerscholen. Sinds de zomer van 2020 worden er in heel Vlaanderen tal van Zomerscholen georganiseerd.

In een zomerschool krijgen leerplichtige leerlingen en kleuters tijdens de zomervakantie gedurende 10 volle of 20 halve dagen een leertraject op maat, gekoppeld aan sport, spel of een ander vrijetijdsaanbod. 

In deze minipodcastreeks duiken wij in de wereld van de zomerscholen en in de eerste aflevering kijken we naar hoe je nu zo'n zomerschool moet organiseren. Wat komt er allemaal bij kijken? Welke keuzes moet je maken? We praten hierover met Veerle Van den Wyngaert en Eddy Van de Walle.


Veerle Van den Wyngaert is adviseur flankerend onderwijsbeleid bij de provincie Antwerpen en zij coördineert daar het project van de zomerscholen op provinciaal niveau.

Eddy Van de Walle is beleidsmedewerker voor het onderwijscentrum van stad Gent, waar hij onder meer de coördinatie van de zomerscholen op zich neemt. 


Welkom bij Project Zomerschool!

Deze podcastreeks werd gemaakt in samenwerking met Schoolmakers.


Shownotes

13 Sep 2021#83 | Martin Valcke over klasmanagement01:02:21

Martin Valcke is professor pedagogie aan de universiteit van Gent, schreef reeds verschillende boeken over klasmanagement en is tevens bestuurder bij vzw SODAplus. Deze organisatie professionaliseert directies en leerkrachten om meer te bereiken met hun klasmanagement en kwaliteitszorg. We praten met professor Valcke over het belang van klasmanagement, de link met motivatie en de impact van regels en straffen.

Shownotes

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Instagram, Twitter of Facebook

06 May 2024#181 | Het Onderwijsnieuws - April 202400:37:40

Welkom bij het nieuws

Al hebben we het hier niet over migratie, playofs of vlaamse voorjaarsklassiekers , nee, in deze podcast, praten wij over het onderwijsnieuws. Elke maand bespreek ik samen met onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere enkele opvallende onderwijsnieuwtjes. Van nieuw wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten of opmerkelijke beleidsdaden, alles kan hier de revue passeren.

Welkom bij het onderwijsnieuws van de maand april!

Shownotes

05 Feb 2024#171 | Het Onderwijsnieuws - Januari 202400:40:02

Hallo en welkom bij het nieuws,

Al hebben we het hier niet over protesterende boeren of mia’s kastaars of andere televisieprijzen, nee, in deze podcast, praten wij over het onderwijsnieuws. Elke maand bespreek ik samen met onderwijspedagoog Pedro De Bruyckere enkele opvallende onderwijsnieuwtjes. Van nieuw wetenschappelijke inzichten, straffe onderwijsfeiten of opmerkelijke beleidsdaden, alles kan hier de revue passeren.

Welkom bij het onderwijsnieuws van de maand januari!

Shownotes

29 Feb 2020#32 | De Leraarskamer #701:52:30
22 May 2021#74 | Teacher Tapp #4 - Leraar in de stad00:41:21

Onderwijs vindt niet plaats in een vacuüm maar situeert zich altijd in een context. Dat kan een landelijke context zijn, maar een school kan zich ook in de grote stad situeren. En dat is niet zonder uitdagingen.

Teacher Tapp bevroeg in samenwerking met Onderwijscentrum Gent zijn gebruikers over onderwijs in de stad. Welke perceptie heerst daarover? Welke voordelen geeft een school in de stad en welke nadelen komen daarbij? 

Die resultaten bespreken we met Tim Vandromme. Tim is Coördinator van De buurt, een  school in hartje Gent. Tim Verliet ooit zelf het landelijke Poperinge voor het stadsleven in Gent en weet dus als geen ander wat het verschil is om les te geven en school te maken in een stad tegenover het platte land. 

Ik nodigde hem uit in het landelijke Vrasene voor een gesprek over onderwijs in de stad. 

Denk jij nu, ik wil ook meedoen met die Teacher Tapp-applicatie en elke dag die bevraging in vullen, wel dat kan, zonder enig probleem. Ga dan als de bliksem naar de app-store en download de Teacher Tapp Vlaanderen app. In een paar klikken kan je meedoen.

 

Shownotes

04 Oct 2021#86 | Roger Standaert over de eindtermen00:54:09

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Het Archief voor Onderwijs en Schoolmakers.

Een hot topic dezer dagen zijn de eindtermen. Het onderwijs in Vlaanderen moderniseert en nieuwe eindtermen horen daarbij. Maar hoe worden eindtermen nu gemaakt? Wat is belangrijk bij eindtermen en wat maakt nu een goede eindterm?

We praten daarover met Roger Standaert.  In 1991 werd hij benoemd tot eerste algemeen directeur van de nieuw opgerichte afdeling Onderwijsontwikkeling die belast was met het formuleren van de allereerste eindtermen. Kortom, Roger Standaert is dus de ideale gast om ons wegwijs te maken in de wereld van de eindtermen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Instagram, Twitter of Facebook

23 Oct 2023#160 | De leraar denkt ... over wat leraren motiveert om in het onderwijs te blijven00:24:06

Wat motiveert een leraar om in het onderwijs te blijven?

 

Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar gemotiveerd blijft om in het onderwijs te blijven.

In deze aflevering delen we met jullie de resultaten van een onderzoeksrapport dat team van Teacher Tapp schreef op basis van jullie antwoorden op deze vragen over de motivatie om in het onderwijs te blijven.

Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de Teacher Tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.

Shownotes

16 Jan 2023#136 | De leraar denkt ... over humor00:24:48

Je gaat luisteren naar een aflevering over humor in de klas. Deze aflevering komt uit onze podcast De Leraar denkt. Dat is een podcast waarin we elke maand resultaten van Teacher Tapp Vlaanderen-app bespreken. Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs. Elke maand bespreken we een aantal resultaten uit de bevraging van Teacher Tapp rond een specifiek thema. Deze week praten we over humor.
Wil je graag meer van dit soort podcastafleveringen luisteren? Abonneer je dan op onze podcast De Leraar Denkt in je podcastapp. Zo wordt een nieuwe aflevering automatisch gedownload en verschijnt die in je podcastfeed.


De leraar denkt over .. humor.

Hoe denkt de leraar over humor? Teacher Tapp stelde enkele vragen in de applicatie over humor in de klas. Wij analyseren deze resultaten met professor emeritus Paul Mahieu.
Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de teacher tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.

Shownotes

29 Dec 2022#133 | #Teamzorg - Leiderschap00:33:18

Je gaat luisteren naar een aflevering van de podcast #Teamzorg. Dit is ene podcast die we gemaakt hebben in samenwerking met Veranderwijs.nu. In deze podcast willen we scholen helpen om voor hun leerkrachten te zorgen. Niet vanuit een blik van zelfzorg, maar vanuit Teamzorg. Samen zorgen voor het schoolteam. In zes afleveringen brengen we verschillende handvaten naar voor over hoe scholen aan teamzorg kunnen doen.

Wil je niet wachten tot alle afleveringen hier een voor verschijnen? Of wil je actief met de podcast aan de slag in je school of organisatie?

Je vindt alle afleveringen van deze podcast al online als je in je podcastapp zoekt naar de podcast #Teamzorg. Ook op Spotify vind je deze podcast al terug. 

09 Jan 2023#134 | Philip Brinckman over de commissie Beter Onderwijs01:07:45

In deze aflevering hebben we als gast Philip Brinckman, voorzitter van de commissie Beter Onderwijs. In deze commissie werkte Philip samen met andere experts om te komen tot verbeteringen in ons Vlaamse onderwijs
Dat resulteerde in een rapport met 58 adviezen en 10 speerpunten, waaruit minister Ben Weyts nu 13 aanbevelingen gaat doorvoeren.
Wij spraken met Philip Brinckman over dat rapport, over de noden van ons onderwijs, het lerarentekort en de vonk zien overvliegen.

Shownotes

16 Sep 2020#47 | Daniel Muijs over afstandsonderwijs00:59:23
19 Mar 2022#107 | Teacher Tapp #12 - Ouderbetrokkenheid00:56:34

In deze aflevering hebben we het over ouders. Teacher Tapp stelde aan zijn respondenten enkele vragen over ouderbetrokkenheid. Hoe hebben leerkrachten contact met ouders, hoe vaak? Hoe belangrijk vinden ze dat contact? Teacher Tapp stelde al deze vragen aan hun respondenten.

Teacher Tapp is een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs. 

Wij bespreken de resultaten van Teacher Tapp over ouderbetrokkenheid met twee gasten.

Sofie Vanassche is hoofd onderzoek en ontwikkeling binnen het domein onderwijs op de Artevelde Hogeschool en is als onderzoeker geboeid door onderwijs, gezinnen, gender en sociale gelijkheid. En ze is ook zelf mama.

Tess Roggeman is leerkracht secundair onderwijs en studie- en leercoach, maar vooral ook mama van drie kinderen. Tijdens haar zoektocht naar de juiste ondersteuning, kwam ze tot het besef hoe belangrijk het is om als ouder betrokken en geïnformeerd te zijn. Daarom begon ze het instagramkanaal '@mijn_mama_is_juf' en wil ze daarmee ouders informeren en zo hun betrokkenheid te vergroten.

Hoe maak je van de partnerschap tussen school en ouders een succesverhaal, Tess en Sofie gaan op zoek!

Shownotes

12 Jan 2023#135 | #Teamzorg - Veerkracht00:35:44

Je gaat luisteren naar een aflevering van de podcast #Teamzorg. Dit is ene podcast die we gemaakt hebben in samenwerking met Veranderwijs.nu. In deze podcast willen we scholen helpen om voor hun leerkrachten te zorgen. Niet vanuit een blik van zelfzorg, maar vanuit Teamzorg. Samen zorgen voor het schoolteam. In zes afleveringen brengen we verschillende handvaten naar voor over hoe scholen aan teamzorg kunnen doen.

Wil je niet wachten tot alle afleveringen hier een voor verschijnen? Of wil je actief met de podcast aan de slag in je school of organisatie?

Je vindt alle afleveringen van deze podcast al online als je in je podcastapp zoekt naar de podcast #Teamzorg. Ook op Spotify vind je deze podcast al terug. 

11 May 2020#40 | Gert Verbrugghen over evidence informed onderwijs01:20:27
09 Sep 2024#190 | Maarten Meyer over hoe je het onderwijs verbetert in je school01:00:12

Hoe verbeter je de onderwijskwaliteit in je school? Welke prioriteiten bepaal je en hoe kom je tot een duurzame verandering en verbetering? Welke rol laat je onderzoek spelen in dit proces? Welke keuzes maak je als schoolleider en hoe kan je iedereen meenemen in dit verhaal?
We leggen deze vragen voor aan Maarten Meyer. Maarten is sinds vier(?) jaar directeur van de A-HA school in Kontich.

Shownotes

26 Jun 2023#150 | Welke professionaliseringsnoden heeft een leerkracht?00:46:52

AP Hogeschool, Karel De Grote Hogeschool en de Universiteit Antwerpen hebben samen een grote werkveldbevraging gehouden. Meer dan 900 leerkrachten in alle soorten en maten werden bevraagd. Het doel van de bevraging is om de professionalisering en het onderwijsonderzoek dat de drie onderwijsinstellingen organiseren beter af te stemmen op de noden uit het werkveld. 

En wij wouden wel eens weten wat die bevraging nu eigenlijk opgeleverd heeft. We verzamelden daarvoor drie betrokkenen rond de tafel:


  • Wouter schelfhout is verbonden aan de Antwerp School of Education van de Universiteit Antwerpen.
  • Jan Ardies is coördinator van expertisecentrum Leert van AP Hogeschool.
  • Haydee De loof is hoofd van onderzoekscentrum toekomstgedreven onderwijs van Karel De Grote Hogeschool.


Shownotes

07 Jun 2021#76 | Ilse Antonissen gaat op pensioen01:02:20

Deze podcast is mogelijk gemaakt dankzij Schoolmakers en Mo Magazine

In deze aflevering brengen we het verhaal van Ilse Antonissen. Ilse is leerkracht Beeld in het Sint-Rita college in Kontich en is op dit moment bezig aan haar allerlaatste schooljaar. Want eind juni gaat ze op pensioen. Na een loopbaan van meer dan 40 jaar zwaait ze af. Maar niet vooraleer ze bij ons terugblikt op haar carrière als leerkracht. We gaan terug naar waar het allemaal begon, als eerste vrouw op een college. We vragen naar wat er veranderd is op 40 jaar en gaan op zoek naar hoe belangrijk ervaring is.

 

Shownotes

Volg ons op Instagram, Twitter of Facebook!

29 May 2023#147 | De Leraar Denkt Over ... de leraar van de toekomst.00:29:20

Je gaat luisteren naar een aflevering over de leraar van de toekomst.

Deze aflevering komt uit onze podcast De Leraar denkt.
Dat is een podcast waarin we elke maand resultaten van Teacher Tapp Vlaanderen-app bespreken. Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs. Elke maand bespreken we een aantal resultaten uit de bevraging van Teacher Tapp rond een specifiek thema. Deze week praten we over de leraar van de toekomst.
Wil je graag meer van dit soort podcastafleveringen luisteren? Abonneer je dan op onze podcast De Leraar Denkt in je podcastapp. Zo wordt een nieuwe aflevering automatisch gedownload en verschijnt die in je podcastfeed.


De leraar denkt over ... de leraar van de toekomst.

Hoe denkt de leraar over de leraar van de toekomst? Teacher Tapp stelde enkele vragen in de applicatie over artificiële intelligentie.
Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de Teacher Tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.

Shownotes

02 Nov 2020#52 | Liesbeth Martens en Touria Gandoul over CLIL01:14:44
20 May 2024#182 | De leraar denkt ... over differentiatie01:03:35

Hoe denkt de leraar over differentiatie?

Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar denkt over differentiatie
We bespreken de resultaten met experten Kristel Vanhoyweghen en Maxime Bultheel.

Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de teacher tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.


Shownotes

25 Oct 2021#89 | Vijf inspirerende films voor leerkrachten00:14:47

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Schoolmakers.

Het werd tijd om nog eens een top vijf te doen en deze keer kozen we voor films die leerkrachten echt moeten gezien hebben. We hebben bewust gekozen voor films die niet per se zo bekend zijn bij leerkrachten, zoals Entre Les Murs of Dead Poets Society. We hebben gezocht naar films van over de hele wereld die iedereen, maar vooral onderwijzers, kunnen inspireren, ontroeren, en misschien zelfs helpen reflecteren. Hoewel de maatschappelijke context waarin de personages in de films zich bevinden enorm kan verschillen, wordt wel duidelijk dat we allemaal verlangen naar dezelfde dingen, zoals veiligheid, verbondenheid, vervulling en rechtvaardigheid. Daarom zal je in elk van deze films elementen kunnen vinden die relevant zijn in jouw leven, of in jouw klas. Het is immers zo waardevol om de wereld te bekijken vanuit het perspectief van de ander: de benadeelde, de lerende, de dromer. 

Deze aflevering werd samengesteld en geschreven door Cedric Van Hauwe. 

Shownotes

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op Instagram, Twitter of Facebook

25 May 2020#41 | Clo Willaerts over de digitale transformatie00:49:04
28 Jun 2021#79 | De Leraarskamer #1100:57:08

We sluiten het jaar af met ons vaste concept dat door corona even moest wijken, maar nu de cijfers in dalende lijn gaan en de vaccinaties stijgen, kunnen we terug rond de tafel gaan zitten, zoals in een echte leraarskamer. In  onze Leraarskamer praten we met drie gasten over onderwijs. Deze keer zijn dat Louis Notte, voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel, Michaël Van den Brant, leekracht economie en Saartje Baert, leerkracht Nederlands en godsdienst en de helft van Studio Topless.

We praten over leerlingenparticipatie, klasleerkrachten en kledingvoorschriften.

Shownotes

13 Nov 2023#162 | Leraar van het jaar - Sven Arys00:55:22

Tradities zijn er om in stand te houden. elk jaar verkiest Klasse zijn leraar van het jaar. Na Arvid De Muynck en Hanne Rosius was het dit jaar aan Sven Arys om deze eer te beurt te vallen. Sven is leraar hout aan het Oscar Romerocollege in Dendermonde. Want dit jaar viel de invalshoek voor leerkracht van het jaar op praktijk leerkrachten. Sven werd gekozen uit niet minder dan 18 000 nominaties. Sven werd massaal genomineerd door zijn collega's omdat hij een echte stielman is die alle vragen van leerlingen kan beantwoorden, die hen de drive geeft om met hen te werken, hen stimuleert om te groeien. Hij gelooft echt in zijn leven en is daarom een verdiende leraar van het jaar. In deze podcast hoor je zijn verhaal. Van hoe hij in het onderwijs gerold is, wat hem drijft om zijn job zo gedreven te doen, en hoe hij zijn leerlingen vormt tot absolute topvakmannen.

Shownotes

15 Nov 2021#91 | Chahid El Attabi en Sigrid Bourry over kinderrechten00:50:06

Kinderen en jongeren zijn vandaag echte burgers van de wereld. Ze groeien op in een diverse samenleving die voortdurend in verandering is. Kinderrechten zijn de fundamenten waarop onze democratie gebouwd is. In deze aflevering vragen we ons af wat leerkrachten kunnen doen om  ervoor te zorgen dat alle jongeren, ook de meest kwetsbare, wel tot hun rechten kunnen komen.

Een School for Rights (SO) is een school waar kinderen zich bewust zijn van hun rechten en die van leeftijdsgenoten wereldwijd. De school geeft kinderrechten een plaats in de dagelijkse schoolcultuur: in de lessen, het schoolreglement, activiteiten. VIA Don Bosco is één van de partners die begeleiding op maat aanbiedt om dit te realiseren. Zij gaan twee of drie jaar samen met de school op zoek naar een aanpak die het best aansluit bij de eigenheid van de school. Scholen die het volledige traject doorlopen, kunnen het label van School for Rights verwerven.

Chahid El Attabi van het  Busleyden Atheneum campus Zandpoort in Mechelen, doorliep het traject van School for Rights en is dus intensief bezig met hoe kinderen tot hun rechten kunnen komen. Hij deelt zijn ervaringen in deze aflevering.

Ook Sigrid Bourry van Arktos schuift mee aan. Met hun Linto-opleiding probeert Arktos leerkrachten te versterken in het omgaan met kwetsbare jongeren en klasgroepen. In deze driedaagse opleiding reiken ze tal van ‘tools’, do’s and don’ts aan en werken ze toe naar een positief schoolklimaat.

We gaan op zoek naar handvaten om er voor te zorgen dat iedereen, elke leerling, zijn kinderrechten overeind blijven en bespreken wat de rol van de leerkracht en de school hierin kan zijn.

Shownotes

 

 

 

 

17 Oct 2022#124 | Pieter Verstraete over stilte in het onderwijs00:51:16

Als er een ding is waar elke leerkracht wel al eens om gevraagd heeft dan is het wel om stil te zijn in de klas. Dat doen we door Sshhtt, met een vinger in de lucht, klappen in de handen of welke manier dan ook. Soms  willen we weer  geluid. Dan willen reactie en interactie tussen de leerlingen. Een debat, een gesprek of een discussie.

Kortom, stilte heeft een speciale plaats binnen het onderwijs en zo ook in de geschiedenis van ons onderwijs. Stilte heeft namelijk verschillende evoluties gekend doorheen de tijd.

Professor Pieter Verstraete schreef daarover een boek. 'Stilte in de klas. Een geschiedenis van de pedagogische omgang met stilte op school' is een historisch overzicht van hoe er pedagogisch werd omgegaan met stilte binnen onderwijs.

Wij spraken met professor Verstraete over die geschiedenis van de stilte, maar ook over hoe hij kijkt naar hoe stilte nu een plaats krijgt binnen ons onderwijs

Shownotes

17 Jan 2022#98 | Jeroen Van Haute over zijn leesoffensief00:34:59

Vorige week spraken we met Liesbet Heyvaert over het leesoffensief. Een groot opgezet plan om het leesniveau in Vlaanderen terug op te krikken. Maar zoals Liesbet ook al zei, wordt er al heel veel gedaan rond lezen. We trekken vandaag daarom naar Eeklo, naar het College Ten Doorn, via Zoom praten we met Jeroen Van Hautte, hij is daar leerkracht Engels, Duits en Public Relations en is een van de bezielers van het leesoffensief op het college. Aan de hand van tal van acties proberen ze de leerlingen aan het lezen te krijgen.

Een casestudy dus van een lokaal leesbeleid.

Shownotes

01 Feb 2021#62 | Janneke van de Pol over scaffolding00:42:04

Scaffolding is een begrip dat je misschien wel al eens hebt zien passeren in je onderwijspraktijk. Scaffolding is eigenlijk aangepaste hulp geven aan een leerling. Maar niet alle hulp is scaffolding en niet alle hulp is ook effectief.

Janneke van de Pol is cum laude gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op onderzoek naar scaffolding in leerkracht-leerling interactie. Ze zette haar onderzoek voort aan de universiteit van Cambridge en de universiteit van Utrecht, waar ze nu als universitair hoofddocent werkt.

Janneke van de pol geldt dus als een autoriteit als het gaat over  scafolding en is dus de ideale persoon om ons daar alles over bij te leren.

 

Shownotes

De vier kenmerken van scaffolding:

  • adaptiviteit: aangepast aan de kennis/niveau van de leerling
  • fading: het moet afgebouwd worden
  • overdracht van verantwoordelijkheid
  • diagnositisceren of monitoren van het begrip van de leerling

Het stappenplan voor effectieve scaffolding:

  1. Diagnose van het probleem. 
  2. Check de diagnose.
  3. Hulpstrategieën. 
  4. Check begrip.

 

29 Apr 2024#180 | De leraar denkt ... over de commissie van wijzen01:01:06

Hoe denkt de leraar over de commissie van wijzen?

Dankzij Teacher Tapp, een gratis app die je elke dag de kans geeft om drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit van het onderwijs, weten we hoe de leraar denkt over de commissie van wijzen.
De commissie van wijzen werd samengesteld om aanbevelingen te formuleren voor het hervormen van het statuut van de leraar. Nicolas De Lobel maakte deel uit van deze commissie en vertelt over de beweegredenen achter enkele aanbevelingen.

Wil jij ook jouw stem laten horen? Download dan snel de teacher tapp app, en misschien ben je nog op tijd voor de vragen van vandaag.

Shownotes

19 Feb 2022#103 | Teacher Tapp #11 - Debat centrale toetsen01:31:56

Dit is een debat. Een debat over de centrale toetsen.  Want in het schooljaar 2023 - 2024 zijn ze er voor echt. Dan zullen er zowel in tweede middelbaar als in het vierde jaar basisonderwijs centrale toetsen afgenomen worden. Later, in 2025-2026, volgt ook het zesde middelbaar. Volgend jaar start zowel in het vierde leerjaar, als in het twee middelbaar een vooronderzoek en worden de toetsen getest.
Maar er zijn nog heel veel vragen. Onduidelijkheden over het hoe en waarom van de toetsen. Daarom zitten we hier samen met een panel van experts om die vragen te bespreken.

Carolien Frijns is strategisch coördinator van het Steunpunt Centrale Toetsen in Onderwijs en is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de UGent. Dit steunpunt is een onafhankelijk universitair orgaan dat belast is met de taak om de toetsen te ontwikkelen. Het steunpunt is samengesteld uit onderzoekers van 5 Vlaamse universiteiten en 2 hogescholen.
Kris Denys is beleidsmedewerker OKO, het Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers.
Jeroen Backs is afdelingshoofd Strategische Beleidsondersteuning van het Departement Onderwijs en Vorming. Hij vertegenwoordigt vanavond de beleidskant van het hele dossier. 
Maarten Penninckx is Pedagogisch Adviseur Kwaliteitsontwikkeling bij het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. 
Heleen Bourdeaud'hui is Medewerker onderwijseffectiviteit, datageletterdheid en centrale toetsen aan het GO.

Maar ook uw stemt weerklinkt in dit debat. Want de voorbije weken vroegen we aan alle respondenten van Teacher Tapp verschillende vragen over de centrale toetsen. De resultaten, gegeven door meer dan 100 leerkrachten, directeurs, zorgleerkrachten of andere onderwijsprofessionals zijn de start van dit debat. 

 

Shownotes

07 Dec 2020#56 | Het hoofddoekenverbod01:04:18
09 Mar 2020#33 | Hoe maak je een eigen werkboek?00:59:39
12 Sep 2022#122 | Leven, leren en werken in 205001:08:19

Droom jij ook wel eens van hoe het leven in de toekomst er zal uitzien? Zullen we nog moeten werken? Hoe zal dat werk er dan uitzien? Hoe ingrijpend zal ons leven veranderd zijn over pakweg 30 jaar?

De Vlaamse Overheid ging op zoek naar antwoorden en startte daarom met het transiteproject leven, leren en werken in 2050. De departementen Werk en Onderwijs stelden als startpunt een werkgroep samen van vernieuwers en koplopers om een visie uit te schrijven. Die visie werd het vetrekpunt voor negen experimenten, om de ideeën die uit die visienota kwamen te toetsen aan de realiteit.

En hoewel deze denkoefening waarschijnlijk nooit een echt eindpunt zal hebben, vonden wij het toch meer dan interessant om eens samen te zitten over de initiële tussenstand. Wat leverde deze denkoefening en de experimenten op? Hoe zullen we leven, leren en werken over een kleine 30 jaar, in 2050. Drie actoren uit dit transitieproject geven de antwoorden.

Eline Vermeersch werkt bij Europa WSE en beheert daar mee het Europees Sociaal Fonds. Eline is daar al enkele jaren actief rond sociale innovatie en systeeminnovatie. Samen met collega’s brengt zij partners samen rond maatschappelijke uitdagingen om samen met hen op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Van hieruit zet zij mee de lijnen uit van het transitieprogramma leven, leren en werken in 2050

Bert Smits is sociaal pedagoog en social entrepeneur. Hij is mede-oprichter en Doorbraakarchitect bij Tweeperenboom. Hij bouwt vitale coalities en is begeesterd door leren en onderwijs. Vanuit Tweeperenboom was Bert betrokken bij het transitieproject als procesbegeleider van onder meer de experimenten.

Femke Houbrechts is sociaal innovator en educatief medewerker bij Konekt vzw, een organisatie die zich inzet voor inclusie binnen leven, leren en werken. Femke richt zich vooral op inclusie binnen onderwijs en leren voor jongeren. Vanuit deze expertise was zij de voorbije drie jaar projectmedewerker in het transitieproject ‘Hotspots voor talent’.  Een project dat experimenteerde met inclusieve leerhubs, die radicaal vertrokken vanuit een krachtgerichte mindset.

Shownotes

 

Enhance your understanding of Buiten de krijtlijnen with My Podcast Data

At My Podcast Data, we strive to provide in-depth, data-driven insights into the world of podcasts. Whether you're an avid listener, a podcast creator, or a researcher, the detailed statistics and analyses we offer can help you better understand the performance and trends of Buiten de krijtlijnen. From episode frequency and shared links to RSS feed health, our goal is to empower you with the knowledge you need to stay informed and make the most of your podcasting experience. Explore more shows and discover the data that drives the podcast industry.
© My Podcast Data